Kultūras ziņas

Tuvojas Valkas - Valgas Roka nakts

Kultūras ziņas

Kino mīļotāji dodas pēc "Kino trofejām"

Mariss Jansons pamet galvenā diriģenta amatu

Mariss Jansons pametīs Amsterdamas Karalisko «Concertgebouw» orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Slavenais latviešu diriģents Mariss Jansons šīs sezonas beigās atstās Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra virsdiriģenta amatu.

"Virsdiriģents Mariss Jansons šodien Karaliskā "Concertgebouw" orķestra muzikantus un personālu informēja, ka viņš atkāpsies no sava amata pēc 2014./2015. gada sezonas," teikts orķestra paziņojumā.

Mariss Jansons vienmēr ir spējis iedvesmot orķestri un vadīt tā izcilās uzstāšanās. Pateicoties viņa zināšanām, apņēmībai un līdzdalībai viņš ir ļoti mīlēts gan mūziķu, gan skatītāju vidū," teikts paziņojumā.

Jansona aiziešanas iemesls esot viņa veselības problēmas, jo 71 gadu vecais diriģents jau pārcietis divas sirdslēkmes.

"Nav noslēpums, ka viņam ir veselības problēmas. Es domāju, ka galvenais viņa atkāpšanās iemesls ir vēlme strādāt mazāk," norāda informētā persona, kas vēlas palikt anonīma. Orķestra vadība gan uzsver - orķestris ar diriģentu šķiras draudzīgi un ar savstarpēju cieņu.

Noteikti datumi Jansona pēdējiem koncertiem ar orķestri pagaidām nav zināmi. Orķestra vadība šobrīd ar diriģentu lemj par pēdējo koncertu datumiem, lai darba attiecību izbeigšana notiktu abpusēji izdevīgi.

Ar Amsterdamas Karalisko „Koncertgebouw” orķestri Mariss Jansons debitēja 1988.gadā. 2004. gadā viņš kļuva par šī orķestra galveno diriģentu. Desmit gadu Marisa Jansona vadībā orķestrim ir izrādījies īpaši veiksmīgs periods. 2008. gadā starptautiska mūzikas kritiķu grupa pat pasludināja to par pasaules izcilāko orķestri, bet 2011.gadā vācu izdevums „Opernwelt” atzina Jansonu par Gada diriģentu. Tāpat kopā saņemtas neskaitāmas starptautiskas balvas par koncertu ierakstiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti