Pārmijas

Esi gatavs NeDarbam?

Pārmijas

Nacionālais Kino centrs aicina pieteikties Eiropas Kinoakadēmijas Jauniešu žūrijā

Kārlis Vanags par Bigbenda kompozīciju konkursu: Dalībnieku atsaucība bijusi pārsteidzoša!

Bigbenda kompozīciju konkursā pārsteidzoši liela dalībnieku atsaucība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aprīļa sākumā noslēdzās pieteikšanās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Latvijas Radio bigbenda (LRB) kopīgi rīkotajam Bigbenda kompozīciju konkursam Baltijas jaunajiem komponistiem. Viens no konkursa iniciatoriem – Latvijas Radio bigbenda vadītājs, saksofonists, aranžētājs un komponists Kārlis Vanags secina – dalībnieku atsaucība bijusi negaidīti liela: izvērtēšanai savus darbus iesūtījis 21 jaunais komponists.

20. aprīlī JVLMA mājaslapā tiks publicēti žūrijas - Rolanda Kronlaka (Latvija), Jievara Jasinska (Jievaras Jasinskis, Lietuva) un Raula Sēta (Raul Sööt, Igaunija) – veiktās priekšatlases rezultāti. Izraudzītās kompozīcijas tiks atskaņotas JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) bigbenda koncertā kopā ar džeza vokālisti Beāti Zviedri diriģenta Dāvja Jurkas vadībā Mūzikas akadēmijā, kad arī tiks izraudzīti trīs konkursa finālisti. Konkursa noslēgums notiks Spīķeru koncertzālē, Beātei Zviedrei uzstājoties kopā ar Latvijas Radio bigbendu Kārļa Vanaga vadībā. Abi koncerti gan pārcelti uz rudeni un tiks izziņoti uzreiz pēc ārkārtas stāvokļa beigām.

"Konkursa ideja tapa ilgākā laikā – tādi paralēli notikumi kā bigbenda izveidošana Latvijas Mūzikas akadēmijā un Latvijas Radio bigbenda nostabilizēšanās profesionālā mūzikas apritē bija tas konteksts, kādā

radās vēlme dzirdēt, kas šajā žanrā sakāms jaunākajai paaudzei, rakstot mūziku lielam džeza orķestrim," atzīmē Vanags.

"Šobrīd patiešām pārsteidz lielā atsaucība, kāda bijusi gan no latviešu jaunajiem džeza mūziķiem, gan arī no Lietuvas un Igaunijas mūziķiem. Darbus iesūtījuši arī tie, kuri šobrīd mācās Baltijā vai Latvijā – piemēram, ERASMUS apmaiņas studenti. Ar lielu nepacietību gaidām pirmās atlases kārtas rezultātus..."

Kārlis Vanags arī atgādina konursa nolikuma nosacījumus: "Šoreiz bija viens neierasts elements – mūzika bija jāraksta vokālam ar bigbendu, bet šajā gadījumā vokāls varētu būt interpretēts arī kā instruments, kā krāsa. Tā bija komponista brīva izvēle – vai tā būs dziesma vai vokalīze. Bet pārējais uzstādījums bija tradicionāls – netika uzlikti arī nekādi konkrēti stilistiskie rāmji, lai mēs varētu redzēt, kādas ir tendences, ko tieši jaunie komponisti grib rakstīt."

Un kāda tad īsti ir jaunās komponistu paaudzes izpratne par darbiem bigbendam? "Caurskatot darbus, man bija ļoti interesanti – varu gan atviegloti nopūsties, ka neesmu žūrijas sastāvā...

Bet tendences ir ļoti, ļoti dažādas. Nedaudz iezīmējas tas, kādu skolu pārstāv konkrētais autors – jo vairāki mūziķi no Latvijas studējuši ārpus mūsu valsts, un tur parādās tendences, kādas ir konkrētajā vietā, kur šie cilvēki studējuši. Tā ka ir gan ļoti tradicionālas iezīmes – svings, tradicionālā bigbenda instrumentācija, gan arī pilnīga atkāpšanās no tradicionālā stila. Katram ir kaut kas savs, tā ka kopējo tendenci būtu grūti definēt."

Kārlis Vanags arī stāsta, ka gan no Latvijas Radio bigbenda, gan Latvijas Mūzikas akadēmijas puses ļoti gribētos, lai konkursa ideja vēršas plašumā.

"Neko negribu apsolīt, bet nākamgad, ja viss izdosies, mēģināsim izveidot nelielu bigbendu mūzikas festivālu, un šis konkurss varbūt varētu kļūt par lielāka notikuma sastāvdaļu, izvēršoties plašāk arī starptautiskā mērogā."

Kamēr Latvijā vēl turpinās ārkārtējā situācija, kas arī Latvijas Radio bigbendam liedz satikties ar saviem klausītājiem klātienē, tas savā mājaslapā skaistākos un interesantākos koncertus piedāvā noskatīties videoierakstā. "Vienmēr pēc savām iespējām cenšamies savus koncertus fiksēt un arhivēt, bet šoreiz mājaslapā publicējam pilna garuma koncertus. Šobrīd mājaslapā apskatāmi pieci, un katru nedēļu tiks publicēti vēl. Katru gadu kādi trīs līdz pieci koncerti tiek profesionāli nofilmēti un ierakstīti gan audio, gan video, tā ka pa šo laiku kopš 2012. gada kāds ducis būs sakrājies. Kamēr koncertdzīve bija ļoti aktīva, nebija īsti laika un vajadzības to publicēt, bet šobrīd esam priecīgi, ka mums šādi materiāli ir – šajā laikā, kad fiziska saikne ar klausītāju nav iespējama, vismaz šādi varam atskatīties uz spilgtākajiem notikumiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti