Kultūras ziņas

Rīgas cirkam jauns logo

Kultūras ziņas

Hildai Žīgurei – 100

Rīgā skan Tigrana Mansurjana "Rekviēms"

Mansurjans gandarīts, kā viņa «Rekviēms» atbalsojies Latvijas klausītājos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgā, Svētā Jāņa baznīcā, ceturtdien, 1.martā, pirmo reizi  Latvijā izskanēja mūsdienu ievērojamākā  armēņu komponista Tigrana Mansurjana “Rekviēms”. Šis darbs ir kā  genocīdā traģiski skartās armēņu tautas, arī paša komponista dzimtas, skarbā  likteņdziesma. Viņš pauda gandarījumu, kā viņa mūzika atbalsojas Latvijas klausītājos.   

Tigrana Mansurjana “Rekviēms” novērtēts arī starptautiski - ar divām nominācijām  prestižajai “Grammy” balvai un  saņēmis arī  Starptautisko  klasiskās mūzikas balvu kategorijā “Laikmetīgā mūzika”. Līdzās “Rekviēmam” koncertā skanēja arī armēņu klasiskās mūzikas pamatlicēja Komitasa kora darbi. Armēņu komponistu  opusu  interpreti bija Latvijas Radio koris, “Sinfonietta Rīga” un diriģents Sigvards Kļava.   

Mansurjanam savā “Rekviēmā” veiksmīgi izdevies savienot Austrumu un Rietumu baznīcas mūzikas tradīcijas, latīņu kanoniskos tekstus komponējot seno Austrumu garīgo dziedājumu tradīcijās, vēl pievienojot savu mūsdienu komponista skatījumu.

“Esmu ļoti gandarīts par to, kā mana mūzika caur Radio kori, orķestri un diriģentu Sigvardu Kļavu atbalsojās Latvijas klausītājos,” pauda komponists.

“Es šo darbu vēlējos radīt klasiskā “Rekviēma” žanrā ar latīņu mesas tekstu, tomēr savienojot to ar senajiem armēņu garīgiem dziedājumiem un ar mūsdienu  elpu mūzikā,” sacīja Mansurjans.

“Atmiņas par manu tuvinieku pārdzīvoto dziļi dzīvo manī. Mana māte un tēvs, pavisam mazi būdami, nonāca bāreņu namā, jo viņu vecāki genocīdā tika nogalināti. Atmiņas par to neizdzēšami dzīvo manā ģenētiskajā atmiņā. Tāpēc man to vajadzēja izteikt mūzikā - gan ar sāpi, gan gaišumu,” atzina komponists.

Šis atskaņojums tapis ar Armēnijas vēstniecības ieinteresētību un atbalstu.

“Esam ļoti priecīgi par šī izcilā “Grammy” balvai nominētā armēņu “Rekviēma” atskaņojumu Latvijā. Maestro Mansurjans 2011.gadā to komponējis  genocīda upuru piemiņai, bet tieši šī vakara atskaņojums veltīts Sumagaitas traģēdijas 30 gadu atcerei, kas saistīta ar asinsizliešanu Karabahā un diemžēl  vēl tagad nav pilnībā rimusi. Mēs vēlamies mieru visur pasaulē, tāpēc Mesa veltīta ne vien mirušajiem, bet arī dzīvajiem,” pauda Armēnijas vēstnieks Latvijā Tigrans Mkrtčjans.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti