«Amber songs» - latviešu tautasdziesmas 17 komponistu apdarēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirms sešiem gadiem jauniešu koris „Kamēr…” uzsāka veidot īpašas tematiskās programmas. Viss aizsākās ar „Pasaules Saules dziesmām”, kam sekoja „Mēness dziesmas”, un šobrīd top jauna programma „Amber songs” jeb „Dzintara dziesmas”. Programmas pirmatskaņojums notiks sestdien un svētdien Latvijas Universitātes Lielajā aulā, ko translēs arī Latvijas Radio 3 programma „Klasika”.

Projekta centrā ir visdažādākās latviešu tautasdziesmas, kurām, pēc diriģenta Jāņa Liepiņa aicinājuma, apdares rakstījuši 17 komponisti no visas pasaules.

Viena no visavangardiskākajām kora „Kamēr..” jaunās programmas kompozīcijām ir beļģu komponista Nikolasa Lensa apdare latviešu tautasdziesmai „Gaismeņa ausa”, ko koris pirmatskaņoja Latvijas Lielās Mūzikas balvas ceremonijā. Veidojot programmu „Amber songs”, koris „Kamēr…” kopumā  sadarbojies ar 17 komponistiem no visas pasaules.

Visiem viņiem tika piedāvāta 30 latviešu tautasdziesmu izlase un viņi varēja izvēlēties savai sirdij tuvāko un interesantāko melodiju. Izlasi veidoja etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

„Es mēģināju, lai pirmkārt tā būtu dažādas uzbūves mūzika, sākot no arhaiskām, šaura apjoma skaņkārtām līdz polifonijas formām. Vārdu sakot, lai komponistam būtu, ko darīt, lai viņu provocētu uz neparastāku stilistisku traktējumu,” saka  Muktupāvels.

Diriģents Jānis Liepiņš stāsta, ka kora „Kamēr…” uzrunātajiem komponistiem ideja ļoti patikusi un latviešu tautasdziesmu aranžēšanā viņi iesaistījās ar lielu dedzību. Rezultāts ir ļoti interesants un daudzveidīgs un atklāj, cik universālas un savās intonācijās ietilpīgas ir mūsu tautasdziesmas.

„Komponistu pienesums ir ļoti interesants. Viņi izmanto arī visādus efektus - līdzās vienkāršai kora dziedāšanai arī nazālus efektus, perkusīvas, uz bītboksu orientētas tendences. Dažādība ir ļoti liela,” priecājas Liepiņš.

Katru komponistu tautasdziesmas uzrunājušas ar ko savu - britu komponistu Gabrielu Džeksonu, piemēram, ļoti piesaistījis latviešu valodas fonētiskais skanējums, ko viņš arī savā aranžējumā īpaši izcēlis.

Turku komponists Hasans Učarsu radījis pārsteidzoši rietumniecisku apdari, savukārt indiešu komponists Params Vīrs - izteikti Indijas kolorītā balstītu partitūru:

„Params Vīrs izvēlējies tautasdziesmu „Kālabadi galdiņami”. Kad es to sāku pie sevis dziedāt, es sapratu, ka šai tautasdziesmai pašai par sevi jau ir indiešu intonācijas. Tiešām tā ir nepārprotama Indija manās sajūtās,” tagad atzīst arī Liepiņš.

Vidusjūras kolorīts savukārt būs saklausāms Izraēlas komponista Gīlada Hohmana apdarē par tautasdziesmas „Ai, Dieviņi augstu saule” tēmu. Izteikti lirisku un smeldzīgu akcentu programmai piešķirs basku komponista Ksavjera Sarasolas apdare tautasdziesmai „Vēja māte”, bet dinamismu un jaudu - norvēģu komponista Henrika Odegārdsa aranžējums dziesmai „Malējiņi Dievu lūdza”.

Viena no Valda Muktupāvela favorītēm ir lietuviešu komponista Vitauta Miškiņa  „Rotāšanās” apdare:

„Mani uzrunā intonācijas, kas rada ļoti spēcīgu izjūtu par ziemeļu pavasari. Zemēs, kas ir dienvidos, droši vien to tik ļoti nejutīs. Šajā apdarē saklausāms pilnīgi tāds kā pumpuru sprādziens”. 

Programmā iekļauts arī divu latviešu komponistu - Pētera Plakida un Evijas Skuķes veikums.

Programmas „Amber songs” pirmatskaņojumi notiks sestdien un svētdien Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kad klāt būs arī teju visu aranžējumu autori. Koncertu režiju veidos Roberts Rubīns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti