Dienas ziņas

Tapusi diasporas bērnu himna

Dienas ziņas

Rēzeknē godina zelta kāzu pārus

Alūksnes muzejā atjaunota Knospes koka klarnete

Alūksnes muzejā atjaunota 100 gadus vecā Knospes koka klarnete 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Alūksnes muzejā glabājas 100 gadu veca koka klarnete, kuru sliktā stāvokļa dēļ nevarēja parādīt muzeja apmeklētājiem. Beidzot senā klarnete un tās futrālis restaurēts.

Klarnete aptuveni 1900.gadā izgatavota Rīgā, bet uz Alūksni atceļoja kā skolotāja Otto Zariņa īpašums. To no viņa mantoja brāļa dēls Ādolfs, kurš ap pagājušā gadsimta 20. gadiem karneti ņēmis līdzi arī karadienestā. Šāds koka instruments ir liels retums. Klarneti izgatavojis vijoļu un pūšamo instrumentu leģendārais meistars Dāvids Dāvis Knospe. 

“Latvijā savā dzīves gaitā viņš ir bijis izcilākais vijoļu un metāla pūšamo instrumentu meistars. Savā laikā viņš arī ir atvēris pirmo mūzikas instrumentu veikalu Rīgā un arī darbnīcu. Šis ir pirmais latvietis, kurš šādā līmenī attīstīja šo mūzikas instrumentu industriju Latvijā,” stāstīja Alūksnes muzeja direktore Diāna Pelaka.

Šī klarnete ir vienīgā zināmā Knospes izgatavotā koka klarnete, jo specializējies viņš bija metāla pūšamo instrumentu būvē. Klarneti un tās futlāri izdevās atjaunot ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Mūzikas instrumentam tīrīts korpuss, noņemta korozija, bija nepieciešams arī mehānikas remonts un daudz smalku detaļu atjaunošana. To paveica kvalificēts koka pūšamo instrumentu tehniķis Herberts Niedriņš. Viņš apstiprina, ka šis patiesi ir rets 20. gadsimta pirmās puses darinājums. Laika gaitā diemžēl esot nozaudēts tā augšējais posms, un tādēļ apgrūtināta instrumenta skanēšana.

“Tas nākotnes plāns ir, ka šis pūšamais instruments kopā ar citiem unikāliem restaurētiem mūzikas instrumentiem atradīsies nu jau restaurētajos mūzikas salonos Alūksnes jaunajā pilī, kas kādreiz ir bijuši forte piano istaba un ērģeļu istaba,” stāstīja Pelaka.

Klarnetes futlāri restaurēja meistare Ārija Ubaste. Futlārim veikta tīrīšana un atjaunota tā sākotnējā forma. Arī šim eksponātam daļa materiāla laika gaitā bija zudis. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti