LSO izpelnās stāvovācijas festivāla atklāšanā Viļņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) pagājušajā nedēļas nogalē sveikts ar stāvovācijām 3.Starptautiskā vasaras festivāla Piano.lt atklāšanā Viļņā, lsm.lv informē orķestra pārstāvji.

LSO bija gods atklāt festivālu Piano.lt, kas norisinājās Viļņas Gleznu galerijas „Art Gate” omulīgajā pagalmā. Pirmo LSO uzstāšanos Lietuvas galvaspilsētā tiešraidē translēja Lietuvas Radio Klasika.

Vairāk nekā 1000 klausītāju LSO izpildījumā baudīja skaisto, bet ļoti reti spēlēto 20.gadsmita itāļu komponista Otorīno Respīgi majestātisko simfonisko poēmu „Romas svētki”.

„Tas ir komponista „Romas triloģijas” noslēdzošais darbs – garākais un sarežģītākais, bet vismazāk zināmais tieši tāpēc, ka visretāk spēlētais lielā orķestra sastāva dēļ. Lai nokomplektētu nepieciešamo 11 sitēju grupu, piesaistījām papildspēkus ne vien no Latvijas, bet arī no Lietuvas kolektīviem,” stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis. Pasaules pirmatskaņojumu šis skaņdarbs piedzīvoja 1929.gadā Kārnegī zālē Ņujorkas Filharmoniskā orķestra un itāļu diriģenta Artūro Toskanīni izpildījumā.

Vasarīgā koncerta otrajā daļā orķestris kopā ar jauniem, bet Lietuvas publikai jau ļoti labi zināmiem un iemīļotiem pašmāju solistiem (mecosoprāns Laura Zigmantaite, tenors Rafails Karpis un bass Raimundas Juzuitis) atskaņoja populāras ārijas, svītas un uvertīras no Rietumeiropas komponistu operām – Mocarta „Dons Žuans”, Rosīni „Seviļas bārddzinis”, Doniceti „Mīlas dzēriens”, Bizē „Karmena” un daudzām citām. Pie LSO diriģenta pults pirmo reizi stājās vācu diriģents Daniels Inbals.

„Itāļu mūzikā un operu mūzikā viņš jūtas kā zivs ūdenī un, neskatoties un diezgan jaunajiem gadiem, var redzēt, ka viņam ir milzīga pieredze,” saka Uldis Lipskis.

Privāto vasaras festivālu Viļņā jau trešo gadu organizē „Piano.lt” un Aleksandrs Šimelis sadarbībā ar Gleznu galeriju „Art Gate”. Festivāla programma ir ļoi plaša un daudzpusīga – armēņu mūzika, džeza stīgu kvartets, krievu balalaika un Aleksejs Arčipovskis, Lietuvas Krievu drāmas teātris ar oriģinālu programmu „Body Percussion”, Haidna oratorija „Gadalaiki” un Baltkrievijas TV un Radio koris un citi.

Pirms savas ziemas koncertsezonas atklāšanas 20.septembrī LSO vēl plāno sniegt koncertus šo sestdien, 17.augustā, atklājot 16.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu Liepājā un 1.septembrī Rīgā, piedaloties skaistās kultūras pils „Ziemeļblāzma” 100.jubilejas svinībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti