Pēc septiņu gadu pārtraukuma klajā nācis «Mielava un pārcēlāju» albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc septiņu gadu pārtraukuma ar jaunu mūzikas albumu "Atsaukties" piektdien, 4.septembrī, klajā nāk grupa "Mielavs un pārcēlāji". Tajā iekļautas deviņas dziesmas, kuru autori ir Ainars Mielavs un Gints Sola. Albumā atpazīstams grupai raksturīgais rokraksts, taču vēstījumā un skanējumā saklausāmas jaunas un atšķirīgas nianses un noskaņas. Albumam veltīto koncertturneju pa Latviju grupa uzsāks oktobra sākumā.

Ainars Mielavs atklāj, ka jaunajā CD iekļāvis vairākas ļoti autobiogrāfiskas dziesmas, kurās reāli un spilgti bērnības iespaidi pārvērtušies filozofiskā vēstījumā par dzīvi vispār. Jaunais albums kopumā esot kā uzdrīkstēšanās būt dvēseliski vēl atkailinātākam un atklātākam nekā līdz šim.

"Es pats uzskatu, ka man ir izdevies pārvarēt kaut kādus aizspriedumus, kas manī pašā ir bijuši, un pāriet jaunā atklātības pakāpē. Šie vēstījumi ir vēl daudz atklātāki nekā līdz šim. Es līdz šim uzskatīju, ka latviešu valodā vienā dziesmā nevar izstāstīt stāstu. Es sev biju iegalvojis, ka tur nekas nevar sanākt. Bet izrādījās, ka var. Man tas izdevās, un es ar to ļoti lepojos, ka man pietika drosmes to pamēģināt un pašam sev pierādīt, ka viss ir iespējams," norāda Ainars Mielavs.

Mūziķis stāsta, ka, nenoliedzami, viņu mainījusi arī dzīve laukos, un arī šīs sajūtas gan tieši, gan netieši atklājas dziesmu vēstījumos un izmantotajos tēlos. "Es esmu ar ģimeni pārcēlies uz laukiem, mēs nodarbojamies ar zemkopību. Laukos cilvēks jau vispār mainās, tas jau nav nekāds jaunatklājums. Ir redzēti daudzi tūkstoši zosu ik pavasari pie mūsu mājas, atpūšoties ceļā uz ziemeļiem, uz tundru," atklāj Ainars Mielavs.

"Piemēram, dziesma "Ķīvītes, dzērves un mēs" - tajā ir ķīvītes tēls. Es īstenībā dzīvu ķīvīti līdz dzīvei laukos nekad nebiju redzējis, es nebiju dzirdējis, cik viņa skaisti kliedz, nevis dzied, bet tiešām kliedz. Tāpat dzērves kliedzieni. Tie ir tik neizdzēšami iespaidi. Man tas ir vesels kosmoss, es par to varu domāt visu mūžu, kā ķīvīte kliedz, kā viņa lido, it kā streipuļojot. Tāpat tas miers, kas ir laukos, un iespēja rītu sākt ar to, ka tu burtiski pliks iznāc pa durvīm un nopeldies dīķī septiņos no rīta. Daudz skaistu lietu," saka Ainars Mielavs.

Pirmā labā ziņa ir tāda, ka tie ir tie paši vecie, labie "Pārcēlāji", otrā labā ziņa - prieks sajust, ka gadi viņiem gājuši labumā, un jaunajā albumā viņu stiprās puses kļuvušas vēl pārliecinošākas, izpildījums vēl saliedētāks un izjustāks - tā jauno veikumu vērtē muzikologs Klāss Vāvere. Kā īpašu vērtību viņš izceļ arī grupas spēju būt uzticīgiem sev un akli neizdabāt masu gaumei. "Latviešu mūzikā bieži dominē tāda sevi necienoša izpatikšana publikai, bet "Mielavs un pārcēlāji" ir pilnīgi brīvi no kā tāda. Viņi nāk ar savu vēstījumu un to īsteno ļoti pārliecinošā veidā," norāda Klāss Vāvere.

Grupas "Mielavs un pārcēlāji" jaunajam albumam "Atsaukties" veltītā koncertturneja sāksies 2.oktobrī Rīgā, kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Kopumā turnejas laikā grupa līdz pat gada nogalei viesosies 12 Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti