Pianisma zvaigžņu festivālu atklās LSO, Egliņa, Osokins un Kalnciems

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu 19.aprīlī pulksten 19.00 ar koncertu Liepājas Latviešu biedrības namā atklās trīs pašmāju pianisti. Ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā koncertēs Agnese Egliņa, Andrejs Osokins un Juris Kalnciems.

Apbrīnojami enerģiskajai, temperamentīgajai un reizē smalkajai Agnesei Egliņai piemīt izteikts solistes un kamermūziķes talants.

„Viņas skatuves priekšnesumu raksturo drosmīga temperamenta dzirksts un sievišķīgi smalka iejūtība. Mūziķe ir labās attiecībās ar humoru kā domu ķīmiju un tiecas pēc mākslas katarses kā radošas atklāsmes,” tā jauno pianisti raksturo muzikologs Orests Silabriedis.

„Es teiktu spridzeklis!” piebilst festivāla mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala.

Agnese Egliņa saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu 2010 nominācijā „Par izcilu darbu ansamblī”. Ekstravagantā trio „Art-i-shock” dalībniece sadarbojusies ar visiem Latvijas profesionālajiem orķestriem, Latvijas Radio kori, „Kurland Quintet” un tādiem mūziķiem kā Elīna Šimkus, Gunārs Upatnieks, Dita Krenberga, Ints Dālderis un vēl citi. Pianiste regulāri pirmatskaņo latviešu komponistu jaundarbus un veicina to tapšanu.

Pianisma zvaigžņu festivālā Agnese Egliņa izspēlēs virtuozo, faktūrās un ritmā bagāto un komplicēto Kārļa Lāča Klavierkoncerta partitūru. Viena no pašreiz aktīvākajiem, atzītākajiem un pieprasītākajiem teātra un kino mūzikas komponistiem Kārļa Lāča Klavierkoncerta pirmatskaņojumu, kas notika vēl salīdzinoši nesen, Rīgas publika uzņēma ar ovācijām.

Klaviermūzikas cienītāji varēs baudīt arī nu jau starptautiski pazīstamā latviešu pianista Andreja Osokina sniegumu virtuozi sarežģītajā Sergeja Rahmaņinova Trešajā klavierkoncertā. Mūziķis ir viens no šī brīža Latvijas spožākajiem jaunajiem pianistiem, vairāku starptautisku konkursu laureāts, šogad ar izcilību absolvējis Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas maģistrantūru. Latvijas Lielo mūzikas balvu Andrejs Osokins saņēma 2008.gadā nominācijā „Par spožu debiju”, uzstājies daudzās slavenās koncertzālēs un sadarbojies ar tādiem kolektīviem kā Londonas Filharmoniskais orķestris, Beļģijas Nacionālais orķestris, kamerorķestris „Kremerata Baltica” un citi. „Osokins ir konkursu lauva, viens no Latvijas čempioniem, kas jau ir noplūcis lielus laurus,” par jauno pianistu saka Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Festivālā jau otro reizi (pirmā bija 2000.gadā) uz skatuves kāps arī viens no ievērojamākajiem latviešu vidējās paaudzes pianistiem – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors un Klavieru katedras vadītājs Juris Kalnciems.

„Juris Kalnciems ir viens no erudītākajiem klavierspēles pedagogiem Latvijā, kuru audzēkņu vidū ir gan Kārlis Lācis, gan Raimonds Petrauskis, arī Toms Ostrovskis, Uģis Krišjānis un citi brīnišķīgi pianisti,” stāsta muzikologs Orests Silabriedis. Profesors bieži piedalās dažādu pianistu konkursu žūriju darbā un vada meistarklases gan Latvijā, gan ārzemēs. Festivālā viņa izpildījumā skanēs Ludviga van Bēthovena Piektais, kas arī pēdējais klavierkoncerts, plaši pazīstams arī ar nosaukumu „Imperatora koncerts”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti