Diriģents Atvars Lakstīgala: Māleru diriģēšu no visas sirds un ar mīlestību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

16.maijā Liepājas Latviešu biedrības namā notiks Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) koncerts, ar ko noslēgsies orķestra 133.sezona.

LSO galvenais diriģents Atvars Lakstīgala raidījumā "Neatliekamā saruna" atzīst - šis koncerts vienlaikus būs arī dāvana pašam sev dzimšanas dienā.

Koncerts norisināsies koncertciklā "Lielo Dzintaru gaidot", un tajā tiks atskaņots Riharda Štrausa Obojas koncerts un eņģeļu dziesmām vainagotā Gustava Mālera Ceturtā simfonija. Kopā ar LSO diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā uzstāsies Vācijā dzīvojošā latviešu dziedātāja Margarita Vilsone (soprāns) un izcilais ungāru obojists, Parīzes Nacionālās augstākās konservatorijas kamermūzikas klases profesors Lāslo Hadadi, kurš Latvijas klausītājiem labi pazīstams no iepriekšējām viesošanās reizēm.

Šis ir jau otrais gadījums, kad koncerts notiks tieši Atvara Lakstīgalas dzimšanas dienā: "Pirmoreiz tas notika mana un LSO sadarbības pirmajā sezonā - 2010.gadā, kad noslēdzām sezonu ar Hektora Berlioza "Fantastisko simfoniju"."

Kaut arī Gustava Mālera mūzika liepājniekiem ļoti mīļa, dažādu apstākļu sakritības dēļ orķestra repertuārā pēdējos četrus gadus  Mālera simfoniju nav bijis. Tagad krietnu laiku lolotais sapnis īstenojies, un Atvars izšķīries par labu Ceturtajai simfonijai.

Pirmo reizi ar Mālera mūziku diriģents sastapies sešpadsmit gadu vecumā: "Tolaik vēl mācījos Mediņskolā un biju uzaicināts spēlēt septīto mežragu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sastāvā. Tas bija neaizmirstams un spilgts pārdzīvojums, ko atceros vēl šodien. Tas arī bija izšķirošais brīdis, kad nolēmu kļūt par diriģentu."

Vēlāk Mālera mūziku Atvars Lakstīgala atskaņojis koncertos kopā ar Latvijas Nacionālās operas orķestri un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Tagad pienākusi pirmā reize pašam stāties pie diriģenta pults.

Gaidu šo brīdi ar nepacietību, tā būs īsta dzimšanas dienas dāvana! Māleru vienlaikus ir viegli un arī grūti interpretēt: būdams diriģents, viņš pats visu precīzi norādījis partitūrā, līdz pēdējai niansei domājot par instrumentu tembrālo un dinamisko balansu. Grūtākais uzdevums ir apjomīgo simfonijas formu un saturu padarīt interesantu. Tam ļoti gatavojos," atzīst Atvars Lakstīgala.

Atbildot uz jautājumu, kura no Gustava Mālera Ceturtās simfonijas interpretācijām varētu tikt uzskatīta par īstu etalonu, diriģents neslēpj, ka noklausījies vairākas leģendāras interpretācijas, taču vienlaikus smaidot citē maestro Leonīda Vīgnera sirsnīgo domu, ka vislabāk kādu citu ierakstu paklausīties jau pēc paša uzstāšanās, lai secinātu, ka tu pats esi to paveicis labāk.

Darīšu visu no sirds un ar to mīlestību pret mūziku, kādu var sniegt LSO un es pats," uzsver diriģents.

Sarunā diriģents arī atklāj, kā rit darbi pie nepacietīgi gaidītās Liepājas koncertzāles "Lielais Dzintars" būvniecības, ieskicē festivāla "Liepājas vasara" norisi un dalās pārdomās par LSO koncertēšanu visā Latvijā (dienu pēc koncerta Liepājā Mālers un Štrauss skanēs Rundāles pilī).

Nodokļus maksā visi Latvijas iedzīvotāji, un LSO ir viens no kolektīviem, kurus uztur nodokļu maksātāju nauda, tāpēc vienlaikus izjūtam gan pienākumu, gan iekšēju nepieciešamību apceļot visu Latviju, kur vien apstākļi piemēroti orķestra koncertiem," norāda LSO diriģents Atvars Lakstīgala.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti