Kultūras ziņas

Jurim Kronbergam – 70!

Kultūras ziņas

Rīgas svētki ar Jāni Streiču

Fado mūzikas zvaigzne Antonio Zambužu Jūrmalā

Fadu mūzikas zvaigzne Antonio Zambužu uzstājas Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Festivālā “Summertime – aicina Inese Galante” ietvaros trešdien, 10.augustā, koncertā “Viss par mīlestību” uzstājas pasaulē viens no zināmākajiem portugāļu fadu dziedātājiem - Antonio Zambužu.

Prominentais Amālijas Rodrigešas fonds viņu atzinis par mūsdienu labāko fadu dziedātāju. Zambužu ir viens no spilgtākajiem portugāļu jaunās paaudzes mūziķiem. Viņa popularitāte portugāļu un spāņu valodās runājošās zemēs  ir milzīga. Latvijā Antonio ieradās otrdien vēlu vakarā.

Latvijā un Dzintaru koncertzālē viņš uzstājas pirmo reizi. Antonio Zambužu pirmo muzikālo pieredzi radīja vīru kordziedāšanas tradīcijas, kas mūziķa dzimtenē esot izteikti spēcīgas.

„Vīru koru koncerts ir mana pirmā muzikālā pieredze un atmiņa,» stāsta Zambužu.

«Kad biju mazs, mēģināju viņiem dziedāt līdzi, vēlāk lūdzu vecmāmiņai, lai atrod dzirdēto dziesmu vārdus, un tad arī pievienojos korim. Toreiz man bija pieci gadi. Vēlāk mūzikas augstskola, ģitāras, klarnetes spēle un vēlāk jau Lisabonā kļuvu par profesionālu mūziķi,» norādīja Zambužu.

Portugāļu tradicionālā mūzika -  fadu, kas atgādina blūza, folkmūzikas un melanholijas sajaukumu, ir emocionāls mūzikas stils. Tajā sāpes, skumjas un greizsirdība savienojas ar kaislību un mīlestību.

„Tradicionāli fadu dziedātāji dziedāja par pagātni, man patīk dziedāt par savu tagadni. Par to, ko redzu, ko cilvēki dara, par viņu mīlestības nebūšanām. (..) Visos mūsu koncertos mēs runājām ar sīkiem mīlas stāstiem, kas var piemeklēt jebkuru. Mēs ietekmējamies no portugāļu tautas mūzikas, no džeza, no brazīliešu dziesmām. Šiem tradicionālajiem ritmiem pievienojot jaunus dziesmu tekstus, rodas jaunas dziesmas,” stāsta Zambužu.

Biļetes uz Zambužu koncertiem citviet pasaulē jau ir izpārdotas līdz pat nākamajam gadam. Viņa dziesmas radio ēteru populārāko hītu priekšgalā noturas vismaz gadu. Šovakar koncertā “Viss par mīlestību” Portugāles un Argentīnas karsto vakaru sajūtas varēs baudīt ziemeļnieciski vēsīgajā Dzintaru koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti