Kultūras ziņas

Horeogrāfi tiekas 23. Jaunrades deju konkursā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Latvijas Radio kora koncertstāsts par vilkati Tīsu

Mistika un leģendas Latvijas Radio kora koncertstāstā par vilkati Tīsu

Latvijas Radio koris prot pārsteigt. Arī ir viņu jaunākā koncertprogramma, šoreiz par vilkašiem, balstīta kādā senā tiesas protokolā. Pirmatskaņojumu koncertzālē "Cēsis" piedzīvojis Latvijas Radio kora koncertstāsts iz Cēsu vēstures "Vecais Tīss. Vilkatis".

Klīst leģenda, ka pirms vairāk nekā trīssimt gadiem Cēsu apkārtnē pa mežiem, laukiem un, iespējams, arī ciemiem klīdis kāds vilkatis, kurš pēc tam tiesas sēdē esot atzinies. Par godu tam notikumam Latvijas Radio koris izveidojis koncertuzvedumu "Vecais Tīss. Vilkatis".

Latvijas Radio koris
Latvijas Radio koris

Uz pirmatskaņojumu koncertzālē "Cēsis" sabraukuši ļaudis no malu malām. Koncertuzveduma apmeklētājs Ojārs Feldbergs jautāts, vai tic vilkašiem un kādus tos iztēlojas, atbild: "Jā, es pēdējos gados sāku īpaši interesēties, es biju pat aizbraucis uz Mazirbi, lai redzētu to vietu kapsētā, kur ir paglabāts vilkatis. Un tur ceļa malā ir arī Vilkaču priede, kurā noteiktā dienā, stundā, mēnesnīcā izlienot caur saknēm, var pārvērsties par vilku un pēc tam atkal atpakaļ par cilvēku. Tāpēc mani ļoti interesē, kā te tas viss tiks atrisināts."

Citādāk domā koncertuzveduma apmeklētāja Ilze Maldupe: "Būs ļoti garlaicīga atbilde – neticu. Neticu (smejas), bet gribu redzēt, kā viņi to parādīs, varbūt noticēšu pēc koncerta."

Šogad aprit 333 gadi kopš kādas Cēsu apriņķa tiesas sēdes, kurā viens no lieciniekiem – astoņdesmitgadnieks Tīss atklāj, ka lielāko savas dzīves daļu bijis vilkatis. Šo prāvas dokumentu pirms vairākiem gadiem interneta dzīlēs atrada Latvijas Radio kora jaunais mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš. Neparastais pasaules redzējums iedvesmojis radīt muzikālu vēstījumu – koncertstāstu iz Cēsu vēstures.

"Atradu to grāmatu un arī Čikāgas Universitātes mājaslapā ir brīvi pieejams tiesas protokols, un, izrādās, tas ir ļoti pazīstams materiāls tādu cilvēku vidū, kuri pēta mitoloģiju, folkloru. Arī Latvijas laikā, 20. – 30. gados, tas ir bijis zināms fakts, ka šāds dokuments ir. Tad, kad es viņu pirmoreiz izlasīju, man bija skaidrs, ka viņš man nedos miera, ka kaut kas ar to būs jādara," stāsta diriģents.

Diriģents Kaspars Putniņš
Diriģents Kaspars Putniņš

Par vilkašiem, kas mītot šajā Eiropas pusē, vēstījuši jau antīkie autori. Ziemeļos dzīvojot dīvaina tauta, kas protot pārvērsies par vilkiem. Detalizētākas ziņas Livonijā parādījās 16. un 17. gadsimtā vairāku garīdznieku un enciklopēdistu rakstos. Mūziku jaundarbam komponējuši Mārtiņš Viļums un Matīss Čudars, kurš kā ģitārists kopā ar bundzinieku Ivaru Arutjunjanu saspēlējas ar Radio kori.

Matīss Čudars atklāj: "Es ticu vilkašiem, bet tā ticība nav tāda, ka ir cilvēki, kam no ādas izaug vilka spalvas un pārtop seja vilkā. Tam īsti līdz galam nenoticu, bet es noteikti noticu un pats uz savas ādas arī šovakar esmu izdzīvojis to, ka, mēs esam, protams, racionāli domājoši cilvēki, erudīti un gudri, bet eksistē arī tā cilvēka daļa, kura nedomā a, b un c, bet, kura domā a, z un skaņa, un doma, un atmiņa, un cerība. Ir tādas lietas, kuras racionāli nav saliekamas vispār vienā plauktā. Es ticu, ka tuvošanās dzīvnieka lietām, vilkaša lietām, caur to mēs varam pieskarties tai pasaulei, un, kā vecais Tīss darīja, veikt visādas dziedināšanas un tamlīdzīgi, ko cilvēks ir darījis jau gadu tūkstošiem un miljoniem gadu."

Ģitārists Matīss Čudars
Ģitārists Matīss Čudars

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs piebilst: "Tas, kas man bija skaidrs no sākuma konceptuāli, ka es gribu ar šiem diviem komponistiem strādāt. Mārtiņš ir ļoti zinošs tautas mūzikā. Par Matīsu savukārt bija diezgan svarīgi tas, ka mēs atrodamies tanī spontānajā laukā, kur lietas var notikt diezgan neparedzami, var mainīties situācija jebkurā brīdī, viņš nevienu no saviem solo nav nospēlējis divreiz vienādi."

Koncertstāsta scenārija autors Ilmārs Šlāpins, dramaturģe un ieraksta balss Guna Zariņa, video mākslinieks Fricis Kalvelis un to visu kopā lika režisore Inga Tropa.

Režisore stāsta: "Mums šķita svarīgi iezīmēt Tīsa tēlu, bet pamatā jau tie ir gaismas–tumsas raksti, kas tur mijās. Mans uzdevums bija no tā, kas jau radies – šī muzikālā bagātība, stāsta bagātība –, likt šos gaismas spēļu un vizualizācijas spēļu akcentus, lai tas papildina stāstu un iedod citu dimensiju. Man liekas, tas izdevās, un maģija radās."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti