Kultūras ziņas

Latvijas Radio 2 – 25

Kultūras ziņas

Nacionālas nozīmes kultūras objektu atjaunošana turpinās

Jānis Lūsēns veic daiļrades inventarizāciju

Komponists Jānis Lūsēns dīkstāves laikā veic daiļrades inventarizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Laikā, kad daudzi mūziķi ārkārtējās situācijas dēļ spiesti atteikties no koncertiem un meklē risinājumus, kā nezaudēt saikni ar publiku, komponists Jānis Lūsēns veic daiļrades inventarizāciju un komponē apstākļiem tik atbilstošo “mājas mūziku”, cerot, ka kādreiz to varēs atskaņot arī plašākai publikai.

Komponists Jānis Lūsens atzīst, ka šādi strādāt ilgstoši būtu grūti. Un, lai arī stāvoklis kopumā esot diezgan nospiedošs, šo laiku var vērtēt kā pārejas posmu jaunu ideju meklējumiem.

Man personīgi šis ir kaut kādā veidā negaidīts atelpas brīdis, kurā var sakārtot lietas, kas ir stāvējušas un nav sakārtotas vai novestas līdz galam. Teiksim, nošu redakcijas un tamlīdzīgi. Tas ir vairāk darbs ar datoru un ar notīm. Varētu teikt, ka izmantoju šo laiku tādai daiļrades inventarizācijai,” stāsta komponists.

“Top arī jaunas lietas. Drīzāk tāda kamermūzika un miniatūras pavisam tādā atmosfērā, kādā visi arī atrodamies, varētu teikt, ka tāda mājas mūzika.

Bet es domāju, ka šie darbi varbūt būs spēlējami ne tikai man pašam mājās, bet arī citiem.”

Līdzīgi kā citiem mūziķiem valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa dēļ arī Lūsēnam šobrīd nācies atteikties no ilgi lolotā projekta – mūzikla “Kaupēn, mans mīļais” atjaunotās versijas koncertuzvedumiem.

Mēs nospēlējām sešas izrādes un par laimi nosedzām izrādes sagatavošanas izmaksas un varējām samaksāt arī nodokļus un [atalgojumu] māksliniekiem, bet paši palikām ar tukšu cepuri,” atklāj Lūsēns.

“Ir jāmeklē risinājumi, un prieks, ka daži jauni cilvēki visu ko mēģina darīt internetā, un tas papildina arī mūsu vienmuļo ikdienu. Es pats arī par to domāju.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti