Kultūras ziņas

Tapis koncertuzvedums bērniem "Karalis Strazdubārda"

Kultūras ziņas

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica"

Ad Lucem – laikmetīga meditācija no 12.gadsimta

Laikmetīga meditācija no 12. gadsimta. Festivālā «Ad Lucem» skan beļģu mūziķa Žana Pola Desī darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceļojums sevī un pieskaršanās pārpasaulīgajam – tā skaņdarbu "Ad Lucem" raksturo tā autors un izpildītājs beļģu mūziķis Žans Pols Desī. Par pamatu šim laikmetīgajam darbam ir ņemts 12. gadsimta dziedājums, un Latvijā tas pirmo reizi izskan introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" programmā.

"Ad Lucem" nozīmē "uz gaismu", un tā ir mūzika, kuru beļģu komponists Žans Pols Desī rada kā no ikdienas izolētu vidi. Darba pamatā ņemts 12. gadsimta mistiķes un komponistes Hildegardes fon Bingenas dziedājums "Ordo Virtutum".

"Mierīga, ārstējoša, dziļa. Šī mūzika aicina doties uz mūsu iekšējo pasauli, kur ikviens vai ikviena var uzzināt, kas viņš vai viņa ir. Šī mūzika ir pozitīvas mūsu būtības transformācijas medijs. Tā ved uz svētumu, uzmanību un to, kam šajā dzīvē patiešām ir vērtība," stāsta mūziķis Žans Pols Desī. "Visi teksti, kas tolaik rakstīti Eiropā, ir latīņu valodā. Tā ir saruna par tikumiem. Mūsu dvēselei ir piesaistītas dažādas enerģijas. Un šis teksts stāsta par tām. Kas ir pacietība, kas ir skaistums, harmonija un piedošana. Kā mums attiekties pret pasauli un sevi. Kā uzvarēt ciešanas. Nelabais dara visu, lai mums to atņemtu. Un tas ir interesanti, cik precīzi pirms astoņiem gadsimtiem Hildegarde ir atradusi veidu to pārcelt uz mūsdienām. Tas patiešām ir brīnums."

Hildegardes fon Bingenas skaņdarba vokālo daļu izdzied franču baritons Romēns Dejēzs. Savukārt muzikālajai partitūrai Žans Pols Desī ir pievienojis mūsdienu skanējuma elementus. Un, būdams laikmetīgu skaņdarbu autors, viņš tajā saskata harmonisku savienību: "Redziet, tā ir tik sena mūzika, tik tāla no mums, ka pret to var attiekties gluži kā pret laikmetīgu. Jo tā runā mums neierastā valodā. Kad es komponēju jaunus skaņdarbus, cenšos radīt kaut ko, kas līdz šim nav bijis. Un, jo tālāk mēs iedziļināmies šajos Rietumu mūzikas pirmsākumos, jo vairāk atklājas mūzikas mistērija. Sāk skanēt kaut kas mūsu ausīm nedzirdēts. Un tas man ļoti patīk."

Iespējams, tieši to arī meklēja koncerta klausītāji, kurus rīkotāji aicināja atslēgties no ikdienas, koncertu klausoties guļus. 

"Šī mūzika spēj transformēt mūs no stresa stāvokļiem, iekšēja spiediena un rosības, kas attālina no sevis. Tā pietuvina mūs patiesai būtībai. Pavisam vienkārši. Kā izelpa. Un es jau esmu tas, kas patiesībā esmu. Tā ir svarīga dāvana. Kādam varbūt šodienai, citam nedēļai, bet vēl citam dāvana visai dzīvei," teic Žans Pols Desī.

Festivāla "Ad Lucem" programmā šis skaņdarbs šoreiz izskan divos koncertos. Otrs notiks 8. jūlija vakarā Ventspils koncertzālē "Latvija". Tiesa gan, tur klausītājiem guļvietu vietā nāksies meditēt sēdvietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti