Panorāma

Nauda ekonomikas atjaunošanai būs vasarā

Panorāma

Maz piesakās slimības palīdzības pabalstam

Iespēja komponēt mūziku "Dvēseļu putenim" – tā ir laime

Komponiste Lolita Ritmane: Filma «Dvēseļu putenis» bija mīlestības darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lolita Ritmane ir vienīgā sieviete komponiste, kuri ir iekļuvusi ASV kinoakadēmijas "Oskara" balvas sacensībā, pretendējot uz nomināciju. Par iespēju būt šajā 15 filmu īsajā sarakstā sacentās 136 filmu oriģinālmūzika. Tagad līdz 15.martam tiks izvēlētas piecas filmas, kuras jau pretendēs uz "Oskaru". Pēc šīs ziņas nedēļas vidū vēlā vakarā Latvijā, bet priekšpusdienā Losandželosā Latvijas Televīzija sazinājās ar komponisti. 

Ziņa no "Oskara" rīkotājiem Lolitu Ritmani pārsteigusi un saviļņojusi. Saņemot apsveikumus arī no Latvijas, viņa uzsver vienmēr esošo latviešu atbalstu savējiem gan sasniegumos, sportā, gan mūzikā. 

"Es esmu emocionāls cilvēks un sāku uzreiz raudāt. Un es iedomājos uzreiz par to, es atkal sākšu raudāt, cik traki ir tas, ka mūsu mazā mīļā Latvija - mēs esam visi par vienu. Nu, tagad šī filma "Dvēseļu putenis" – tas bija mīlestības darbs un esmu tikai viena maza daļiņa no šī," uzsver Ritmane.

"Varbūt tas, ka es šeit dzīvoju un pazīstu, man ir kolēģi, kuri ir šai mūzikas brančā un viņi var balstīt, un tas kaut kā viss sanāca kopā vienā laikā. Viņi gribēja mani atbalstīt. Un viņi teica: “Mēs paklausīsimies, mēs paklausīsimies tavu latviešu projektu." Un tad man no visādiem svarīgiem komponistiem sāka nākt īsziņas – “Kur tu to ierakstīji, kas tie par mūziķiem. Tā ir tik skaista filma, un cik tu esi laimīga, ka varēji tādai filmai komponēt”. Tā kā man tā laime ir bijusi tik liela, ka šāda balva – tikt izvirzītai uz "short list", kā Amerikā saka ir "big deal", un es domāju, ka varbūt man ir maza šanse tikt uz nomināciju," saka komponiste.

Īsais saraksts un izvirzītos piecus kandidātus nominācijai “Labākā oriģinālmūzika” būs zināms 15.martā. To vērtēs komponisti, mūzikas producenti ar lielu pieredzi. Komponiste pieļauj, ka var jau notikt brīnumi, bet vienmēr tiek izvirzītas tās lielās filmas, kuras visi ir redzējuši. Tas bieži vien esot tāds kā popularitātes konkurss. Arī lielie komponisti ar daudzām nominācijām gaida savu "Oskaru". Tā, piemēram, Tomass Ņūmens, kuram ir vairāk nekā 15 nominācijas, balvu tomēr vēl nav saņēmis. 

Bet kāda skaņa, melodija raksturotu Lolitas Ritmanis sajūtu, saņemot ziņu, ka "Dvēseļu putenis" turpina pretendēt uz "Oskara" nomināciju. 

"Ja es varētu sasaukt mūsu "Dvēseļa puteņa" orķestri,  un uzaicināt, lai Māris Sirmais atved visu kori "Latvija". Mēs visi kaut kā saspiestos iekšā manā mājā un laistu vaļā," saka komponiste.

KONTEKSTS 

Lolita Ritmane jau saņēmusi Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu (“Hollywood Music In Media Awards”) par labāko mūziku filmai svešvalodā.

Akadēmijas biedru balsošana par nominācijām "Oskaram" notiks no  5. marta līdz 10. martam, balvai nominēto filmu saraksts tiks paziņots 15. martā. Pandēmijas ierobežojumu dēļ šogad mainīti ASV Kinoakadēmijas balvas filmu pieteikšanas un vērtēšanas noteikumi, turklāt ceremonija notiks divus mēnešus vēlāk nekā parasti – 25. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti