Rīta Panorāma

"Sanctimony" aicina uz XXV jubileju

Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Spārīti par zinātnes nozarei atvēlēto finansējumu

Muzikālās apvienības PULSAR koncertstāsti "Koku dzīve" Latvijas novados

Latvijas novados skanēs apvienības «Pulsar» koncertstāsti «Koku dzīve»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Muzikālā  apvienība “Pulsar”  no 24. novembra Latvijas novados uzstāsies ar koncertstāstiem “Koku dzīve”.  Tas būs vijolnieces Martas Spārniņas, altista Dāvja Sliecāna, flautistes Ilonas Meijas un čellista Kristapa Berga muzikāls vēstījums par dabu un vidi, kurā mēs dzīvojam.

Muzikālais vēstījums būs kontrastiem bagāts –  skanēs Mocarta, Ravēla,  Līgas Celmas-Kursietes, Aigara Raumaņa un vēl citi opusi.

Muzikālās apvienības “Pulsar” koncertstāsta “Koku dzīve” idejas sākums ir Līgas Celmas-Kursietes jaundarbs. Tajā komponiste vēsta par saknēm, stumbru, lapotni un zariem. Mūzika ir tik dzīva, ka rodas sajūta – esi ienācis mežā.

Vijolniece Marta Spārniņa skaidro, kāpēc dabas tēma un koki mūziķiem šobrīd ir īpaši nozīmīgi laikā, kad kokus nežēlīgi izcērt un sabiedrība nav gatava mainīties:

“Tā vide, kurā dzīvojam, tā jau veido mūs. Tā mums dod impulsus, tāpat komponistus ļoti daudzus ir iedvesmojusi daba. Mēs vienkārši šobrīd runājam par to, kas mums ir aktuāls, un par to, kas mums sāp.”

Arī muzikālā valoda, gluži kā publicista vārdi, spēj ietekmēt sabiedrību. Komponists Aigars Raumanis īpaši “Pulsar” mūziķiem sarakstījis kompozīciju “Iznīcini mani”.

Mūziķi joko, ka arī viņu instrumenti darināti no nocirsta koka, bet tas netraucējot viņiem rosināt domāt. Īpaši, ja skan Mocarts un Ravēls.

Kristaps Bergs norāda – Ravēla mūzika noteikti esot saisīta ar kokiem: “Tā ir franču mūzika, tur ir tik daudz krāsas, iedvesmas no dabas, tur ir noteikti arī koki. Tās noteikti ir arī debesis, tās noteikti ir arī putnu dziesmas, kuriem ir vajadzīgi tie koki.”

Apvienības “Pulsar” koncertstāsti “Koku dzīve” būs multimediāli, tos papildinās mākslinieces Ievas Kauliņas videoprojekcijas.

Pirmais koncerts izskanēs 24. novembrī Saldū. Tam sekos koncerti Venstpilī, Rīgā un Cēsīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti