Kultūras ziņas

Kuldīgā restaurē unikālu sīkrūšu logu

Kultūras ziņas

Māras Brašmanes melnbaltie dzīves mirkļi

Bēthovens. Amenda. Kuldīga

Bēthovens un Amenda – divu draugu stāsts virtuālā koncertlekcijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

17. decembrī tiek atzīmēta izcilā vācu komponista Ludviga van Bēthovena 250. dzimšanas diena. To ar koncertlekciju un trīs koncertu ciklu bija paredzēts atzīmēt arī Kuldīgas pusē. Kā gan dižais komponists ir saistīts ar šo vietu? Viņš bijis Kuldīgas novada Turlavas pagastā dzimušā Talsu mācītāja Kārļa Amendas tuvs draugs. Lai pastāstītu, kā viņu draudzība atbalsojusies Kuldīgas pusē, paredzētā koncertlekcija top virtuāli.

Pirmā pieturas vieta ir Turlavas pagasts. Bijušajā Lipaiķu mācītāja mājā šobrīd norit Turlavas pagasta kultūras dzīve, bet te Kārlis Amenda 1771. gadā piedzimis mācītāja ģimenē un dzīvojis, līdz desmit gadu vecumā devies mācīties uz Jelgavu. Otrā stāva jumtistabiņā ierīkota Amendas piemiņas istaba, kurā ir stāsts gan par muzikāli apdāvināto Amendu, kurš jau astoņos gados labi spēlēja vijoli, gan par to, kā Vīnē izveidojās abu mūziķu draudzība, kas tiešā saskarsmē nebija ilga, bet sarakstē turpinājās visu mūžu, gan arī par pašu Bēthovenu.

Stella Pavloviča, kura šobrīd ir beigusi savas darba gaitas Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolā, ir mūzikas vēstures entuziaste un, veidojot koncertlekciju, iekļāvusi arī stāstu, ka abi draugi laiku pavadījuši garās pastaigās un sarunās par bērnību un tur sajusto, pieredzēto. Tā līdz komponistam nonākusi kāda Turlavas pusē saklausīta latviešu tautasdziesmas melodija, kuras motīvs saklausāms Bēthovena klaviersonātē. Bēthovens novērtējis abu draudzību, veltot Amendam arī savu Pirmo stīgu kvartetu.

“Ar šādu veltījumu – ''Mīļais Amenda, pieņem šo kvartetu kā mazu piemiņu par mūsu draudzību. Cikkārt tu to spēlēsi, atceries mūsu pavadītās dienas'',” stāsta Stella Pavloviča.

Viena no pieturas vietām ir arī Kabile. Kārlis Amenda kalpoja Talsos, bet bija biežs viesis Kabiles muižas grāfa Keizerlinga rīkotajos koncertos. Arī grāfs cienījis Bēthovena mūziku, un ir izpētīts, ka nereti jaunākie Bēthovena uzrakstītie skaņdarbi nonākuši tieši te. Zinot Stellas Pavlovičas aizraušanos ar mūzikas vēsturi, cilvēki ir dāvinājuši viņai dažādas notis. Tā pie viņas nonākuši arī vērtīgi izdevumi.

Virtuālā koncertlekcija ir kā ievads Bēthovena jubilejai. Tiklīdz būs iespējams, tiks īstenots arī iecerētais trīs koncertu cikls Kuldīgā, Turlavā un Kabilē.

Kārlis Amenda neizdzēšami Bēthovena biogrāfijā būtu iekļuvis ar tikai vienu vēstuli. Tajā Bēthovens viņam pirmajam atklāj traģiskāko: “Tev jāzina, ka manas būtnes viscildenākā daļa – mana dzirde ir ļoti pasliktinājusies.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti