LNSO sezonas noslēguma koncertā uzstāsies kopā ar Vladimiru Fedosejevu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas noslēguma koncertā 14.maijā Latvijas publikas priekšā stāsies izcilais krievu maestro Vladimirs Fedosejevs. Noslēguma koncerta programmā tiks atskaņots Sergeja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts, kurā solists būs pianists Andrejs Osokins, un Aleksandra Skrjabina Trešā simfonija jeb “Dievišķā poēma” ar cilvēciskām baudām un dievišķām spēlēm.

Vladimira Fedosejeva iepriekšējais koncerts ar LNSO notika 2013. gada 27. septembrī, un tas atnesa orķestrim Lielo mūzikas balvu kategorijā “Gada koncerts”. Toreiz programmā bija Jura Karlsona “Sids”, Modesta Musorgska “Nāves dziesmas un dejas” (solists Egils Siliņš) un Sergeja Rahmaņinova Otrā simfonija.

Vladimirs Fedosejevs ir Čaikovska Lielā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents (kopš 1974.gada), Tokijas filharmonijas orķestra pirmais viesdiriģents (kopš 2000. gada), pastāvīgais viesdiriģents Cīrihes opernamā (kopš 1997.gada) un Cīrihes Tonhallē (kopš 2000.gada).

Beidzamajos gados maestro bijis viesdiriģents Bavārijas radionamā, Ķelnes filharmonijā, Leipcigas "Gewandhaus", Berlīnes filharmonijā, Cīrihes "Tonhalle", kā arī pie Francijas Radio filharmoniskā orķestra diriģenta pults.

Fedosejeva lielāko sasniegumu skaitā ir Berlioza, Čaikovska, Janāčeka, Musorgska, Rimska-Korsakova, Šostakoviča un Verdi operu iestudējumi Vīnē, Parīzē, Cīrihē, Milānā, Bregencā, Florencē un citviet. Maestro vadībā tapuši Bēthovena, Brāmsa un Šostakoviča simfoniju pilnieskaņojumi, viņš ieskaņojis arī Čaikovska, Mālera, Taņejeva simfonijas, Dargomižska un Rimska-Korsakova operas. Sevišķā kritiķu un klausītāju godā ir Fedosejeva vadībā tapušais Musorgska operas “Boriss Godunovs” ieraksts.

Sergeja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts ir apliecinājums tam, kā komponistam izdevās atgūties no depresijas, kas pārņēma viņu pēc 1897. gada martā atskaņotās Pirmās simfonijas absolūtās izgāšanās. Turpmākajos trijos gados pēc šī notikuma Rahmaņinovs nošpapīram pieskārās tikai retumis. Komponēšanas vietā viņa dzīvi un domas toties aizņēma sekmīga operdiriģenta karjera. Palīdzība nāca no slavenā psihoterapeita Nikolaja Dāla, kurš tik veiksmīgi tika galā ar Rahmaņinova depresiju, ka komponists veltīja Dālam Otro klavierkoncertu, ko komponēja neilgi pēc ārstēšanas kursa beigām (ārstēšanā ietilpa gan hipnozes seansi, gan sarunas, – Nikolajs Dāls kā amatiermūziķis labi orientējies mūzikā un vispār bijis augstas kultūras pazinējs un piekritējs). Līdzēja arī komponista draugu atbalsts un viņu noorganizētais ceļojums uz Itāliju.

Koncertu 14. maijā plkst. 19  tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 - Klasika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti