Latvijā pirmoreiz izskanēs Baha Si minora mesas agrīnā versija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā pirmoreiz Latvijā izskanēs Johana Sebastiana Baha Si minora mesas agrīnā versija, pavēstīja Rīgas Senās Mūzikas centra pārstāve Laura Iesava.

Baha Si minora mesa ir viens no visu laiku vispopulārākajiem baroka laika skaņdarbiem, autors tai devis nosaukumu "missa brevis". Koncertā tiks atskaņota šā darba pirmā versija, kurai šogad aprit 280 gadu, bet pie mums līdz šim šādā veidā tā, visticamāk, vēl nav atskaņota.

Šī versija sacerēta 1733.gadā, kad arī pirmoreiz atskaņota Drēzdenē Saksijas galmā jaunajam grāfam Frīdriham Augustam II. Bahs ar šo skaņdarbu cerēja iegūt kapelmeistara darbu Saksijas galmā, kas trīs gadus vēlāk piepildījās.

Mesa vēlāk neveiksmīgi papildināta ar mākslu nesaistītu iemeslu dēļ līdz pilnai katoliskajai mesai, taču tā izrādījās pārāk apjomīga un palika neatskaņota 100 gadu. Visas mesas fragmenti atrodami Baha iepriekš sarakstītos darbos. 19.gadsimtā, meklējot paralēles ar lielajām svinīgajām mesam, skaņdarbs ieguvis nosaukumu "Augstā mesa", kā dažbrīd arī mūsdienās to sauc.

Mesu 22. decembrī plkst.20 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā atskaņos baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" diriģenta Māra Kupča vadībā, kontrtenors Sergejs Jēgers, kā arī viesi – pūšaminstrumentālisti no Igaunijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti