Kultūra

Restauratori uzsāk atjaunošanas darbus vēsturiskai tipogrāfijas iekārtai – bostonpresei

Kultūra

Nāk klajā divas grāmatas par Alvi Hermani

Liepājas simfoniskais orķestris atklāj koncertsezonu

Liepājas Simfoniskais orķestris atklāj sezonu ar Rahmaņinova skaņdarbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šovakar koncertzālē „Lielais dzintars”, atskaņojot izcilā krievu komponista Sergeja Rahmaņinova skaņdarbus, Liepājas Simfoniskais orķestris atklās savu 136. sezonu, kurā uzstāsies pianists Georgijs Osokins. 

Raugoties uz orķestra sezonu, tai būs raksturīga klavieru un vijoļmūzika, kā arī gaidāmas tikšanās ar izciliem solistiem.  

„Varbūt divi no visgrūtākajiem un visiemīļotākajiem skaņdarbiem, gan Rahmaņinova Otrā simfonija re minorā op.30, gan Trešais klavierkoncerts mi minorā op.27 skanēs koncertā. Lielisks sezonas starts! Man personiski ļoti patīk, ka koncerts veltīts tikai vienam komponistam un tas ir monogrāfisks. Tie ir vairāki skatupunkti uz vienu personību. Ceru, ka sanāks ļoti krāšņi,”  saka pianists Georgijs Osokins.

Viņš Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu pirmo reizi atskaņoja augusta beigās slavenajā Berlīnes Koncerthaus zālē. Koncertzālē „Lielais dzintars” tā būs otrā reize, kad viņš spēlēs šo klavierkoncertu. Joprojām tie ir meklējumi, bet savs stāsts veidojas, saka pianists.

„Es zinu, ko gribu ar to pateikt. Tas nav viegls skaņdarbs, bet man diezgan ērts. Pēc stihijas un dabas es esmu ļoti tuvs Rahmaņinovam gan kā cilvēkam, gan kā māksliniekam, komponistam,” atzīst Osokins.

Liepājas Simfoniskā orķestra diriģents Atvars Lakstīgala uzsver, ka Sergeja Rahmaņinova vārds vairs komentārus neprasa. Viņš ir izcils krievu romantisma mūzikas paraugs.

„Viņš ir pelnījis vietu kādā īpašā koncertā. Izvēlējos atklāšanas koncertam Rahmaņinova Otro simfoniju, sanāca tā, ka Georgijs varēja tikt un atskaņot Trešo klavierkoncertu,” atklāj Lakstīgala.

Kopumā sezona Liepājas Simfoniskajam orķestrim solās būt piesātināta ar izcilu solistu uzstāšanos un krāšņu programmu visas sezonas garumā, turpina Atvars Lakstīgala. 

„Šoreiz domājām par solistiem, lai nav tik daudz simfonisko opusu, bet gan daudz izcilu solistu, instrumentālistu.  Plejāde, sākot jau ar Georgiju Osokinu, ir izcila. Sanāk arī ne mazums vijoļkoncertu, piemēram, septembrī Lietuvā atskaņosim Čaikovska vijoļkoncertu. Savukārt, sezonas noslēgumā būs Bēthovena vijoļkoncerts. Sakritība, kas man pašam patīk,” atzīst diriģents.

Pārsteigumi gaidāmi arī Zvaigžņu festivālā pavasarī, kad koncertos pirmo reizi uzstāsies Latvijas mazās zvaigznes – tie varētu būt seši jaunie pianisti no dažādām Latvijas mūzikas vidusskolām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti