Kultūras ziņas

Brīvdabas muzeja gadatirgum – 50

Kultūras ziņas

Noskaidrots labākais jaunais fotogrāfs

"Maharadža" atklāj ciklu "Āzijas mākslas stāsti"

Jauns izstāžu cikls Rīgas Biržā – «Āzijas mākslas stāsti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 29. maija mākslas muzejā “Rīgas Birža” tiek aizsākts jauns izstāžu cikls “Āzijas mākslas stāsti”, kas ar viena darba vai tēmas izklāstu iepazīstinās Austrumu galerijas apmeklētājus ar Āzijas mākslas dažādību, medijus informē muzeja pārstāvji.

Izstādes rīkotāji skaidro, ka “Āzijas māksla vienmēr ir fascinējusi Rietumu skatītāju ar savu neparastumu, formas un funkcijas dažādību un tikai Āzijas kultūrām raksturīgo estētisko skatījumu.”

Cikls “Āzijas mākslas stāsti” rosinās atklāt un izprast noteiktu mākslas darbu sižetus, tehnikas, funkcijas, kā arī to filozofisko, reliģisko, estētisko un kontekstuālo nozīmi. LNMM Āzijas mākslas kolekcijā glabājas vairāki tūkstoši mākslas darbu no tuvākām un tālākām Āzijas zemēm, bet Austrumu galerijā eksponēta tikai daļa no tiem.

Pirmais ciklā eksponētais darbs ir Tandžoras skolas (Indija)  meistara gleznojums uz stikla “Maharadža”. Tas izceļas ne tikai ar savdabīgu izpildījuma tehniku un sižetu, bet arī ar apjomīgu restaurāciju.

Gleznas kompozīcijas centrā attēlots, iespējams, Marathu valsts (1674–1820) maharadža, kas sēž zirga pajūgā. Darbā parādās viena no populārākajām tēmām Indijas mākslā – procesija. “Indijā reliģiskie rituāli ir katra valdnieka dzīves neatņemama daļa, kuru laikā viņš lūdz dieviem par dinastijas, tautas un valsts labklājību. Saskaņā ar tradīciju tieši svinīgu publisku ceremoniju laikā valdnieks uzskatāmi apliecina tautai savu varenību,” atzīmē muzejā.

Muzeja Āzijas mākslas kolekcijā esošajam mākslas darbam bija nepieciešama sarežģīta restaurācija. Gleznas stikla pamatne bija saplēsta piecpadsmit gabalos, virspusi klāja putekļu un netīrumu kārta, kā arī viens stikla fragments pie augšējās malas bija zudis. Muzejā uzsver, ka restaurācija tamlīdzīga veida glezniecībai Latvijā līdz šim vēl nebija veikta, tāpēc pirms darbu uzsākšanas, konsultējoties ar nozares speciālistiem, tika izstrādāta atbilstoša metodoloģija. Gleznu restaurēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja gleznu restauratore-vecmeistare Nataļja Kurganova un Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla nodaļas docente un māksliniece Inita Ēmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti