Kultūras ziņas

Pasniegta JVLMA Gada balva 2020

Kultūras ziņas

Brīvdabas muzeja direktore kaļ nākotnes plānus

Uztakts. Latvijas jaunie talanti

Latvijas jauno talantu muzicēšanas prieks koncertu ciklā «Uztakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūzikā ar “uztakti” apzīmē nepilnu takti skaņdarba vai dziesmas sākumā. Tas ir kā ievads tēmai, kā jaunā sākums. Tāpēc likumsakarīga šķiet VEF Kultūras pils izvēle par “Uztakti” nosaukt jauno talantu koncertu ciklu. 17. februārī tiešsaistē izskanēja cikla otrais koncerts, kurā ārvalstu un pašmāju komponistu skaņdarbus atskaņoja klarnetists Kaspars Rumba, čelliste Māra Botmane un pianiste Roksana Tarvide.

Koncertu ciklu “Uztakts. Latvijas jaunie talanti” 60. jubilejas gadā VEF Kultūras pils izveidoja, iedvesmojoties no Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskā orķestra. Ciklu pērn rudenī atklāja jaunais vijolnieks Daniils Bulajevs.

VEF Kultūras pils mākslinieciskā vadītāja Sandra Zandberga pastāstīja:

“Cikls uzrunā Latvijas jaunos māksliniekus, ļauj viņiem sevi pieteikt un apliecināt savu talantu gan mūzikā, gan arī citās mākslas jomās.

Tas ir domāts, lai no jebkuras Latvijas malas skolēni, studenti, kas sevī jūt gatavību kaut ko parādīt plašai publikai, ir laipni aicināti pieteikties, un mēs dosim tiešām to iespēju šeit.”

Cikla otrajā koncertā, kas 17. februārī tiešsaistē izskanēja VEF Kultūras pils sociālo tīklu kontā, uzstājās plašākai sabiedrībai mazāk zināmi, bet mūzikas pasaulē sevi jau apliecinājuši jaunie mūziķi. Trosingenas Mūzikas akadēmijas students klarnetists Kaspars Rumba, kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” čelliste un šī gada Lielās mūzikas balvas nominante Māra Botmane, kā arī kamermūziķe, ansambļa “Latvian Sound Quartet” pianiste Roksana Tarvide.

“Piedalīties šajā ciklā ir lieliska iespēja, kā šajā grūtajā laikā mūziķi vispār var spēlēt.

Jo pagaidām bez skatītājiem nav iespējams spēlēt, un visi ir noguruši arī spēlēt no savām mājām. Šādā sastāvā tā noteikti ir pirmā pieredze, jo mēs šim koncertam speciāli savācāmies kopā, lai izveidotu šo interesanto programmu,” atklāja klarnetists Kaspars Rumba.

Programmā izskanēja komponistu Johana Sebastiana Baha, Kloda Debisī, Ludviga van Bēthovena, Pētera Plakida un Pētera Vaska opusi. Lai arī koncerta vienīgie skatītāji zālē bija tehniskie darbinieki, mūziķi priecājās par iespēju ļauties klātbūtnes muzicēšanas priekam.

Čelliste Māra Botmane atzina, ka tiešsaistes koncerti kaut nedaudz dod sajūtu, ka otrpus ekrānam ir cilvēki, kas jūt līdzi.

“Mums ir brīnišķīgi video operatori, kuri mums uzsmaida, un mēs viņiem uzticamies. Protams, ir jocīga sajūta, bet es domāju, ka klausītājiem tā ir jauna pieredze, un tā ir jāizmanto. Ir arī savi plusi – nav nekur jāiet un jātērē naudiņa koncertam. Par to ir liels prieks, ka tie ir bezmaksas koncerti augstā līmenī,” norādīja pianiste Roksana Tarvide.

Projektu “Uztakts. Latvijas jaunie talanti” iecerēts turpināt, un vasarā koncertu ciklu VEF Kultūras pilī papildinās Jaņa Rozentāla Mākslas skolas audzēkņu diplomdarbu izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti