Kultūras ziņas

Dokumentālā filma "A To B Rollerski"

Kultūras ziņas

Turpinās festivāls "Ad Lucem"

Pasaules mūzika dažādās Latvijas pilsētās

Latvijā ieradies pasaules mūzikas ansamblis «TālaMana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

30.jūlijā Rīgā uz koncertprogrammas “Pa dzintara ceļu…” mēģinājumiem ieradies pasaules mūzikas ansamblis "TālaMana". Koncertprogrammu paredzēts atrādīt klausītājiem sešos koncertos no 1. līdz 8.augustam.

Pasaules mūzikas ansambļa "TālaMana" dalībnieki ir Laila Saliņš (Latvija/ASV, balss, ģitāra, kokles), Džims Matus (Polija/ASV, grieķu lauta, ģitāra), Šeins Šanahāns (Īrija/ASV, sitaminstrumenti) un Timo Vēnenens (Somija, kanteles).

Koncertos skanēs oriģinālmūzika, improvizācijas par senām tautu melodijām un mūsdienīgi aranžējumi - no dziļi liriskām baltu dziesmām līdz kaislīgi dedzīgiem Vidusjūras ritmiem un orientālām noskaņām, instrumentālā mūzika un dziesmas dažādās valodās - latviešu, poļu, ungāru, vācu, itāļu, grieķu un arābu - un tas aizvedīs aizraujošā muzikāli teatrālā ceļojumā pa leģendām apvītajiem dzintara tirdzniecības ceļiem no Baltijas jūras krastiem cauri Centrālajai Eiropai uz Vidusjūru līdz pat senajai Ēģiptei.

Projekts "Pa dzintara ceļu..." sasaucas ar slavenā Zīda ceļa projekta ideju, kas kļuvis par sinonīmu Tuvo Austrumu un Āzijas tautu seno kultūru tradīciju saiknēm, un viens no šī projekta dibinātājiem un pasaulslavenā čellista Jojo Ma (Yo-Yo Ma) līdzgaitniekiem - izcilais sitaminstrumentālists Šeins Šanahāns (Shane Shanahan, ASV) - ir arī koncertuzveduma "Pa dzintara ceļu..." veidotājs.

Mūzikā, ko ansambļa dalībnieki rada speciāli šai programmai, katrs skar savu dziļāko un personīgāko dzintara stīgu. Šim muzikālajam ietērpam vienlaicīgi cauri vijas stāstījums par Dzintara ceļu - ar mītu un leģendu elementiem, senām teikām, vēstures liecībām un dzeju, kas sniedz klausītājiem iespēju iedziļināties Dzintara āderes plašajās tēmās. Dzintars no senās valūtas pārtop "kultūras valūtā" - kā simbols mūsdienu identitātes izjūtai Eiropā un ārpus tās, un reizē kā vēsturisks un ģeogrāfisks atskaites punkts, caur kuru izzināt dažādo kultūru daudzveidības skaistumu.

"Pa dzintara ceļu..." 1.augustā plkst. 20 skanēs Ainažos, 2. augustā plkst. 18 Rēzeknē, 3.augustā plkst. 14 Ventspilī, 6.augustā plkst. 19.30 Rīgā, Kongresu namā, 7.augustā plkst. 19 Ungurmuižas dārzā un 8.augustā plkst. 20 Siguldā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti