Kultūras ziņas

Izdota Krišjāņa Valdemāra dzīves hronika

Kultūras ziņas

Atjauno Ķemeru kultūrvēsturisko parku

Izdod Raimonda Paula trio "pazudušos" ierakstus

Apkopoti Raimonda Paula pirmie mēģinājumi džezā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tur var saklausīt ko tādu, par ko šodien nav jākaunas. Tā, atzīstot, ka savulaik centies kopēt amerikāņu džeza zvaigznes, Maestro teic par pagājušā gadsimta 60. gados Latvijas Radio studijā tapušajiem Raimonda Paula trio ierakstiem. Tie nekad netika izdoti, bet rūpīgi glabāti arhīvā, un šodien beidzot nokļūst pie klausītājiem. Mūzikas izdevniecība “Jersika Records” tos izdevusi skaņu platē “The Lost Latvian Radio Studio Sessions”.

Pagājušā gadsimta 1965. un 1966. gadā Latvijas Radio studijā Raimonda Paula trio ierakstīja trīs džeza svītas, kas nekad tā arī netika izdotas. Džeza un improvizācijas mūzikas izdevniecība “Jersika Records” šo netaisnību labojusi un izdevusi ierakstus vinila platē. Maestro šodien to ieraudzīja pirmo reizi un uz vairākiem desmitiem eksemplāru atstāja arī savu autogrāfu.   

Skaņu platē iekļautas trīs Raimonda Paula komponētas džeza svītas – “Dienvidu akvareļi”, “Iespaidi” un “Kalnu skices”. Tās atskaņo pianists Raimonds Pauls, kontrabasists Aivars Timšs, bundzinieki Haralds Brando un Gunārs Gailītis, kā arī tolaik pazīstamais saksofonists Aleksandrs Piščikovs.

“Pašam to klausīties… Es ar tādu smaidu tai lietai pieeju.

Mēs toreiz jauniņie mēģinājām kaut ko darīt, par piemēru ņemot amerikāņu džeza dūžus. Tur var saklausīt kaut ko tādu, par ko šodien nav ko kaunēties.

Mēs jau pirmo reizi tikai mēģinājām kaut ko atdarināt. Kā iznāca, tā iznāca. Skola jau nekāda nebija. Vienīgā skola bija ieraksti,” stāsta Pauls.

Mūzikas ieraksti līdz šim glabājušies Latvijas Radio arhīvā. Izcelt tos gaismā un izdot skaņu platē pamudināja Latvijas Radio bigbenda mūziķi, kas nesen savā repertuārā iekļāva pirms vairāk nekā piecdesmit gadiem Raimonda Paula komponētās svītas.

Izdevniecības “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks atzīst: “Esmu priecīgs, ka lentas ir tik tiešām labā stāvoklī, un varējām no orģināla pirmavota izveidot arī analogo kopiju, no kā ir veidota šī plate. Pilnīgi analoga, nekāda digitālā iejaukšanās.”

Skaņu plates noformējumā izmantots 1964. gada kino hronikas kadrs, kurā Raimonda Paula trio, atskaņojot “Rīga saules ritmā”, spēlēja muzikālu pavadījumu VEF Radiotehnikas aparatūras reklāmā.

Maestro atminas: “Tad mēs aizrāvāmies zināmā mērā ar džezu, kas pēc tam noplaka. Pret džezu diezgan strauji izmainījās attieksme. Lielākā daļa mūziķu pārslēdzās uz to stilu, ko sauca par padomju laiku estrādes mūziku. Lai gan vairāki mūziķi tomēr arī tanī laikā atrada iespēju mēģināt. Ļoti labi atceros tādu fanātiķi kā Gunāru Rozenbergu, kā Raimondu Raubiško, kas palika uzticīgi.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti