Kultūras ziņas

Ar divām izrādēm Rīgā viesojas Izraēlas teātris "Gešer"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Raimonds Pauls sarakstījis jaunas dziesmas "Dzeguzītei"

Pavasarīgi vasarīgās Raimonda Paula dziesmas. Ansamblis «Dzeguzīte» izdod jaunu albumu

Bērnu vokālajam ansamblim "Dzeguzīte" jaunas dziesmas ar Guntara Rača vārdiem sarakstījis Maestro Raimonds Pauls. Otrdien, 30. maijā, botāniskajā dārzā notika jaunā diska "Putnu dziesmas" atvēršanas svētki.

Pavasarīgi vasarīgas, priecīgi nebēdnīgas dziesmas par putniem un dabu bērnu vokālajai grupai "Dzeguzīte" uzrakstījis Maestro Raimonds Pauls.

Par jauno albumu "Putnu dziesmas" Guntars Račs stāsta: "Tur ir Latvijas dziedošie putni pietiekamā daudzumā, bet ir arī eksotiskie, kas nav tik raksturīgi. Pingvīni, kas arī skaitās putni, un to mēs mēģināsim dziesmā noskaidrot, vai pingvīni prot lidot, vai viņi ir putni vai nav. Tāpat arī pelikāns, diezgan kolorīta versija sanākusi."

"Tas ir Žorža Siksnas gabals," piebilst Maestro.

Par pašu albuma tapšanas procesu Raimonds Pauls saka:

"Šodien jau viss ir mainījies, es ļoti labi atceros, ko nozīmēja bērniem rakstīt tajos gados, kad es vēl biju jauns, vells viņ’ zina, kas tie bij’ par gadiem! Šodien jau viņi ir saskatījušies mobilos, visus tos ritmus, visas tās dejas, viņiem viss ir skaidrs.

Vai mums pāriet uz to? Es domāju, ka kaut kur tas latviski tautiskais ir jāsaglabā, vismaz tautas dziesmas noskaņas. Taču galvenais jau ir atrast dziesmiņā to piedziedājuma daļu, to frāzīti, kas viņiem ir jāpielīp – ne tikai bērniem, bet arī klausītājiem. Tur mums ir dažas…"

"Es domāju, ka ir izdevies!" piekrīt Guntars Račs.

Latvijas Radio bērnu vokālais ansamblis "Dzeguzīte" pastāv jau vairāk nekā piecdesmit gadu. Kopš 1972. gada ansambļa vadītāja bija mūzikas pedagoģe un diriģente Daila Martinsone, tagad kolektīvu vada viņas meita Zigda Martinsone. Interesanti uzzināt, kuras dziesmas paši "Dzeguzītes" dziedātāji uzskata par vislipīgākajām: "Man liekas vislipīgākā ir "Mazs putniņš uz telefona drāts", jo viņai tā melodija un vārdi ir ļoti skaisti."

"Man liekas, ka "Trulītis", jo tur tāda ātra dziesma un ļoti forša melodija," uzskata cits ansambļa dalībnieks.

"Tas ritms, mūzika un melodija ļoti jautra un tāda forša," albumu raksturo ansambļa "Dzeguzīte" dalībniece Madara.

Kopā ar dzeguzēniem dziesmas iedziedājuši Latvijā pazīstami dziedātāji un dziedošie aktieri – Rihards Lepers, Emīls Balceris, Aija Andrejeva, Paula Saija, Ivo Grīsniņš-Grīslis un citi.

Par dziesmu "Putniņš uz telefona drāts", kuru dzied Ivo Grīsniņš-Grīslis, pats solists saka: "Tā ir ļoti bezrūpīga un gaiša dziesma. Man vispār liekas, ka šīs bērnu dziesmas, ko Maestro rada, visās iekšā ir tā bērnības nenotveramā skaņa, garša, smarža, un tas, man liekas, šajās dziesmās ir tas īpašais."

"Ar to "Dzeguzīte" ir īpaša, ka viņi ir estrādes leģendas, un pat pieredzējušiem māksliniekiem bieži vien ir gods uzdziedāt kopā ar mazajiem dzeguzēniem, kas, iespējams, pēc gadiem nāks mūsu vietā un pārņems šo stafeti," teic dziedātājs.

"Vispār burvība ir tajā, ka Maestro savā vecumā un mazie dzeguzēni savā vecumā izveido kopā tādu jaunu kopdarbu, kur ir absolūtas paaudžu atšķirības. Tā ir viena no burvībām, un, protams, Maestro mūzika un Guntara Rača vārdi vienmēr kopā mijušies ļoti labi un skaisti, tas noteikti ir dzirdams arī šajos darbos," uzskata dziedātāja Paula Saija.

"Man ir prieks, ka tiešām Maestro un "Dzeguzītei" tomēr pēc ilgstoša pārtraukuma ir izdevies kaut kā radīt, un es esmu ļoti gandarīts par šo darbu, jo tur arī lielie dziedātāji iesaistīti, kas pienes savu krāsu," atzīmē Guntars Račs.

Jaunā albuma vizuālo tēlu uzgleznojusi māksliniece Kristīne Luīze Avotiņa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti