Kormūzikas konkursa «Eiropas Grand Prix» posms Jūrmalā: ko tas nozīmē Latvijai?

Latvija turpina spodrināt savu koru lielvalsts tēlu. Esam iekļuvuši pasaulē prestižā konkursa "Eiropas Grand Prix" apritē, un turpmāk viens no konkursa posmiem būs Jūrmalā notiekošais "Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss". Par to lēmusi "Eiropas Grand Prix" asociācija, novērtējot gan mūsu augsto kormūzikas kultūru, gan prasmi rīkot starptautiskus pasākumus.

"Eiropas Grand Prix" ir visaugstākā līmeņa koru konkurss, dēvēts par kormūzikas "Oskaru". Iesaistīties tā rīkošanā bija viens no lielākajiem diriģenta Jāņa Ozola sapņiem, uzsākot organizēt Baltijas jūras koru konkursu. Nu šis sapnis ir piepildījies.

Latvijā notiks ''Eiropas Grand Prix'' kormūzikas konkursa posms
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

Ko tas nozīmē Latvijai?

Par kormūzikas "Oskaru" dēvētais "Eiropas Grand Prix" konkurss aizsākās 1988. gadā. Tas notiek katru gadu sešās valstīs, kurās sacenšas labākie kori no visas pasaules. Pirmajā posmā atlasa sešus līderus, kas tad nākamajā gadā jau sacenšas savā starpā un viens no tiem izcīna prestižo "Eiropas Grand Prix" titulu.

Arī superfināls notiek vienā no sešām konkursa dalībvalstīm. Iekļūt šajā apritē bija viens no diriģenta Jāņa Ozola mērķiem, kad viņš Jūrmalā pirms septiņiem gadiem sāka rīkot Starptautisko Baltijas jūras koru konkursu.

Šogad to izdevies īstenot. Francijas pilsēta Tūra izstājās no konkursa rīkošanas, un konkursa valde aicinājusi sešiniekā iesaistīties Jūrmalu.

Jānis Ozols to uzzināja šomēnes, strādājot konkursa žūrijā Spānijas pilsētā Tolosā, kas arī ir viena no konkursa dalībvalstīm: "Es jau arī vairākus gadus pēc kārtas esmu aicinājis uz Jūrmalu "Eiropas Grand Prix" pārstāvjus, un viņi ir braukuši, skatījušies, redzējuši dzīvē mūsu augstos standartus, mūsu izcilo organizāciju, kā mēs to organizējam, un visu infrastruktūru, kas mums ir apkārt. Jūrmala ir vienkārši kolosāla pilsēta šādam konkursam – ir gan viesnīcas, gan kafejnīcas, gan izcila koncertzāle, gan jūra. Protams, ka jau no pirmā konkursa, no 2016. gada, es vienmēr esmu centies uzturēt visaugstāko kvalitāti it visā. Tā kā es domāju, ka mūsu augstā organizatoriskā latiņa arī nospēlēja savu lomu."

Lai arī šis ir Eiropā notiekošs konkurss, tas kļuvis par pasaulē nozīmīgāko nozares notikumu un uz to pulcējas labākie amatierkori no visiem kontinentiem. To uzņemot pie sevis, Latvijai būs iespēja vēl daudz plašāk apliecināt mūsu izcilo kordziedāšanas kultūru, stāsta Jānis Ozols: "Latvijai arī, es domāju, tas nozīmē daudz. Jo mēs tiešām arī esam koru lielvalsts. Un šī ir tā iespēja, ka mūsu koru lielvalsts tiek apmeklēta, tāpēc ka uz šiem "Eiropas Grand Prix" posmiem brauc labākie no labākajiem no visas pasaules.

Tas nozīmē, ka šie cilvēki atbrauks uz Latviju un reāli ieraudzīs mūsu kormūziku, mūsu kultūru".

Mūsu valsts panākumi 

Iegūt "Eiropas Grand Prix" titulu ir augstākais, ko var sasniegt kādas valsts amatierkoris. Kopš notiek konkurss, šajā stikla kalnā mēģinājuši uzjāt arī daudzi no pašiem spēcīgākajiem Latvijas koriem – "Ave Sol", "Balsis", "Sola" un citi. Tomēr vienīgais, kam patiešām līdz šim izdevies izcīnīt šo prestižo titulu, ir jauniešu koris "Kamēr…". Pie tam viņiem tas izdevies pat veselas trīs reizes.

Pirmo reizi 2004. gadā Māra Sirmā vadībā: "23 gadu laikā, kad es strādāju ar šo kolektīvu, grūti iedomāties to iespēju izaugt, pilnveidoties, attīstīties bez šī ļoti nozīmīgā "Eiropas Grand Prix" konkursu apļa.

Neapšaubāmi, tas ir augstākais rādītājs, un arī koris "Kamēr…" jāja šajā kalnā trīs reizes. Mēs piedalījāmies trīs reizes, un tikai trešajā reizē tikām pie šī titula.

Pēc tam turpmākie sekotāji, kas pēc manis darbojās korī "Kamēr…" – gan Jānis Liepiņš, gan Aivis Greters – ar kori "Kamēr…" ieguva šo augsto apbalvojumu. Tā ka koris "Kamēr…" ir vienīgais latviešu koris, un, iespējams, vienīgais koris pasaulē, amatierkolektīvs, kas ir trīs reizes titulēts šajā augstajā novērtējumā."

Māris Sirmais uzsver, ka viņš ļoti lepojas, ka nr.1 notikuma kormūzikas pasaulē viena no pieturvietām tagad būs arī Latvija, jo šī ir joma, kur mūsu valsts patiešām ir ļoti spēcīga: "Latviju tiešām ļoti daudzi mūsu aroda meistari pasaulē uzskata par tādu zināmu etalonu. Daudzi mācās, apbrīno, klausās un ietekmējas arī, piemēram, repertuāra izvēlē tieši no Latvijas. Tas jautājums, ko es bieži dzirdu no saviem kolēģiem, viņi vaicā – kur ir šī unikalitāte, kur slēpjas latviešu koru skaņas burvība? Kas ir tas, kas šiem kolektīviem liek īpaši uzmirdzēt un vienkārši atšķirties no visas pasaules? Man vienmēr ir jādomā atbildes, ko viņiem dot."

Jau šobrīd sācies darbs pie 7. starptautiskā Baltijas jūras valstu koru konkursa, kas Jūrmalā notiks nākamā gada septembrī un būs jau "Eiropas Grand Prix" konkursa sastāvdaļa. Šobrīd plānots, ka konkursa superfināls, kurā par galveno balvu sacenšas seši paši labākie kori, Jūrmalā notiks 2028. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti