Dienas ziņas

Mājražotāji apvienojas biedrībās

Dienas ziņas

Zivjkopjiem sācies karstākais darba laiks

Aglonas bazilikas koris saņēmis zelta diplomu

Aglonas bazilikas kori starptautiskā atzinība mudina tiekties pēc vēl augstākiem mērķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No kaimiņvalsts Lietuvas, kur notika IV garīgās mūzikas koru festivāls, ar zelta diplomu atgriezies Aglonas bazilikas jauktais koris “Assumpta”. Izcīnīt tik augstu vietu ar gregorisko dziedājumu korim nebija izdevies vēl nekad. Visiem kora dalībniekiem ir prieks, ka kārtējo reizi Aglonas vārds pasaulē izskanēja pasaulē. Aglonas bazilikas koris “Assumpta", kas no latīņu valodas tulkojumā nozīmē “Debesīs uzņemtā Marija”, savu četru gadu pastāvēšanas laikā nebija ieguvis tik augstus laurus.

Kora dalībniekiem tas bija īpašs notikums, jo dalība starptautiskā mērogā notika pirmo reizi. „Tur piedalījās kori vairākās grupās: bija kori no Krievijas, bija no Lietuvas un Latvijas, bija dažādas koru grupas bērnu, jauktiem, bija specifiskas grupas, polifonijas dziedājumi, gregoriskie dziedājumi. Mēs piedalījāmies tajā specifiskā grupā gregora dziedājumi. Un mēs bijām vienīgie, kas piedalās tā,” saka Aglonas bazilikas kora „Assumpta” prezidente Inga Dzalba.

Neskatoties uz to, ka konkursā piedalījās atšķirīgi kori gan pēc vecuma, gan pēc skaita, žūrija korus vērtēja neatkarīgi pēc vienotiem vērtēšanas kritērijiem 100 punktu sistēmā - par dziedāšanas tehniku, intonāciju un ritmu, izpildījumu un dramaturģiju. Koris „Assumpta”ieguva augstāko punktu skaitu 90,3 un zelta diplomu.

„Tas bija visiem mūsu koristiem liels šoks un pārdzīvojums, jo mums nekas nebija sagatavots nākošajai dienai. Mums ir tikai gregoriskā programma, un tad bija tāds šoks, visu vakaru mēģinājām, visu rītu mēģinājām, ekskursijas atcēlām, tad žūrijai rādījām, ko varējām,”atminas Dzalba.

Aglonas koristi atzīst - satraukums bija liels. Agloniešiem mērķis šajā konkursā bija labi sevi parādīt, bet nevienam nebija sapnis dziedāt konkursa finālā.

Kora „Assumpta”dziedātāji atzina, ka pēc konkursa pat žūrijai trūka vārdu - slavēja un izteica sajūsmu.

„Gregoriskie dziedājumi - tie nāk no viduslaikiem, no seniem laikiem, kad viņus dziedāja tikai izglītotie cilvēki. Tie bija mūki, kas dziedāja latīņu valodā. Liekas, kas tur ir - vienbalsīgi nodziedāt, - bet tas ir sarežģīti. Visi locījumi, visi akcenti - viss jāsaprot, ko tu dziedi, katra vārda tulkojums, lai viņu varētu tur forši izlocīt un no sirds izdziedāt,” stāsta Dzalba.

„Es biju ļoti pārsteigta tāpēc, ka mēs bijām aizbraukuši uz to pasākumu, jo mums vajag vienkārši kaut kādu pieredzi. Mēs vienkārši piedalāmies. Mēs vienkārši tikai priekš sevis darījām. Man bija liels pārsteigums, šoks, ka bija atmaksājies tas darbs, un bija tāds gandarījums, un prieks, ka skolotājai bija prieks. Mēs visi bijām gandarīti un pārsteigti, tomēr tur bija nopietni kori un nopietnas sacensības,” saka Zane Meldere.

„Emocijas bija patīkamas, tāpēc ka bija izdarīts pietiekoši liels darbs. Tu nekad nevari paredzēt, vai kāda balva būs iegūta, bet mēs centāmies, darījām visu to labāko, lai iegūtu [balvu],” saka Juris Lubāns.

Koris “Assumpta” ik svētdienu dzied dievkalpojumos Aglonas bazilikā, taču sasniegtie rezultāti un gūtā starptautisko konkursu pieredze viņiem devusi arī vēlēšanos tiekties uz citiem, vēl augstākiem mērķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti