Etnofestivāla «Gosti» tēma šogad – siena talka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau šajā nedēļas nogalē 11.un 12.jūlijā Rēzeknē, pulcējot aptuveni 800 dalībniekus no dažādām valstīm, notiks septītais starptautiskais etnofestivāls “Gosti” jeb “Ciemiņi”, kas tradicionāli ar dziesmām, dejām un nacionālo virtuvi apvieno un stavstarpēji tuvina dažādas Rēzeknē un tās apkārtnē dzīvojošās mazākumtautības. 

Baltkrievu tautas dziesmas ir melodiskas, ļoti sirsnīgas un labestīgas, stāsta Rēzeknes baltkrievu biedrības "Suzorje" pārstāve Ludmila Steca, kas kopā ar baltkrievu dziesmu ansambli "Suzorje" tikko kā iemēģināja balsis, lai jau nedēļas nogalē piedalītos vērienīgā starptautiskā etnofestivālā Rēzeknē, kur ansamblis izpildīs savu tradicionālo tautasdziesmu “Kupalinka”.

Baltkrievu tautasdziesma “Kupalinka” ir nevien plaši pazīstama, bet iekļauta arī UNESCO 200 populārāko pasaules tautu dziesmu sarakstā.

Baltkrievu dziesmu ansamblim "Suzorje" apritējuši jau divi gadi, un šis būs jau otrais šāda veida festivals Rēzeknē, kurā viņi piedalās.

Starptautiskais etnofestivāls ar nosaukumu „Gosti” jeb ciemiņi, kas Rēzeknē norisināsies no 11. līdz 12. jūlijam, ir jau septītais šāda veida festivāls, kas caur tautas mūziku, dejām un rituāliem apvieno dažādu mazākumtautību cilvēkus, kas šeit dzīvo, kolektīvus kas šeit darbojas, pieaicinot arī vieskolektīvus no šo tautu etniskajām dzimtenēm. Šoreiz festivālā tēma ir  „Gosti, iz sīna tolku!”, stāsta Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centra pārstāve Maija Brēķe.

“Starptautiskais etnofestivāls „Gosti” iepriekš bija pazīstams kā nacionālo kultūru festivāls, bet ideja paliek nemainīga – festivāls atklāj prieku par kopā būšanu, par viesu uzņemšanu, lustīgu sadziedāšanos, lustīgu izdancošanos, un šogad festivāla kopīgā ideja, kas vienos visu teatralizētu koncertprogrammu, ir siena laiks, siena talka un siena laika izdarības,” stāsta Brēķe.

Festivāls pulcēšot apmēram 800 dalībniekus ne vien no Latvijas, bet viesus arī no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, būšot arī festivāla īpašie viesi no Turcijas.

“Šis ir viens no mūsu lepnumiem, jo es uzskatu, ka tāda analoga Latvijā nav, un unikāls tas ir ar to, ka ir dažāds, ka mēs uzsveram šo ideju par kopāpastāvēšanu un kopābūšanu un mēs popularizējams šo spēju priecāties vienam par otru, draudzīgi sadzīvot un paņemt to labāko, ko varam, un arī dot to labāko, ko varam,” saka Brēķe.

Septītais starptautiskais etnofestivāls Rēzeknē sāksies 11. jūlijā plkst.19.00 ar ieskaņu koncertu ar nosaukumu “Pļuovu sīnu pa vysu dīnu”, ko organizatori sola kā krāšņu pasākumu.

“Folkloras bāze jau ir tāda ļoti dzīva, ļoti kolorīta, ļoti katrai nācijai atšķirīga un, apvienojot tik daudzu tautību pārstāvju priekšnesumus, es domāju, ka koncerts izskatīsies ļoti ļoti krāšņs,” sola Maija Brēķe, piebilzdama, ka paredzētas arī naktskoncertballes, bet 12. jūlijā etnofestivāla programma sākšoties jau 10 no rīta Rēzeknes pilskalnā, kur notikšot dažādas sienas talkas laikam raksturīgas izdarības un sacensības

“Ar siena kaudzes veidošanu, siena ārdīšanu, izkapšu asināšanu un, protams, to visu pavada koncertpriekšnesumi un uzvedumi, gandrīz vai paralēli pie pilskalna notiks ukraiņu tautas dziesmu festivāls “Červona kalina” - atsevišķā ukraiņu programma, arī ar dziedāšanu un dejošanu un, protams, mielasta baudīšanu,”  stāsta Brēķe.

Plānots, ka festivāla apmeklētājiem būs iespēja baudīt visu festivālā klātesošu tautību nacionālās virtuves un dažādus raksturīgus priekšnesumus. Tam gatavojas arī baltkrievu biedrība “Suzorje”. "Festivālā ne vien dziedāsim baltkrievu valodā, bet piedāvāsim arī baltkrievu nacionālo virtuvi," stāsta Ludmila Steca, atklājot, ka apmeklētājus cienāšot ar buļbām, kas baltkrieviski ir kartupeļi.

Starptautiskā Etnofestivāla "Gosti" galvenais jeb dižkoncerts «Rēzeknes vārtos - dziesmu zārdi», apvienojot dažādu tautību kolektīvus, plānots 12.jūlijā vakarā Rēzeknes Festivāla parkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti