Kultūras ziņas

Tapis multimediāls Cēsu pils stāsts

Kultūras ziņas

Tautas deju ansamblim "Katvari" – 100

Rebeka, Osokins un Rahmaņinovs

Marina Rebeka un Andrejs Osokins pieļauj, ka varētu turpināt muzikālo sadarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ciklā “Dzimuši Latvijā” vakar Jūrmalā, Dzintaru koncertzāles pārpildītajā Mazajā zālē, uzstājās pasaulē atzītā latviešu operdziedātāja Marina Rebeka un pianists Andrejs Osokins, pamīšus atskaņojot Sergeja Rahmaņinova sarežģītās klavieru partijas un poētiskās romances.

Ideja uzstāties kopā radusies pirms diviem gadiem, kad mūziķi satikās par sevi veidoto Latvijas Televīzijas dokumentālo filmu pirmizrādē.

Slavenā krievu komponista un pianista Sergeja Rahmaņinova zināmākās romances un prelūdijas klavierēm izcilās latviešu mūzikas personības – operdziedātāja Marina Rebeka un pianists Andrejs Osokins izvēlējās atskaņot kopā, lai izceltu kontrastus, kas raksturīgi tieši Rahmaņinova sarežģītajai mūzikai. 

“Man tiešām šodien bija liels prieks, ka Marina dāvināja klausītājiem tik daudzveidīgu vokālu. Kā dramatisku, tā lirisku. Gan bija agrīnie Rahmaņinova opusi, ļoti caurspīdīgi, gan vēlīnie, ar dziļu melanholiju. Un tajā visā viņai izdodas atrast krāsas. Es spēlēju un baudīju!” atzina Andrejs Osokins.

“Bet tu man palīdzēji! Es klausījos, jo visi nobeigumi Rahmaņinovam ļoti reti kad beidzas ar balsi. Visi nobeigumi ir klavierēm. Tā kā šis tiešām ir duets!” uzsvēra Marina Rebeka.

Muzikologs Armands Znotiņš atzina, ka abi mākslinieki kopā paveikuši ļoti daudz un parādījuši Rahmaņinova mūzikas lielos kontrastus.  

“No vokāli dramatiskām ainām līdz izsmalcinātībai. No ļoti dramatiskām jūtām līdz tam, ko no Rahmaņinova gaidām – gaišu un poētisku skanējumu,” norādīja Znotiņš.

Koncerts noslēdzās ar ilgstošām skatītāju ovācijām. Bet pēc tam sajūsminātajiem apmeklētājiem bija iespēja tikties ar māksliniekiem un iegūt ne tikai autogrāfus, bet arī kopbildi.

Marina Rebeka un Andrejs Osokins pēc koncerta pieļāva, ka abu radošā sadarbība varētu turpināties, jo mūzikas pasaulē esot vēl daudz komponistu, kuri komponējuši gan balsij, gan klavierēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti