Kora «Austrums» jubilejas koncerts - ceļš no šūpuļa līdz atskatam uz padarīto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar koncertu „Ceļš” savu 30 gadu pastāvēšanas jubileju sestdienas, 7.janvāra, vakarā atzīmēs Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums”.

Koncertā, kas notiks netipiskās telpās – Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma ātrijā – koris sola piedāvāt ieskatu trīs dekāžu radošajā darbībā un ielūkoties arī nākotnē.

Kora jubilejai par godu tiks pirmatskaņots komponista Andreja Selicka jaundarbs ar Teodora Zeiferta dzeju "Saule austrumos", tā intervijā Latvijas Radio 3 „Klasika” pastāstīja kora dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Ārijs Šķepasts.

„Esmu devis koncertam nosaukumu „Ceļš”, un tā ceļa ideja ir gan par to, kā tika radīts šūpulis, gan ir arī jaunība, brieduma gadi un beigu beigās – atskats uz to, kas ir darīts," skaidro Šķepasts.

"Mūsu himna „Saule austrumos”, ko sarakstījis Jāzeps Vītols, tieši šo ceļu arī iziet. (..) Gatavojot šo koncertu, mēs uzrunājām Andreju Selicki, lai viņš uzraksta arī savu redzējumu šim Teodora Zeiferta dzejolim. Arī Andrejs redz šo tekstu kā tādu mūsu dzīves posmu virkni. Viņš to arī ir sadalījis četrās daļās, un skaņdarbs viņam ir sanācis diezgan apjomīgs," stāsta Šķepasts.

"Austrums" dibināts 1987. gadā, tā radošā kolektīva pamatsastāvā ir 35 dziedātāji vecumā no 16 līdz 45 gadiem, un kopš pirmsākumiem kora mākslinieciskais vadītājs ir Ārijs Šķepasts.

Koris savā 30 gadu pastāvēšanas vēsturē uzkrājis nenovērtējamu starptautisko pieredzi kā festivālos, tā konkursos, plūcot laurus dažādās Eiropas valstīs, tostarp Nīderlandē, Šveicē un Ungārijā. Tikpat nozīmīga koristiem ir uzstāšanās pašu mājās – koncerti tiek rīkoti gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos, savus klausītājus uz tikšanos aicinot lielākoties vietējās baznīcās. Arī ārvalstīs līdzās latviskās kora kultūras tradīciju prezentēšanai "Austruma" repertuārs, kura izvēlē aktīvi iesaistījušies paši dziedātāji, nekad neiztiek bez sakrālās mūzikas.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti