Latvijas Radio koris Liepājas koncertzālē uzstāsies ar koncertu pareizticīgajos Ziemassvētkos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdienas vakarā no Liepājas, koncertzāles „Lielais dzintars” izskanēs bezmaksas koncerts, kas veltīts pareizticīgo Ziemassvētkiem. Latvijas radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā ir sarūpējis īpašu programmu, kurā klausītāji varēs baudīt krievu mūzikas ģēniju— Sergeja Rahmaņinova, Georgija Sviridova un Aleksandra Grečaņinova skaņdarbus.  Koncertā būs iespēja dzirdēt arī vecticībnieku priestera Tēva Vasīlija (Vasīlijs Volkovs) garīgos dziedājumus. 

Latvijas radio kora mākslinieciskais vadītājas Sigvards Kļava, runājot par šīs sestdienas koncerta programmu, atklāja, ka „tā jau ir izveidojusies tradīcija, ka janvāra sākumā mēs pieskaramies un savu radošo darbu veltām pareizticīgo mūzikai.  Katru gadu mēs auditorijai vēlamies parādīt kādu jaunu muzikālu vēstījumu vai ne tik bieži dzirdētu pareizticīgo mūziku. Pasaulē ārkārtīgi ciena un mīl šos skaņu rakstus”.

Esmu ievērojis, ka rietumu auditorijai ik pa brīdim ir nepieciešams ik pa brīdim klausīties šāda veida mūziku. Izmantojot milzīgo privilēģiju, ka mēs esam starp šīm divām lielajā kultūrām – pareizticīgo un rietumniecisko, mēs katru gadu janvārī veidojām šāda programmas,” norādīja Kļava. 

Īpašs notikums, atskaņojot pareizticīgo mūziku, arī koncertzālei „Lielais dzintars”, šoreiz gan bez klausītājiem zālē, taču tā būs pirmā reize, kad izskanēs šāda veida programma.

Koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons skaidroja: „Tāds ļoti garīgs gada sākums, jo pareizticīgie svin Ziemassvētkus un pārējā kristīgā pasaule svin Zvaigznes dienu, līdz ar to gribējās piepildīt šo laiku ar garīgu saturu. Pirms tam „Lielais dzintars” šo laiku tradicionāli atzīmēja ar gregoriskiem dziedājumiem, šoreiz tā būs pareizticīgo dziedājumu programmu. Tiks atskaņoti dažādi skaņdarbi. Sigvards Kļava piedāvāja Aleksandra Grečaņinova skaņdarbu „Vesperes”. Arī Sergeja Rahmaņinova, kurš bija Grečaņinova laika biedrs skaņdarbus un Gregorija Sviridova skaņdarbu „Lūgšanas un dziedājumi.” 

Tomsons uzsvēra Latvijas radio kora un  Kļavas lielo pieredzi šādu programmu atskaņošanā.  

„Sigvards ir tiešām ārkārtīgi liels zinātājs pareizticīgo mūzikā, ne tikai garīgajā mūzikā, bet tieši šajā žanrā. Mums ļoti interesanta ir Tēva Vasīlija klātbūtne. Viņš ir vecticībnieks un eksperts zīmju dziedāšanā, viņš dzied senajā krievu valodā, kas ir viens pareizticīgo dziedājumu pamatiem. Viņš izrotās visu šo dziedājumu, pie mums tas notiks pirmo reizi,” sacīja Tomsons.

Tēva Vasīlija dziedājumi veido un rāda tiltu starp arhaisko slāni un mūsdienu skaņu rakstiem, norādīja Kļava. Savukārt visi trīs krievu komponisti veidos trejādības - trīssavienības zīmi, kas būtiski kristīgajā pasaulē.  

Runājot par gatavošanos koncertu, kurā nebūs klausītāju, diriģents stāstīja, ka darbs korim nav apstājies un koncerta tiešraide notiks no Liepājas koncertzāles un gatavošanās process noticis ar 100% atdevi, ievērojot piesardzības pasākumus un šīs dienas spēles noteikumus. 

„Mūzikai vajag adresātu, ko nespēs aizstāt neviens medijs, bet mūzika reizēm dara brīnumus, tāpēc mēs mēģināsim dzīvot un kalpot mūzikai valodai tik, cik esam spējīgi uz šo brīdi un ceru, ka klausītājs to sajutīs caur citiem medijiem,” bilda Kļava.  

Bezmaksas tiešraides koncerts vērojams sestdien plkst. 19:00 koncertzāles mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti