Kultūrdeva

Randiņš ar komiķi Rūdolfu Kugrēnu kinematogrāfiskajā Kuldīgā

Kultūrdeva

Latvijas Radio 1. studija laiku griežos

Kultūrdevas ABC: Gidons Krēmers un kamerorķestris "Kremerata Baltica"

Kāpēc orķestris «Kremerata Baltica» ir zināms visā pasaulē?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

1997. gadā vijolnieks Gidons Krēmers sev 50 gadu jubilejā nolemj uzdāvināt īpašu dāvanu – orķestri “Kremerata Baltica”. Turklāt šo dāvanu viņš sev pasniedz Austrijas pilsētas Lokenhausas Kamermūzikas festivālā, kuru pats pirms aptuveni 15 gadiem ir dibinājis.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Gidons Krēmers piedzimst Rīgā vijolnieku ģimenē un sāk apgūt vijolspēli jau 4 gadu vecumā, savukārt 7 gadu vecumā sāk mācīties Rīgas mūzikas skolā. 1978. gadā Krēmers emigrē uz Vāciju un uzsāk iespaidīgu starptautisko karjeru – viņš ir ieskaņojis vairāk nekā 120 albumu, uzstājies teju visās prestižākajās pasaules koncertzālēs un 14 reižu dažādos sastāvos nominēts “Grammy” balvai. 2002. gadā Krēmers kopā ar orķestri “Kremerata Baltica” tiek ne tikai pie nominācijas, bet arī pašas “Grammy” balvas par “Labāko izpildījumu” mazo ansambļu kategorijā par ieraksta “After Mozart” (“Nonesuch”) atskaņojumu.

Kamerorķestris “Kremerata Baltica” apvieno izcilus Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūziķus, kuri mūziku uztver kā līdz perfekcijai noslīpētu piedzīvojumu. “Kremerata Baltica” ir maza, demokrātiska revolūcija mūzikā, kam raksturīgs bagātīgs skanējums, prieka pilna muzicēšana, eksperimentāli izaicinājumi un inovatīva muzikālā programma. Pats Gidons Krēmers 1999. gadā intervijā laikrakstam “The New York Times” kamerorķestri raksturojis kā “atvērtu, paškritisku mana muzikālā gara turpinājumu”. Savas darbības laikā “Kremerata Baltica” izdevis vairāk nekā 25 mūzikas albumus un, sniedzot vidēji 60 koncertu gadā, uzstājies aptuveni 1500 koncertos 600 dažādās pasaules pilsētās Āzijā, Austrālijā, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Eiropā.

“Kremerata Baltica” virsuzdevums jau kopš pirmsākumiem ir bijis arī ar savu darbību veicināt muzikālo izaugsmi Baltijas reģionā. Kopš 2003. gada vairākās Latvijas pilsētās – sākumā Siguldā, tad Cēsīs un pēc tam Dzintaros – norisinās festivāls “Kremerata Baltica”, kas izceļas ne tikai ar ļoti kvalitatīvu programmu un izciliem māksliniekiem, bet pievēršas arī sociālpolitiskiem jautājumiem. Piemēram, festivāla ietvaros atskaņota gan programma “To Russia with Love”, kas veltīta cilvēktiesībām Krievijā, gan arī “Pictures from the East”, kas pievēršas bēgļu krīzei un dramatiskajai situācijai Tuvajos Austrumos. 2009. gadā “Kremerata Baltica” saņēma Japānas Mākslas asociācijas pasniegto balvu “Praemimum Imperiale” jaunajiem māksliniekiem, bet 2016. gadā šo balvu par mūža ieguldījumu saņēma pats Gidons Krēmers. Mūzikas pasaulē “Praemimum Imperiale” mēdz pielīdzināt Nobela prēmijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti