Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Noslēdzies 6. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss

Latiņa kāpj tikai uz augšu – aizvadīts Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss

Aizvadītās nedēļas nogalē līdz ar astronomiskā rudens atnākšanu jau sesto reizi Dzintaru koncertzālē norisinājās Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kurā piedalījās kori no deviņām pasaules valstīm.

Katru gadu septembra otrajā pusē Jūrmalā pulcējas vairāki simti kordziedātāju no dažādām pasaules valstīm – šoreiz no Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Vācijas, Īrijas, Bulgārijas, Indonēzijas un Latvijas. Šis ir unikāls starptautisks koru konkurss, kurā piedalās tikai amatieri, taču kvalitātes latiņa ir ļoti augsta.

"Jau no pirmā gada mēs esam uzlikuši kvalitātes latiņu, tātad – tikai augstākās raudzes amatieru kori brauc uz šo konkursu, un es esmu ļoti priecīgs, ka mēs šo latiņu pat kovida iespaidā neesam nolaiduši! Tā latiņa tikai kāpj uz augšu! Šis noteikti nav festivāls, šis nav tāds "tikai nodziedi dziesmu bez nekādas atbildības"! Šī nav viegla pastaiga, šis ir grūts darbs, un cilvēki, kas izvēlas dziedāt korī, ļoti labu zina, ka īstenībā savā brīvajā laikā, vakaros, kad iet uz kori, viņi neiet atpūsties, viņi iet smagi strādāt. Man ir liels prieks, ka ir pietiekami daudz cilvēku pasaulē, kuri tiešām to grib darīt," teic Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols.

Aizrautīgie amatieri tika vērtēti trīs kārtās, atskaņojot obligāto un brīvās izvēles programmu. Tika izdziedāti skaņdarbi no romantisma laikmeta, laikmetīgā mūzika, savas valsts tautas dziesma unisonā, kā arī obligātais skaņdarbs. Korus vērtēja profesionāla starptautiska žūrija, kura piecus no koriem izvirzīja trešajā kārtā – cīņā par "Grand Prix".

Žūrijas pārstāve, komponiste Selga Mence stāsta: "Mēs rakstām tabuliņās – tas par intonāciju, tas par skaņas kvalitāti, tas par atbilstību partitūrai. Strādājam ar vislabāko sirdsapziņu. Iepriecināja, ka ir daudzi kori augstā kvalitātē, daudz interesantu dziesmu, jauka atmosfēra."

Finālā īstu koru karu atmosfēru uzbūra kori no Indonēzijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Igaunijas un Latvijas, atskaņojot trīs dziesmas un ļaujot pārliecināties ne tikai žūrijai, bet visiem klātesošajiem, ka dziedāt ir laime.

Sīvā konkurencē šoreiz mākslinieces Gintas Grūbes veidoto balvu, īpašo Jūrmalas pilsētas kausu un 3500 eiro izcīnīja vecākais akadēmiskais sieviešu koris pasaulē – Oslo Universitātes sieviešu koris – diriģentes Maritas Tendeles Bodsbergas-Veides vadībā. 

Jautāta, ko koristēm nozīmē šī balva, Oslo Universitātes sieviešu kora dalībniece Sofija atbild: "Tas nozīmē ļoti daudz! Mēs ļoti smagi strādājām, pirms braucām uz šejieni, tāpēc ir laba sajūta. Mēs ļoti novērtējam žūrijas lēmumu, ka tik nopietnā konkurencē uzvarējām."

Otro vietu un 2000 eiro naudas balvu ieguva jauktais koris "Gratia Choir" diriģenta Alfonso Andrika Viratmas vadībā (Indonēzija). Trešo vietu un 1000 eiro naudas balvu, kā arī Dzintaru koncertzāles speciālbalvu ieguva jauktais koris "St Jacobs Vokalensemble" diriģenta Mikaela Vedara vadībā (Zviedrija). Par konkursa labāko diriģentu tika atzīta Marita Tendele Bodsberga-Veide, viņa un Oslo Universitātes sieviešu koris atzīti par labākajiem obligātā skaņdarba – Riharda Dubras opusa "Hail, O Star of the Ocean" – interpretiem. Skatītāju simpātiju balvu sadarbībā ar "Laima", kā arī par skatuviski atraktīvāko tika atzīts jauktais koris "Gratia Choir" (Indonēzija). Žūrijas atzinību un izdevniecības "Musica Baltica" balvu "Par labāko unisona skaņdarba interpretāciju" ieguva jauktais kamerkoris "Alumni Heidelberg" (Vācija).

Kori no Latvijas iekļuva labāko sešiniekā, jauktajam korim "Austrums" (diriģents Ārijs Šķepasts) iekļūstot konkursa finālā un ieņemot 5. vietu, savukārt jauktais koris "Norise" (diriģente Alise Konkēviča-Upīte) konkursā izcīnīja 6. vietu.

Jau pēc gada rudenī Jūrmalā atkal skanēs kori no visas pasaules.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti