Kultūras rondo

Etnogrāfiskā ansambļa "Vabaļis" jaunais albums veltīts senajām kāzu dziesmām Latgalē

Kultūras rondo

Jūrmalas muzejā skatāma gobelēnu izstāde "Cik sver gaisma?"

Dziesminieces Anta Eņģele un Laila Ilze Purmaliete stāsta par atkalsatikšanos dziesmās

Koncertprogramma «Skorpiona zvaigznājā» – dziesminieču Antas Eņģeles un Lailas Ilzes Purmalietes atkalsatikšanās mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

7. decembra vakarā VEF Kultūras pils Kamerzālē izskanēs dziesminieču Antas Eņģeles un Lailas Ilzes Purmalietes koncerts "Skorpiona zvaigznājā". Duets programmā licis latviešu komponistu mūziku un tautasdziesmas, kuras vēsta par mums nozīmīgo. 

Vaicātas, kā abas reiz satikušās mūzikā, Anta Eņģele un Laila Ilze Purmaliete Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atklāj, ka viņām ir divas vēstures: tā pirmā ir no laikiem, kad viņas muzicēja Liepājā pie Austras Pumpures, bet tā nesenākā – kad abas pārvācās uz laukiem un, kas svarīgi, dzīvo salīdzinoši netālu viena no otras. 

Mājsēdes laikā mūziķes sazvanījās, un no Eņģeles puses nāca ierosinājums kaut ko kopā izveidot, atceras Purmaliete: "Man bija daudz brīvā laika, un es atkal atgriezos pie dziesmu rakstīšanas, dziedāju arī tās dziesmas, kuras savā laikā esmu dziedājusi. Bet ir ārkārtīgi liela vēlēšanās dziedāt kopā, īpaši, ja vēl ar Antu Eņģeli, kurai ir tik fantastisks balss tembrs, unikālā skatuves pieredze. Es esmu ļoti laimīga, ja es varu dziedāt kopā ar Antu. Tas ir liels retums." Turpina Eņģele: "Jāsaka, es ļoti savtīgos nolūkos uzrunāju Lailu. Es biju mazliet nogurusi viena pati dziedāt. Ja tu muzicē divatā, enerģija tiek sadalīta. Tas ir vieglāk īstenībā. Protams, ir jābūt mazliet uzmanīgākām, jo ir jāsaskaņojas."

Laila Ilze Purmaliete
Laila Ilze Purmaliete

Par balsu saderību ne vienai, ne otrai dziesminiecei šaubu nebija, jo par saskanību Eņģele un Purmaliete savulaik pārliecinājās, koncertējot kopā ar Pumpuri. 

"Mums ļoti labi skanēja, tas jau bija pārbaudīts. Vajadzēja tikai vēlreiz to atsvaidzināt un samācīties, pieskaņot repertuāru atbilstoši laikmetam un mūsu attīstībai," 

piebilst Eņģele. 

Dueta repertuārā ir latviešu skaņražu dziesmas ar Ineses Zanderes, Māras Zālītes, Imanta Ziedoņa un citu autoru dzeju, Lailas Ilzes Purmalietes sacerētās dziesmas un latviešu tautasdziesmas. Koncertā iecerēta arī sadziedāšanās un sarunas ar klausītājiem. "Latviešos ir dziedātāja gēns, dziesmu kods ir viņos iekšā. Kad mēs sākam dziedāt burvīgās tautasdziesmas, viņi paši dzied, viņi nav pat īpaši jāmudina," saka Purmaliete. "Dziesma ir tikpat lipīga kā klepus," piebalso Eņģele. 

Anta Eņģele
Anta Eņģele

""Skorpiona zvaigznājā" mēs caur dziesmām runājam par to, kas mums latviešiem ir pats svarīgākais. Savā ziņā mēs visi Latvijā esam dzimuši Skorpiona zvaigznājā, jo Latvija ir dzimusi Skorpiona zvaigznājā. 

Latvijai piemīt skorpiona iezīmes – gan apburošais dabas skaistums, ko arī dzejnieki ir aprakstījuši, gan milzīga varonība, kas piemīt skorpionam. Tas, ko izdarīja latviešu strēlnieki, ir prātam neatverams – uzvarēt divas lielvaras vienlaikus, gan Vāciju, gan Krieviju. Tagad, dod Dieviņ, lai ar to Krieviju ātrāk tiek galā ukraiņi. Ukraiņos arī ir milzīgs spīts un varonība. Mēs lūdzam Dievu, lai ātrāk Ukrainai pienāk uzvara," teic Purmaliete. 

Pavasarī duetam nolikta albuma iznākšana. Tā prezentācijas koncerts iecerēts 8. martā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti