Jaunajām latviešu komponistēm – panākumi starptautiskos konkursos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Divas jaunās latviešu komponistes uzvarējušas starptautiskos kompozīciju konkursos. Madara Pētersone ieguva pirmo vietu Karla Orfa kompozīciju konkursā Minhenē, savukārt liepājnieces Lauras Gustovskas kompozīcija tika atzīta par labāko viendabīgo koru grupā starptautiskajā kora mūzikas konkursā “Orfeó Català” Barselonā, informē Latvijas Komponistu savienības pārstāve Baiba Ozoliņa.

Karla Orfa starptautiskais kompozīciju konkurss Minhenē, Vācijā, norisinājās jau ceturto gadu. Konkursā tiek iesniegti tikai oriģināldarbi, kuri komponēti speciāli šim konkursam. Katru gadu tajā tiek piedāvāta atšķirīga tēma un instrumentācija. Šogad darbi tapa ērģelēm solo un tajos bija jāietver divi muzikālie motīvi: pirmās divas taktis no Volfganga Amadeja Mocarta “Fantāzijas do minorā” un deviņu skaņu akords no Karla Orfa “De temporum fine comoedia”.

Madara Pētersone
Madara Pētersone

Konkursam tika iesūtīta 91 kompozīcija no 26 valstīm, no kurām 10 tika izvirzītas finālam un atskaņotas fināla koncertā Minhenē. Konkursā pirmo vietu ieguva Madara Pētersone ar skaņdarbu "Time Stays, We Go".

Savukārt starptautiskā kora mūzikas konkursa “Orfeó Català” vērtēšana notika pēc iepriekš neatskaņotu un nepublicētu skaņdarbu partitūrām vairākās kategorijās – jauktiem koriem, viendabīgiem (sieviešu vai vīriešu) un bērnu koriem. No katras kategorijas vienu izvēlēto darbu – uzvarētāju – apbalvo ar naudas prēmiju, nošu nopublicēšanu un pirmatskaņojumu nākamā gada 23. februārī Barselonā, “Palau de la Música Catalana”.

Laura Gustovska
Laura Gustovska

Žūrijas sastāvā bija vairāki diriģenti un arī komponisti, žūriju vadīja Saimons Heizlijs. Jaukto koru kategorijā uzvarēja kataloņu komponists, bērnu koru kategorija palika bez laureāta, bet Lauras Gustovskas darbs CXLVI (146. – šo Šekspīra sonetu autore izmanto dziesmas tekstā) uzvarēja viendabīgo koru kategorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti