Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kā dzīvo Latvijas neatkarīgie teātri?

"Voynich Codex" – muzikāls pētījums par mīklainu manuskriptu

«Voynich Codex» – pirmatskaņos komponistes Annas Fišeres muzikālu pētījumu par mīklainu manuskriptu

Koncertcikls "Concerto no A līdz Z" klausītājus iepazīstina ar latviešu komponistiem, autorus izvēloties alfabēta secībā. 27. marta vakarā Mazajā ģildē kamerorķestris "Sinfonia Concertante" atskaņos Ērika Ešenvalda, Maijas Einfeldes un Gustava Frīdrihsona opusus, bet pirmatskaņojumu piedzīvos Annas Fišeres jaundarbs mecosoprānam ar kamerorķestri "Voynich Codex".

Annas Fišeres muzikālās jaunrades sajūtas šoreiz veltītas 15. gadsimtā rakstītam darbam – "Voiniča manuskriptam", ko dēvē par pasaulē mīklaināko grāmatu ar šifrētu tekstu nepazīstamā valodā.  

"Pētniecība joprojām turpinās. Gan es pētu, gan ļoti daudz arī citi, jo manuskripts nav atšifrēts. Mēs pat nezinām, vai tur ir bijusi valoda, vai tas ir vizuālu zīmju kopums. Partitūra ir tāda kā mākoņu veida, lai pastiprinātu to mistisko noskaņu," par darbu stāsta Fišere.

Skaņdarbā Annas Fišeres izdomātā valodā vokālo vēstījumu izdziedās laikmetīgās mūzikas pētniece Helēna Sorokina, kura par pieredzi teic: "Mēs vienkārši visi esam kopā vienojušies par tādu zināmu informācijas daudzumu, ko vēlamies nodot emocionālā līmenī īpaši klausītājam. Šis skaņdarbs ir ļoti interesants dažādās nozīmēs. Viņam ir ļoti daudz dažādu slāņu, kas ļoti harmoniski savienojas kopā vienā milzīgā informācijas mākonī. Klausītāji dzirdēs zināmu buršanos, bet arī daudz dažādu emocionālu krāsu, ko pavada ne tikai mana balss, bet arī visas pārējās balsis – instrumenti."

Annas Fišeres manuskripta mistēriju  kamerorķestris "Sinfonia Concertante" atskaņos diriģenta Renāta Cvečkovska vadībā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti