Latgales kultūras dzīvē jau tradicionāli vasarā ieskanēsies ērģeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latgales kultūras dzīvē šovasar atkal ieskanēsies ērģeles - jau tradicionāli no 17. jūlija līdz 2.augustam ar koncertiem vairākās Latgales katoļu baznīcās norisināsies sestais Latgales ērģeļu dienu festivāls.


 

No 17.jūlija līdz 2.augustam vairākās Latgales katoļu baznīcās, kurās līdz mūsdienām ir saglabājušās īstas stabuļu ērģeles, izskanēs seši koncerti.

Festivālā šogad uzstāsies ērģelnieki Edīte Alpe, Diāna Jaunzeme, Ilona Birģele, Iveta Pelše, Jānis Pelše, Larisa Carjkova, Guna Kise, Baiba Betlere, Daugavpils mūzikas vidusskolas un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi, kā arī solisti - klavesīniste Ieva Saliete, estrādes dziedātājs Žoržs Siksna, operdziedātāja Ilona Bagele un grupas "Baltie lāči" solists Andris Baltacis.

Šī gada festivāla goda viesis un viesu koncerta ērģelnieks būs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, ilggadējs ērģeļu mūzikas pedagogs, ērģeļu restaurators, ērģeļbūves eksperts un pasaulslavenais koncertērģelnieks Tālivaldis Deksnis.

Vairākos koncertos ar video projekcijas palīdzību varēs vērot ērģelnieku spēli tuvplānā. Turpinot tradīciju, pēc koncertiem klausītājiem būs iespēja vērot instrumentu demonstrējumus, uzdot jautājumus ērģelniekiem un izmēģināt savus spēkus, iejūtoties ērģelnieka tēlā.

Latgales ērģeļu dienu festivāla koncerti skanēs 17.jūlijā plkst. 20 Stirnienes Svētā Laurencija Romas katoļu baznīcā, 18.jūlijā plkst. 19 Malnavas Jaunavas Marijas - Rožukroņa karalienes katoļu draudzes baznīcā (Kārsavā), 19.jūlijā plkst. 13 Aglonas bazilikā, 24.jūlijā plkst. 18 Riebiņu Svēto Apustuļu Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcā, 25.jūlijā plkst. 14 Nautrēnu Romas katoļu baznīcā, 2.augustā plkst. 15 Viļakas Vissvētākā Jēzus sirds Romas katoļu baznīcā un 2.augustā plkst. 18 Rēzeknes Jēzus sirds katedrālē.

Ieeja visos koncertos būs par ziedojumiem. Šogad visi saziedotie līdzekļi tiks novirzīti Nautrēnu baznīcā esošo ērģeļu restaurācijai. Ērģeles iegādātas 1939.gadā un ir valsts nozīmes mākslas piemineklis. Kā norāda festivāla rīkotāji, Latgalē ir ļoti daudz instrumentu ar savu unikālu vēsturi un skanējumu, taču daudziem no tiem ir nepieciešama restaurācija.

Latgales ērģeļu dienu festivāla mērķis ir popularizēt ērģeļspēles kultūru un latviešu ērģeļmākslu, atbalstīt ērģeļu uzturēšanu un apkopi, kā arī vēlreiz apliecināt to, ka Latgale un Latvija var lepoties ar spožu ērģelnieku saimi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti