Latvijā turpmāk notiks viens no kormūzikas konkursa «Eiropas Grand Prix» posmiem

Latvija turpmāk būs viena no sešām konkursa dalībvalstīm un konkursa posmiem, kurā notiks pasaulē prestižais kormūzikas konkurss "European Grand Prix for Choral Singing" (EGP). 

Iespēju rīkot EGP izcīnījis Jūrmalā organizētais "Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss", informēja tā pārstāvji, piebilstot, ka "European Grand Prix" fināla konkurss, kurā uzstājas EGP konkursu uzvarētāji, Jūrmalā notiks 2028. gadā.

"European Grand Prix for Choral Singing" jau kopš 1988. gada ir ikgadējs kormūzikas konkurss, kurā par "Grand Prix" titulu sacenšas labākie kori no visas pasaules. Posma uzvarētājs nākamajā gadā tiekas ar pārējo posmu uzvarētājiem, un tādējādi, savā starpā sacenšoties, tiek noskaidrots labākais no labākajiem koriem pasaulē. Kormūzikas zinātājiem ļoti labi ir pazīstami šo pilsētu nosaukumi – Tolosa Spānijā, Areco Itālijā, Debrecena Ungārijā, Maribora Slovēnijā un Varna Bulgārijā, un nu arī Jūrmala tiks iezīmēta uz lielās kormūzikas kartes. Lai arī šis ir Eiropā notiekošs konkurss, tomēr tas ir kļuvis par pasaulē nozīmīgāko nozares notikumu, pulcējot labākos amatieru korus no visiem kontinentiem, atzīmē tā rīkotāji.

"Latvieši pierādījuši sevi kā ļoti mērķtiecīgus un profesionālus starptautiska kormūzikas konkursa rīkotājus. Ar lielāko prieku uzņemam Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa komandu Eiropas kormūzikas "Grand Prix" asociācijā un ticam, ka viņu spējas un mīlestība pret kormūziku pacels šo konkursu vēl augstākā līmenī," sacīja Ksaviers Ormazabals (Xabier Ormazabal), "European Grand Prix for Choral Singing" asociācijas vadītājs. 

Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss
Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss

Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa mākslinieciskais vadītājs, Dziesmu svētku virsdirģents Jānis Ozols uzsvēra: "Mums ir ārkārtīgi liels pagodinājums, ka esam uzņemti tik augsta līmeņa asociācijā. Šis ir ļoti liels sasniegums, jo kļūt par "Eiropas Grand Prix" koru konkursa posmu bija mūsu komandas mērķis jau kopš pirmsākumiem. Laikā, kad sabiedrība diskutē par Dziesmu svētku tradīcijas iespējamo turpinājumu, šis notikums tikai apstiprina mūsu sakņu spēku un kormūzikas tradīciju turpināšanas nozīmi arī nākotnē."

Vienīgais koris no Latvijas, kuram līdz šim izdevies izcīnīt prestižo "Eiropas Grand Prix", ir jauniešu koris "Kamēr...". Turklāt viņiem tas izdevies trīs reizes: 2004., 2013. un 2019. gadā.

Māris Sirmais, Dziesmu svētku virsdiriģents un kora "Kamēr..." kādreizējais vadītājs, atzīmēja: "Man ir grūti iedomāties manas muzikālās dzīves un kora "Kamēr…" māksliniecisko izaugsmi bez izaicinājumiem, ko mums piedāvāja EGP konkursu aplis. Tas ir pats nozīmīgākais koru mūzikas notikums visā pasaulē, tāpēc esmu ļoti lepns, ka jau no nākamā gada viena no šī konkursa pieturvietām būs tieši Jūrmalā.

Es noteikti varu apgalvot, ka tik augstu māksliniecisko vispārējo līmeni, pārdzīvojumu un kolektīvu sniegumu, kādu šajos konkursos var piedzīvot gan dalībnieki, gan klausītāji, nav iespējams piedzīvot nekur citur.

Tā ir fantastiska iespēja mums, koru lielvalstij, piedzīvot šos iespaidus, lai mācītos, attīstītos, pilnveidotos. Šis ir arī būtiski mūsu komponistiem, lai tiktu radīti jauni skaņdarbi koriem. Manuprāt, šis ir Nr. 1 notikums, kas patiešām pulcē labākos pasaules kolektīvus un mūzikas speciālistus. Notikums, kurš ir pielīdzināms citu pasaules mākslu lielākajiem "Grand Prix" notikumiem. Tas ir gluži kā "Oskars" kino žanrā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti