LR3 gadumijas programmā skanēs «Klasikas top 10» un ekskluzīvas tiešraides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gadumijas nedēļā Latvijas Radio 3 "Klasika" noskaidros "Klasikas top 10", kā arī piedāvās ekskluzīvas tiešraides un īpašus raidījumus.

Pirmdien, 29.decembrī, plkst. 21 "Klasika" aicina noklausīties prestižo Nobela prēmijas laureātu godināšanas koncertu, kas 8.decembrī izskanēja Stokholmā. Kā vēstīts, šogad tajā Zviedrijas Karalisko filharmonijas orķestri diriģēja Andris Nelsons, bet kā soliste līdzās zviedru trompetistam Hokanam Hardenbergeram uzstājās soprāns Kristīne Opolais. Koncertā izskanēja Tatjanas vēstules skats no Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins", Rolfa Martinsona (1956) Pirmais trompetes koncerts op. 74 Bridge, kā arī Ludviga van Bēthovena Septītā simfonija Lamažorā op. 92.

Otrdien, 30.decembrī, plkst. 19 tiešraidē no Lielās ģildes "Klasikas" ēterā sāksies Vecgada koncerts, ko sarūpējis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un tā galvenais diriģents Andris Poga. Šoreiz LNSO piedāvās svinības ar Ņujorkas vērienu - Leonarda Bernsteina azartiskais mūzikls "Wonderful Town" ("Brīnišķā pilsēta") klausītājus aizvedīs uz iespēju un pārsteigumu pilsētu Ņujorku pagājušā gadsimta 30.gados. LNSO Vecgada koncertā piedalīsies amerikāniete Kima Krisvela, Ieva Parša un Intars Busulis, kā arī Lietuvas basbaritons Kosts Smorigins. Mūzikla skatuves konsultants ir Viesturs Kairišs. Diriģents Andris Poga intervijā "Klasikai" apliecina, ka mēģinājumos valdošā atmosfēra ir tik pozitīva, ka šaubu nav - rezultāts būs dzirkstošs. Koncerta tiešraidi vadīs Ilga Auguste, starpbrīdī piedāvājot intervijas gan ar diriģentu Andri Pogu, gan solistiem.

Jau ceturto gada nogali Latvijas Radio 3 "Klasika" veidotāji pārlūko aizvadīto 12 mēnešu muzikālos iespaidus koncertos un izrādēs, izvērtējot tos raidījumā "Klasikas top 10", kas "Klasikas" ēterā skanēs 31.decembrī plkst. 12. Raidījumā kļūs zināms, kas pēc "Klasikas" redakcijas ieskata 2014.gadā bijis pārliecinošākais debitants, veiksmīgākais jaundarbs un spilgtākā interpretācija, kuri mūziķi tiks titulēti par gada dziedātāju un gada instrumentālistu, kurš bijis gaidītākais viesis, neaizmirstamākais notikums Latvijas Radio pirmajā studijā, kura izrāde un kurš koncerts bijis vislabākais, kā arī - kas sagādājis vislielāko pārsteigumu. Tāpat tiks noskaidrots, kuru notikumu visaugstāk vērtē "Klasikas" klausītāji.

31.decembrī plkst. 15.05 "Klasikas" ēterā skanēs Gundas Vaivodes sarūpētā pārraide ""Klasikas" zelta graudi" - aizraujošs kaleidoskops no Latvijas Radio profesionālajai balvai "Zelta antena 2014" izvirzītajiem "Klasikas" raidījumiem.

Vecgada vakarā "Klasikas" ēterā skanēs izmeklētas mūzikas izlase: tostarp plkst. 20.40 Ilzes Mednes sarūpētajā koncertā "Zvaigžņu parāde" skanēs klasikas pērles pasaulslavenu mūziķu ieskaņojumos, bet plkst. 22 Liene Jakovļeva "Vecgada ballē" aicinās aizejošo gadu pavadīt pacilājošu valšu un jautru polku pavadībā.

1.janvārī plkst. 12 būs klausāms raidījums "Klasikai - 19". Tieši 1.janvāris oficiāli uzskatāms par Latvijas Radio 3 "Klasika" dzimšanas dienu. "Rezumējot iepriekšējā - Kultūras galvaspilsētas - gada bilanci gan programmas "Klasika", gan Eiroradio kontekstā, uztaktēsim jauno gadu, kas sola ne mazāk intriģējošus plānus," atklāj "Klasikas" direktore un pārraides autore Gunda Vaivode.

1.janvārī plkst. 12.15 "Klasikas" ēterā skanēs tradicionālais "Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncerts, kas šoreiz būs ne tikai klausāms, bet arī skatāms videotiešraidē "Klasikas" mājas lapā. Jau tradicionāli koncerts notiks Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē jeb "Musikverein" - vienā no trim pasaules labākajām akustiskajām koncertzālēm, kas vienlaikus ir arī "Vīnes filharmoniķu" mājvieta. Šoreiz pie orķestra diriģenta pults stāsies maestro Zubins Meta. Programmā iekļauta Franča Supē, Johana Štrausa, Jozefa Štrausa, Johana Štrausa (dēla), Eduarda Štrausa un Hansa Kristiana Lumbī mūzika. Tiešraidi vadīs Edgars Raginskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti