Kultūras rondo

Izstāde "100% organiski arhitekti" - 24 jauno arhitektu idejas un projekti

Kultūras rondo

Andris Poga gatavojas koncertiem ar LNSO un vadīt Stavangeras simfonisko orķestri

Komponists Jānis Strazds dzimšanas dienu svinēs ar diviem koncertiem

Komponists Jānis Strazds ar diviem atšķirīgiem koncertiem svinēs dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Valentīndienas priekšvakarā” un “Strazda dziesmas” – šādi nosaukumi doti komponista Jāņa Strazda jubilejas koncertiem, kas 13. un 14. februārī izskanēs attiecīgi Rīgā un Liepājā.

"Tie būs dažādi koncerti. Koncerts, kurš notiks Rīgā 13. februārī VEF Kultūras pilī, būs ar akcentu vairāk uz dziesmu cikliem, pie kuriem es esmu strādājis," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" iepazīstina Jānis Strazds.

Viens no tiem ir dziesmu cikls "Lins", kas ir tapis sadarbībā ar dzejnieku Jāni Peteru, otrs – dziesmu cikls "Uguns", kas veidots kopā ar multimākslinieku, kā viņu dēvē Jānis Strazds, Rodrigo Fominu jeb Igo. 

"Pirmā daļa būs šo ciklu zīmē, ar dziesmām no šiem dziesmu cikliem. Piedalīsies arī Ķeguma jauktais koris "Lins", kura nosaukums ir radies saistībā ar šo dziesmu ciklu," turpina Strazds.

Koncertā uzstāsies dziedātāji Igo, Antra Stafecka, Andris Ērglis un Normunds Rutulis. Nākamajā dienā koncertā "Lielajā dzintarā" Liepājā jau minētajiem dziedātājiem pievienosies arī Dainis Skutelis, Kristīna Zaharova, Ginta Krievkalna, Kaspars Tīmanis, Liepājas jauktais koris "Laiks" un Liepājas teātra dziedošo aktieru ansamblis “Aģenti”.

Iepazīstinot ar koncertiem izraudzītajiem skaņdarbiem, Strazds atzīst, ka viņam arvien būtiskāka nozīme kompozīcijās ir dzejai.

"Dzeja vai dziesmu vārdi, manuprāt, ir ļoti būtiski. Kad mācījos Liepājas Mūzikas vidusskolā, sāku ar to visu darboties un tagad – es redzu, kā pa šiem gadiem zināmā mērā mainījusies mana izpratne par vārda nozīmīgumu mūzikā," atklāj Strazds.

"Ja man kādreiz likās, ka mūzika ir pāri visam, tas ir pats būtiskākais un primārais, ko cilvēki nolasa, gadiem ejot, es saprotu, ka brīžiem ir tā, ka tos vārdus cilvēks vairāk gandrīz laiž caur sevi.

Protams, arī mūzikai ir nozīme, bet cilvēkiem patīk personificēties. Cilvēkam vajag stāstu, ko laist caur sevi," vērtē Strazds.

Koncerts “Valentīndienas priekšvakarā” skanēs Rīgā, VEF Kultūras pilī, 13. februārī, koncerts “Strazda dziesmas” – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 14. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti