Kultūras ziņas

Maestro Jānim Kaijakam – 85

Kultūras ziņas

Sniegpārsliņu un elektrisko dzirksteļu portreti

Kad satiekas džezs un steps

«Ainavisti» un «Soul Tap» dodas «Dalī pastaigā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eduarda Smiļģa teātra muzejā 21.decembra vakarā grupa “Ainavisti” sadarbībā ar stepa dejas studijas “Soul Tap” meitenēm mēģinās kliedēt priekšstatus un biežākās asociācijas, pieminot džeza mūziku un stepa deju. Koncertprogrammā “Dalī pastaiga” mākslinieki piedāvās savu, līdz šim nepiedzīvotu džeza un stepa sinerģiju.

Pirms trīs gadiem dibinātās grupas “Ainavisti” repertuārā pārsvarā ir grupas dalībnieku orģinālkompozīcijas. Grupa iedvesmojusies no dažādiem mūzikas stiliem, apvienojot modernā džeza, akadēmiskās un pasaules mūzikas elementus. Uzvedumā “Dalī pastaiga”  grupa atskaņo jaunākās kompozīcijas, ko papildina stepa dejas improvizācijas. Šāda ideja radusies ar mērķi džeza un instrumentālo mūziku padarīt pieejamāku klausītājiem.

"Viens ļoti loģisks risinājums bija steps tāpēc, ka šīs meitenes mēs jau pazinām, kādu laiciņu viņas gāja uz koncertiem un atbalstīja mūs, un tad es domāju, ka - jā, viņas ir īstās priekš šī darba. Un steps jau arī sakņojas džeza mūzikā," saka grupas “Ainavisti” mūziķis Edgars Cīrulis.

"Latvijā stepa deja nav attīstīta un populāra, un lielākajai sabiedrības daļai viedoklis parasti ir, ka tā ir “Brodveja”. Bet vēsturiski steps iedalās gan “Brodvejas” žanrā, gan “Ritm cap”, kas ir vairāk savienots ar džeza mūziku, kas skan džeza klubos," norāda stepa dejas studijas “Soul Tap” dejotāja Annija Ķesele.

Vairākas grupas “Ainavisti” kompozīcijas radušās ceļojumu iespaidā un klausītājiem ļauj iepazīt dažādo pasaules mūziku, savukārt stepa dejotājām iekļaušanās laikmetīgā džeza sarežģītajā ritmā ir jauns pārbaudījums savām spējām.

"Patīk, ka mūs arī respektē kā mūziķus, jo gribam parādīt cilvēkiem, kas ir “ritma ķepa”," turpina Ķesele. "Tā nav, ka taisām smieklīgas kustības un izrādām savu ķermeni, bet mēs esam daļa no mūzikas un daļa no šīs muzikālās komandas."

Cienījamais mākslinieks Dalī šajā pastaigā piedalīsies gan tikai kā komponista iedvesmas avots, lai grupas “Ainavisti” puiši ar “Soul Tap” meitenēm 21.decembrī koncertā varētu saspēlēties džeza stepa ritmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti