Kultūras ziņas

Vēl 99 privātie muzeji

Kultūras ziņas

Gaudeamus dziesmu un deju svētki Daugavpilī

Petera dziesmas līdz pat Pēteriem

Mūziķi gatavojas lielkoncertam «No Jāņiem līdz Pēteriem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūziķi turpina gatavoties lielkoncertam "No Jāņiem līdz Pēteriem", kas veltīts dzejnieka Jāņa Petera 75 gadu jubilejai.

Kā vēstīts, atzīmējot tautā iemīļotā dzejnieka, publicista un Atmodas laika garīgā līdera Jāņa Petera 75 gadu jubileju, 28.jūnijā "Arēnā Rīga" visi tiek aicināti uz grandiozu lielkoncertu "No Jāņiem līdz Pēteriem".

Skaistākās Raimonda Paula, Zigmāra Liepiņa, Mārtiņa Brauna, Ulda Stabulnieka un citu komponistu dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem dziedās Latvijas populārākie izpildītāji vairāk nekā 700 koristu pavadījumā. 

Grandiozais uzvedums iecerēts kā vismaz trīs stundu ilga kopā dziedāšana. Tajā piedalās teju visi Latvijas profesionālie dziedātāji. Mēs sastapām divas Jāņa Petera un Raimonda Paula slavenā mūzikla Kerijas - Ditu Lūriņu un Mariju Naumovu, kurai katrai ir savs stāsts par dzejnieku, bet abas atzīst, ka iemācīties un izdziedāt Petera tekstus esot ļoti viegli.

"Petera dzejai piemīt tāda īpašība, ka to ļoti viegli ir atcerēties, tā it kā ieliekas galvā," atzīst Marija Naumova. "Viegli izpildīt un, protams, aiz katra vārda ir desmit, simts vārdi, ir stāsts. Man liekas, ka viss, ko viņš ir uzrakstījis, tā ir tāda vērtība, ko gribās izpildīt, tur ir ko stāstīt."

"Petera dzeja jau no skolas, esmu Atmodas bērns, bet arī tajā laikā bija aģitbrigādes un tur bija dzeja par Latviju, un es atceros, ka tur bija daudz Jāņa Petera dzejoļu. Tad es arī piefiksēju, kas tas ir par dzejnieku," stāsta Dita Lūriņa.

Koncertā skanēs dziesmas, kas tapušas laikā no 1970. gadiem līdz mūsdienām un tiek dziedātas joprojām vairāku paaudžu garumā. Daudzas no tām ir folklorizējušās, bieži vien nepelnīti piemirstot visiem zināmo dziesmu vārdu autoru.

"Izrādās, ka es īstenībā šis te dziesmas ar viņa vārdiem gadus divdesmit dziedu ballēs," norāda Atis Auzāns. "Pēc tam izrādās, ka - jā, šī ir ar Jāņa Petera vārdiem un tāpat “Laternu stundā”, kas tika dziedāta katrā ballē un pasākumā. Ir ļoti daudz dziesmu, ko uzzināju, ka tās ir rakstījis Jānis Peters."\

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti