Kultūras ziņas

Festivālā izdejo ekoloģijas problēmas

Kultūras ziņas

Rešetinam personisks režijas darbs

Jeruzalemes orķestris atklāj Rīgas festivālu

Ar Jeruzalemes orķestra koncertu Lielajā ģildē atklāts Rīgas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vasara jau tradicionāli ir mūzikas festivālu laiks. Piedāvājums vienmēr ir jo plašs. Tādēļ koncertu organizētāju rūpe ir piedāvāt klausītājiem vēl pie mums ko nedzirdētu. Un tā svētdien,  atklājot Rīgas festivālu,  uz Lielās ģildes skatuves pirmo reizi Latvijā muzicēja Jeruzalemes simfoniskais orķestris. 

Šis orķestris aizvada jau 81. darba sezonu un ir uzstājies jo daudzās pasaules koncertzālēs, sadarbojoties ar izciliem solistiem un diriģentiem. Rīgā pie orķestra diriģenta pults  valdīja  Latvijā labi pazīstamais igauņu diriģents Andress Mustonens, bet kā solistu iepazinām  jau  atzinību guvušo 18 gadus veco pianistu  Tomu Borovu.    

Savu pirmo viesošanos Rīgā Jeruzalemes simfoniskais orķestris ieskandināja ar Feliksa Mendelszona jaunības dienu opusu uvertīru “Sapnis vasaras naktī”, kuras pirmatskaņojums tolaik noticis 17 gadus vecā komponista ģimenes salonā, pēc tam mūsdienās pazīstamajā redakcijā Potsdamas galma teātrī.  Lielajā ģildē, aizrautīgi muzicējot Andresa Mustonena vadībā, izskanēja arī  Bēthovena 3. dominora klavierkoncerts un Brāmsa  4.simfonija.

“Es jau 10 gadus bieži viesojos pie šī orķestra. Tas ir labākais orķestris, ar ko man nācies sadarboties.  Te vēl jūtamas kvalitātes, kas nāk no izcilās krievu skolas, no Maskavas, Pēterburgas, no Dāvida Oistraha,” pastāstīja Igaunijas diriģents Andress Mustonens.

Tieši stīgu skanējums ir īpaši dziļš un izteiksmīgs, kaut kas būtisks Brāmsa simfonijas  atskaņojumā. Orķestrim  piemīt spilgta spontanitāte un inspirācija.

“Šo klavierkoncertu esmu nospēlējis trīs vakarus pēc  kārtas – vispirms Igaunijā un tagad Rīgā.  Tas ir liels izaicinājums, jo pirmā daļa prasa  daudz spēka – tā  ir depresīva,  bet tur ir arī  tāda  niknuma izvirdumi, ko nav iespējams paturēt sevī.. Nākošajās daļās ir samierināšanās un sava likteņa pieņemšana,” atklāja Izraēlas pianists Toms Borovs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti