Kultūras ziņas

Vācu novēlējums Nacionālajai bibliotēkai

Kultūras ziņas

Franču fotogrāfs grib šķērsot Latviju

Orķestris un Čaplina filmas Operā

Čaplina vīrs: Mūziķi sākumā ir piesardzīgi, atdarinot vecvecāku mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sākumā mūziķi ir piesardzīgi, jo ne visiem uzreiz izdodas atdarināt savu vecvecāku spēles manieri, Latvijas Televīzijai atzina komponists un diriģents Timotijs Broks, kurš pasaulē labāk zināms kā “The Chaplin man” jeb Čaplina vīrs.

Kopš 12 gadu vecuma Broks komponē un restaurē mēmā kino muzikālo fonu. 23 gadu vecumā viņš restaurēja pirmo Čaplina filmas orķestra partitūru. Pie vienas filmas Broks strādā no pusgada līdz gadam. Šobrīd restaurators atjaunojis mūziku jau 12 Čārlija Čaplina filmām.

Ar "Karmenu" bija vienkāršāk, jo nošu partitūra bija pilnībā saglabājusies.  Sarežģītākais ir mūziku sasinhronizēt ar filmas attēlu,” norāda Broks. „Jūtu, ka sākumā mūziķi ir piesardzīgi, jo ne visiem uzreiz izdodas atdarināt savu vecvecāku spēles manieri. Jo jaunāks mūziķis, jo lielāks izaicinājums.”

Kā vēstīts, 10.februārī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Latvijas Nacionālajā operā piedāvās noskatīties Čaplina burlesku par "Karmenas" tēmu.

Koncerta laikā uz operas ekrāna ņirbēs komiskās Čaplina filmas peripetijas un mēmā kino noskaņu spēcinās LNSO. Pie diriģenta pults Čaplina filmu mūzikas restaurators Timotijs Broks.

Pirmajā koncerta daļā uz operas ekrāna rādīs režisora Sesila Demila 1915.gada filmu "Karmena".  Filmai sarakstīto Hugo Rīzenfelda mūziku Broks restaurēja pirms deviņiem gadiem. Otrajā daļā skatītāju uzmanībai Čārlija Čaplina burlesku par "Karmenas" tēmu.

Šogad angļu komēdiju aktierim un režisoram Čārlijam  Čaplinam 125.jubileja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti