Dienas ziņas

Skriešanas akcija Daugavpilī

Dienas ziņas

Bauskā notiek otrie "Vimbu svētki"

Stīgu mūzika Talsu sirdī

Amendas svētkos Talsos izraugās labākos jaunos vijolniekus un čellistus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Talsos jau 14.gadu notiek Kārļa Ferdinanda Amendas mūzikas svētki, un šogad tajos notika starptautisks stīgu instrumentu konkurss, lai vietējos jaunos mūziķus iedvesmotu turpmākiem sasniegumiem.

Ludviga van Bēthovena drauga, Talsu luterāņu draudzes mācītāja Kārļa Ferdinanda Amendas Mūzikas svētki ik gadu ir pulcējuši klasiskās un akadēmiskās mūzikas cienītājus. Tā kā Amenda bija ne tikai mācītājs, bet arī izcils vijolnieks, svētkos vienmēr ir bijusi īpaša nozīme tieši šim instrumentam.

"Mums ir mācītājs Amenda bijis, kas ir draudzējies ar Bēthovenu un līdz ar to bērni arvien vairāk iepazīst Vīnes klasiķa Bēthovena mūziku. Prieks par to, un līmenis aug," stāsta Talsu mūzikas skolas čella pedagoģe Līga Balga.

Vairāk nekā 40 dalībnieku no tuvākām un tālākām Latvijas vietām, kā arī viesi no Ukrainas izpildīja skaņdarbus uz vijolēm un čelliem, individuālās un ansambļu grupās. Katrs dalībnieks uzstājas ar diviem skaņdarbiem. Viņi bija vecumā no 7 – 17 gadiem un visus vērtēja profesionāla žūrija. Konkursā svarīgs ir ne tikai muzikālais sniegums, bet arī skatuves kultūra. 

Kā atzīst žūrijas komisijas priekšsēdētāja, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas asociētā profesore Ligita Zemberga, galvenās balvas ieguvēju ir bijis ļoti viegli noskaidrot, grūtāk gājis ar pirmo trīs vietu sadalīšanu katrā grupā.

Galveno balvu saņēma Ķekavas mūzikas skolas audzēkne Alise Līce, bet viesi no Ukrainas ieguva pirmo vietu ansambļu grupā.

Stepovija vārdā nosauktā Kijevas bērnu mūzikas skolas audzēkne Dženifera Plangeu stāsta, ka ļoti nopietni gatavojās konkursam: "Šis ir starptautisks un ļoti nopietns konkurss, un man šķiet, ka mēs ļoti labi sagatavojāmies."

Arī Talsu mūzikas skolas audzēkne Marta Balandina domā, ka gājis labi: ""Man tā šķiet, ka es nospēlēju labi, jo, tāpēc ka es jutu savu čellu un es spēlēju līdzi."

Kā apgalvo Zemberga, šim konkursam ir liela nozīme Latvijas mērogā, jo bērniem ir iespēja tepat izjust īsta konkursa gaisotni, gūstot pieredzi un praksi. Tas nepieciešams, lai bērns kļūtu par mākslinieku.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti