NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: ede, Beirut, OMD, Civic u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi

Top 25/10 LV jaunumi: Kuusbārdis, Vendels, Amber Sea, Gas Of Latvia, Brutus u.c.

Zelta večuki, vaļa dziesma un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Rudens "Radio Naba" Latvijas mūzikas topā atnesis jaunumus no "Čipsis un Dullais" , "Kuusbārdis", Vendels, "Amber Sea", "Ambèdo Act", "Les Attitudes Spectrales", "Gas of Latvia", "Defekts", "Indygo", "Medniex", "Nostra" un "whenever near". Ārzemju mūzikas jaunumos ierindoti "Brutus", "Midwife" & "Nyxy Nyx", "Overmono", "Sleaford Mods", "Modern English", "L7", "Wings of Desire", "heavenphetamine", "HEALTH", "King Gizzard & The Lizard Wizard" un "Shabazz Palaces" ar "O Finess".

"Čipsis un Dullais" – "Saku nesaku nekad"

Romantiskais duets "Čipsis un Dullais" muzicē jau kopš 2005. gada. Šajā laikā Mārtiņš Ābols un Ģirts Strumpmanis kopā ar citiem pieredzējušiem mūziķiem izdevuši albumus "P​.​S. es Tevi m​ī​lu!" un "Bravo!", kā arī vairākas dziesmas, no kurām dažas kļuvušas jau tik pat kā par sava laika klasikām.

Nu vīri ir nobrieduši apkopot savas labākās dziesmas vienā albumā "Zelta večuki" jeb "Golden Oldies". Lai šo notikumu atzīmētu, "Čipsis un Dullais" aicina savus klausītājus uz koncertu "Palladium", lai svinētu albuma iznākšanu vinila formātā.

"Bagātinot, bet neietekmējot dziesmu orģinālo skanējumu, koncertā tiks izpildītas visas līdz šim nospēlēšanas vērtās grupas dziesmas, arī tās, kuras netika iekļautas šajā labāko dziesmu izlasē," stāsta duets.

Par godu lielajam koncertam un dziesmu izlasei, ir sperts, kā viņi paši uzsver, drosmīgs solis – puiši albumā iekļāvuši pavisam jaunu dziesmu "Saku nesaku nekad", kuru tādējādi mūziķi jau ierindo savā zelta fondā. Koncertu vēl īpašāku padarīs tas, ka dziesma "Saku nesaku nekad" piedzīvos savu "dzīvo" pirmatskaņojumu.

"Mēs neesam pārgalvīgi, bet garlaicīgu dzīvi dzīvot ir garlaicīgi, tāpēc kāpjam ārā no savas komforta zonas un darām to, kas jādara", par savu drosmīgo soli un jaunāko dziesmu saka grupa, piebilstot, "jaunā dziesma ir par to, ka kategorisms ir ierobežojošs un īstu brīvību var piedzīvot tikai atstājot sev iespējas".

Grupai ir svarīgas vērtības, tāpēc, paliekot uzticīgi sev, grupa cenšas nesacerēt vairāk par vienu dziesmu gadā, un tā nu ir sanācis, ka "Saku nesaku nekad" ir 2023. gada dziesma, kas ierakstīta kopā ar producentu Gati Zaķi.

"Kuusbārdis" – "Īves Kauss"

"Kuusbārdis" ir grupa, kurā apvienojušies radoši jaunieši lai radītu muzikālas pērles, kuru mērķis ir uzburt ainu par izdomāta tēla, Pirāta Kuusbārža, piedzīvojumiem. Skanējums ir smagnējs, bet tiešs un galvenā oga visā ir akordeons un smeldzīgās lirikas.

Tā apvienības dalībnieki sevi aprakstīja 2022. gada konkursā "Hadrons", piebilstot, ka žanriski sevi dēvē par pirātu metālu/alus metālu, bet brīžiem skanējumā ielaužas arī neliela deva folk-panka, folk-metāla.

Noslēdzot vasaras koncertu un festivālu sezonu, pirātmetālisti izdevuši jaunu singlu "Īves Kauss", ko piesaka ar īpašu brīdinājumu:

"Ilgi vira gatavota,
Nu tā beidzot novārīta.
Tik vien ausis mielojiet,
No Īves Kausa nedzeriet!"

Vendels – "Vaļa dziesma"

"Vaļa dziesma" ir Vendela viendziesmas albums par trīs nozīmīgākajām vasarām viņa mūžā, kas kļuvis nozīmīgs Lauras dēļ. Albums ir par "ne pašām vasarām, bet par Lauru, ko tolaik, kad biju pusaudzis, iepazinu, dzīvojot viens pats kopā ar mammu jūrmalā. Mēs kopā mēģinājām glābt jūru, rakstījām mūziku un centāmies iepazīt pasauli," stāsta izrādes "Vaļa dziesma" galvenais tēls Vendels.

Laura pilnībā mainīja pusaudžu gados esošā Vendela dzīvi, kaut gan tolaik vēl to neapzinājās. Tad Laura pazuda. "Kopš Lauras pazušanas esmu ilgi centies viņu atrast, taču neveiksmīgi. Beidzot sapratu, ka man ir jāpiepilda savs sapnis par mūziku, jāstāsta mūsu stāsts un "Vaļa dziesmai"  jāskan," Vendels stāsta un pauž cerību, ka kādreiz Laura "Vaļa dziesmu" izdzirdēs.

Vendels jeb Pēteris Galviņš ir galvenais varonis jaunajā Leļļu teātra izrādē "Vaļā dziesma", kuras režisors Rūdolfs Apse ir arī "Radio Naba" topā iesūtītās dziesmas vārdu autors. Mūzikas autors, ģitāra, pēcapstrāde – Staņislavs Kuļikovs ("DZ", "Martas Asinis", "Nikto" u.c.), bungas – Adrians Grīns ("DZ", "Les Attitudes Spectrales" u.c.).

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Amber Sea" – "The Day After"

Augusta sākumā savu debijas EP "Take a break" izdeva jaunā indī roka apvienība "Amber Sea". Šķiet, pirmo reizi uz skatuves grupa kāpa 2022. gada 12. oktobrī kā viena no grupām, kas piedalījās tā vakara "20 minūtes slavas" pasākumā. "Depo" organizētajās "20 minūtēs" dzimušas un savus pirmos aplausus saņēmušas daudzas jaunās grupas. Pēdējos gados "20 minūtes" ļoti aktīvi pulcē tā saukto "jauno scēnu", kas ievērojami papildinājusi Latvijas alternatīvno un nekomercialo mūzikas pasauli. Protams, vienmēr aktuāls ir jautājums, cik no jaunajiem censoņiem un viņu apvienībam izturēs laika pārbaudi un neatmetīs "hobiju" nākošo dzīves posmu priekšā.

"Amber Sea" pēdējā gada laikā ievērojami augusi un arī izaugusi līdz pirmajam EP, par kuru recenziju uzrakstījis Jānis Daugavietis. Mūzikas apskatnieks un pētnieks norādījis, ka "Amber Sea" izceļas uz jauno apvienību fona un pozitīvi raugās uz viņu nākotni. Pēdējā gada laikā apvienība uzstājusies "Punk Picnic 2023", kā arī kopā ar vairākām citām jaunajām grupām, kas jau izpelnījušās atpazīstamību ārpus "20 minūšu" publikas. Atliek cerēt, ka pēc šī debijas EP sagaidīsim arī debijas albumu.

"Ambèdo Act" – "Lord Of Flies"

Alternatīvā roka grupā "Ambèdo Act", kuru veido Maksims Bistrjakovs, Edgars Vārtiņš, Ilmārs Parols un Aigars Reņģītis, aizsākās pavisam nesen, Covid-19 pandēmijas laikā, 2021. gada pavasarī. Nepilnu gadu vēlāk, 2022. gada janvārī, sekoja pirmais singls "1492", kā vēsta grupas "Spotify" konts, bet vēl pēc pus gada, 2022. gada jūlija sākumā, "Ambèdo Act" nospēlēja savu pirmo koncertu klubā "Depo".

Apvienības jaunākais singls "Lord Of Flies" stāsta par esamību, zaimošanu un sajūtu, ka kāda augstāka vara ir pazudusi. "Cenšamies attēlot tēlu, kas noraida reliģiskās konvencijas, tiecas uz tumšo simboliku un izsaka vilšanos par Dieva atriebību. Dziesmas kulminācijā atspoguļojam nolaidību pret nāvi un cerības trūkumu uz augšāmcelšanos," stāsta grupa.

"Les Attitudes Spectrales" – "Slightly Off"

Psihodēliskā/pankroka grupa "Les Attitudes Spectrales", kurā spēlē Rūta Starka, Žiljēns Starks, Mārtiņš Kuzmins un Adrians Grīns, atgriezušies ar ceturto studijas albumu "Songs For No One", kas seko 2019. gadā izdotajam "Vampire in the Summer".

Albums tapis divu gadu garumā, kuru laikā grupa arī intensīvi koncertējusi, tostarp pat Beļģijā un Francijā. "Slightly Off" ir otrs singls, ko grupa pirms albuma iznākšanas nodevusi klausītājiem – 2022. gada oktobra noslēgumā grupa publicēja "Hidden Mothers".

Pērn izdotais singls nu jau labi zināms klausītajiem, jo skanējis ne tikai radio ēterā, bet arī spēlēts koncertos. To pašu gan nevar teikt par "Slightly Off", kas savu dzīvo pirmatskaņojumu pieredzēja tikai 7. oktobrī, jaunās plates prezentācijas koncertā bārā "Aleponija".

Tāpat kā iepriekšējo albumu, arī "Songs For No One" vinila formātā izdevusi ierakstu kompānija "Specific Recordings" no Francijas. Viss albums straumēšanas platformās pieejams kopš 6. oktobra, bet plates var iegādāties gan grupas bandcamp vietnē, gan "Aleponijā".

"Gas of Latvia" – "Plūst’"

Elektroniskās mūzikas projekts "Gas of Latvia" klausītajiem nodevis savu jaunāko kompozīciju "Plūst". Šī dziesma ir priekšvēstnesis gada nogalē gaidāmajam albumam "Saules sirds", kas tiks izdots "Naba Music/Melo Records" paspārnē. Plates vākus rotās Miķeļa Fišera un Kirila Kirasirova dizains.

"Plūst", ko pati apvienība dēvē par buramdziesmu, dzirdama Andra Indāna mūzika, dzejnieces Ievas Vieses vārdi, komponistes Annas Fišeres balss, bet čellu iespēlējusi Undīne Balode.

Minētajam mūziķu sastāvam šis būs jau otrais "Gas of Latvia" albums. 2015. gadā tika izdots "Swan Lake", kas ieguva "Zelta mikrofons" balvu elektroniskās mūzikas kategorijā.

"Gas of Latvia" 1997. gadā aizsāka skaņas mākslinieks un komponists Andris Indāns. Sekojošajos gados mūziķis viens vai dažādos sastāvos ierakstījis piecpadsmit eksperimentālās elektroniskās mūzikas albumus, kuri atrodami "Gas of Latvia" bandcamp vietnē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Defekts" – "Pasmaidi"

Jaunā latviešu hardcore punk grupa "Defekts" augusta beigās klausītājiem nodeva savu debijas albumu "Savām sāpēm apspiest". Albums tika prezentēts klubā "Depo", kur, šķiet, grupa arī guva savu pirmo koncertpieredzi iekš "20 minūtes slavas", kā arī tika iekļauta 2022. gada "20 minūtes slavas" izlasē.

Pēc uzstāšanās "20 minūtēs" Guntis Vanags par "Defekts" rakstīja: "Vakara jaudīgākā grupa, teicams hc punk, lielisks papildinājums LV jaunajam punk vilnim, cienīgs konkurents Nikotīņiem, Paulam Raimondam, brāļu Sīļu blicēm."

Nu jau apvienība izcīnījusies līdz vairākiem koncertiem dažādos klubos un bāros, kā arī debijas albumam, no kura "Radio Naba" klausītājiem puiši izvēlējušies piedāvāt dziesmu "Pasmaidi".

"Lai cik tas arī šokējoši nebūtu, "Pasmaidi" ir dziesma par smaidīšanu. Precīzāk – par smaidīšanu caur visām kaitinošajām, nepatīkamajām un pat traģiskajām lietām. Tā apraksta cilvēku, kurš zaudējis savu mīlestību un atrod mierinājumu smaidā," stāsta "Defekts".

"Indygo" – "Vasara"

"Indygo" sevi jau nostabilizējuši kā pārbaudītu vērtību uz Latvijas mūzikas skatuves, kas nepārtraukti turpina attīstīties un priecēt ar jaunām dziesmām jau kopš 2022. gada. Grupas mūzikas vacelē ir vairāki albumi, no kuriem pēdējais "The Result of Everything" izdots 2019. gadā, bet tam sekojuši vairāki singli, kuru starpā nu arī ierindojas "Vasara".

Mārtiņš Vaters, Mārtiņš Leja un Miks Riekstiņš par dziesmu stāsta, ka tā "ir kā ceļotājs, tā nekad nebeidzās, tās mugursoma vienmēr ir pilna dažādu piedzīvojumu. Lai gan pie mums ieradies ražīgais rudens, atmiņas par vasaru un tās dažādajiem piedzīvojumiem ir vēl gana karstas."

Apvienība arī atklāj, ka "Vasara" ir "vēl viena daļiņa vai mazliet apcerīgs vēstnesis no rudenī gaidāmā albuma, kura "plūkšanas" brīdis notiks pavisam drīz."

Ieraksts tapis Rīgas skaņu laboratorijā "Tru Music Studio", galvenā laboranta Gata Zaķa pavadībā, "mazliet padauzoties ar mūzikas neierobežotajām iespējām, šo skaņdarbu piefiksējām galvaspilsētas eksperiments, mūsuprāt, izdevies!"

Paspēlējoties ar atskaņām un mazliet paķircinot grupas vokālistu, grupas puiši par dziesmu uzsauc: "Dakters Vaters iesaka!"

"Medniex" – "Crackers and Apricot Jam"

Valteru Mednieku ik pa laikam var dzirdēt runājam par dziesmām, kas aprakstītas šajās "Radio Naba" topu rubrikās, proti, Valters dažkārt piektdienās pulksten 17.00 vada "Radio Naba" topa raidījumu. Turpretim Valtera muzikālos veikumus iespējams dzirdēt, mūzikas straumēšanas vietnēs uzmeklējot vārdu "Medniex".

Valtera jaunākais singls "Crackers and Apricot Jam" oriģināli veidots kā ikmēneša "viena sintezatora izaicinājuma" gabals. Veidojot šo skaņdarbu, "Medniex" vēl vairāk izkāpj no ierastās komforta zonas un darba tapšanā izmanto vēl iepriekš nemēģinātu programmatūru, iekļaujoties tās 30 dienu izmēģinājuma periodā.

"Tieši tāpēc iedvesma noskaņai un nosaukumam aizgūta no virtuālā sintezatora nosaukuma, kā arī laikiem, kad internets bija mežonīgāks un izmēģināt kādu jaunu programmatūru gribējas vēl par kādu dieniņu ilgāk kā ļauts," stāsta mūziķis.

"Nostra" – "Delta"

Latvijas instrumentālā postroka/metāla apvienība "Nostra" izdevusi singlu "Delta" no 14. oktobrī gaidāmā albuma ar nosaukumu "Sea of ​​Fertility". "Nostra" ir latviešu un franču trio, kura sastāva ir Harijs Ijabs, Gzavjē Landess (Xavier Landes) un Einārs Kotāns.

Atšķirība no pirmā grupas albuma "Nemoralis", kas tikai izdots 2019. gadā, jaunā albuma skanējums tiecas uz skarbāku skanējumu. "Sea of Fertility" miksējis Jānis Kalvāns, māsterējis Heriss Ņūmens. Pirms jaunā albuma prezentācijas 14. oktobrī "Vagonu Zālē", apvienība aicina savu jauno albumu dzirdēt tiešsaistē, "WherePostRockDwells" dzīvajā pārraidē 12. oktobrī.

"whenever near" – "Short-Hair Now"

Rīgas emo-popa grupa "whenever near" klausītājiem piedāvā singlu un sava debijas EP tituldziesmu "short hair now", kas tika publicēts 5. oktobrī. Duetu "whenever near" veido Anneli Arro un Toms Taukulis, kuri abi iepriekš kopdarbojušies arī mūzikas projektā "himnas".

Apvienības debijas EP apvieno post-emo žanra ietekmes ar ritmiskām un nomāktām melodijām, kas ietērptas himniskos pantos. Ieraksts izdots pašu spēkiem un tā pirmie aizmetņi ielikti vēl pirms pandēmijas.

"Brutus" – "Love Won’t Hide The Ugliness"

Septembra vidū beļģu grupa "Brutus" laida klajā savu jaunāko singlu "Love Won’t Hide The Ugliness", kas ir vienpadsmitā un pāri palikusī dziesma no 2022. gada albuma "Union Life" ierakstīšanas procesa. Nu dziesma pie klausītājiem nonākusi kā atsevišķa kompozīcija. Līdz ar tās izdošanu izziņota arī 2024. gada Ziemeļamerikas koncertturneja.

"Brutus" vokāliste un bundziniece Stefānija Mannaertsa par jaunāko singlu stāsta, ka tā bijusi viena no viņas mīļākajām dziesmām "Union Life" rakstīšanas laikā: "Dziesma ir par to, kā mīlestība var aptumšot racionālu domāšanu un apgrūtināt objektivitātes saglabāšanu. Tā var likt cilvēkiem akli sekot citiem un zaudēt savas patiesās sajūtas. Sliktākajā gadījumā tā var novest pie pašiznīcināšanās un sabojāt attiecības."

"Midwife" & "Nyxy Nyx" – "andy"

"Midwife" ir Ņūmeksikas multiinstrumentālistes un ierakstu inženieres Madelinas Džonstones projekts, kas aizsācies radošajās komūnās. "Midwife" tiek raksturots kā eksperimentālas popmūzikas projekts, bet Madelina pati savu skanējumu apraksta kā "debesu metālu" jeb emocionālu mūziku par postažu, kas tiecas uz katarsi.

Filadelfijas "Nyxy Nyx" sevi ironiski dēvē par "popmūziku", bet tajā pašā laikā arī par "psihodēliskiem, gotiskiem, pankiem, art-roka "frīkiem", kuri 3. klasē cenšas iemācīties, kā spēlēt stabuli".

"Midwife" un "Nyxy Nyx" pavadīja šī gada aprīli kopīgā turnejā, kuras laikā tapa dubultsingls "it's ok 2 lie 2 me b​/​w Andy". Dziesmas tapušas Baltimoras "our house" un Filadelfijas "Blood Red Sky".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Overmono" – "Blow Out"

Velsiešu producentu, brāļu Toma un Eda Raselu projekts "Overmono" šovasar izdeva savu debijas plati "Good Lies". Tai sekoja intensīvs grafiks ar vēl intensīvākiem reiviem visapkārt pasaulei. Nu duets izdevis jaunu singlu "Blow Out", kas savu pirmatskaņojumu piedzīvoja šī gada "Coachella" festivālā.

Par enerģētisko un spraigiem basiem pildīto singlu tā autori stāsta: ""Blow Out" bija pirmā dziesma, ko radījām pēc albuma pabeigšanas. Pēc šī diezgan metodiskā procesa mums radās vēlme uzrakstīt kaut ko patiešām neparastu, un gribējām, lai bass skanētu tā, it kā tas skanētu no bojāta, "pārbliezta" (angļu valodā: blown-out) skaļruņa. Singls tika pabeigts dienu pirms mūsu uzstāšanās "Coachella", un mēs nodomājām, ka, iespējams, nav labākas vietas, kur to pirmatskaņot."

"Sleaford Mods" – "Big Pharma"

Šī gada martā "Sleaford Mods" izdeva savu 12. studijas albumu "UK Grim". Ņemot vērā, ka tas bija jau 12. Džeisona Viljamsona un Endrū Ferna dueta studijas ieraksts, nepārsteidz, ka ražīgajai apvienībai no albuma tapšanas palika pāri vēl pāris kompozīcijas, kas nu iekļautas EP ar atbilstošo nosaukumu "More UK Grim".

Jaunākais īsalbums ietvers piecas jaunas kompozīcijas, kā arī vienu remiksu. "More UK Grim" pie klausītajiem nonāks 20. oktobrī, bet jau tagad, kopā ar ziņām par jauno īsalbumu, izdots singls "Big Pharma", kas tika uzrakstīts 2022. gada rudens mēnešos.

"Tieši, kad atgriezās Covid," stāsta Viljamsons, turpinot, "tajā ir daudz no ierastā "Sleaford Mods" skanējuma, bet singls arī  mazliet vairāk aplūko apkārt esošo vēlmi rast patiesību lielajā informācijas gūzmā, kuru "uzgrūž" apšaubāmi cilvēki.

Apzīmējums "Lielā farmācija" (angļu val. Big Pharma) ir ticis atrauts no sava patiesā mērķa pamatoti kritizēt farmācijas industriju. Tā vietā šo apzīmējumu pārņēmušas "labējās" un industriālās cilvēku grupas, kas cenšas noslēpt savus mērķus gūt finansiālu labumu, slēpjoties aiz fiktīvas, daiļrunīgas kritiskās domāšanas. Tas vienkārši šķiet nepareizi.

Jaunais apzīmējuma izmantojums barojas no cilvēku bailēm, bezcerības un gadiem ilgi izplatījušas dezinformācijas, kas iet roku rokā ar sabiedrības ierobežoto spēju uztvert un apstrādāt informāciju kritiski."

"Modern English" – "Long In The Tooth"

Ar pirmo jauno albumu kopš 2016. gada atgriežas britu rokera/postpanka leģendas "Modern English". Singls "Long In The Tooth" ir pirmā dziesma no drīzumā gaidāmā albuma "1 2 3 4", kas būs devītā studijas plate grupas diskogrāfijā.

Singls "Long In The Tooth" savas saknes rod apvienības 1981. gada debijas albumā "Mesh & Lace", atgriežoties pie neslīpētāka, melodiskāka skanējuma, vienlaicīgi apzinoties grupas ilgo pastāvēšanu un dalībnieku novecošanu.

""Modern English" un mūsu ceļojums, gan muzikāli, gan personiski, ir bijis vairāk nekā 40 gadu garš, un "Long In The Tooth" ir dziesma par šī ceļojuma jaunāko, tagadējo posmu," skaidro vokālists Robijs Grejs. "Tā kā mēs esam iepazinuši pasauli un visas tās izmaiņas šo ilgo gadu laikā, dziesma ir sava meditācija, refleksija par novecošanu pasaulē, kas joprojām turpina haotiski un neaprakstāmi interesanti griezties tālāk."

"L7" – "Cooler Than Mars"

Zinājāt, ka šī gada septembris bija karstākais septembris dokumentēto temperatūru vēsturē, tādējādi palielinot iespēju, ka šis gads varētu būt visu laiku karstākais? Deviņdesmito gadu alternatīva roka grupa "L7" to noteikti zina, jo apvienības jaunākais singls "Cooler Than Mars" tieši pievēršas klimata krīzes tēmai.

Vienlīdz politiskais un humora pilnais sings apdzied šķietami nebeidzamos ekstrēmos laikapstākļus un kliedz pēc valdību rīcības. No kritikas, protams, neizbēg arī "ultra" bagātie.

"Dziesmu iedvesmojušas ziņas par apkārt notiekošajām klimata katastrofām un pārmaiņām, kā arī miljardieru-kosmosa kovboju dīvainā apsēstība izpētīt un izmantot mūsu stratosfēras ārējās robežas," stāsta grupas dalībniece Donita Sparks, "man šķiet, ka šādu apsēstību un resursus pilnībā jāvērš uz "Lielā zilā marmora" dziedināšanu. Man šķiet, ka nav nekā aizraujošāka par bioloģisko daudzveidību, kas ir mums šeit uz Zemes. Mēs taču esam foršāki par Marsu, sasodīts."

"Wings of Desire" – "A Gun In Every Home"

Lielbritānijas duetu "Wings of Desire" jeb Džeims Teilors un Kloja Litla radoši darbojas jau pāris gadus, bet nu sakrājies pietiekami daudz atsevišķu gabalu, lai tos izdotu vienkopus kolekcijā ar nosaukumu "Life Is Infinite". Apvienības pirmais albums, ko viņi paši atsakās dēvēt par debijas albumu, bet gan par grupas sākuma un veidošanās ēras singlu kolekciju, pie klausītājiem nonāks decembrī.

Albumā tiks iekļauti gan jau senāk izdoti ieraksti, gan dziesmas no nule izdotā dubultsingla – "001 [Tame the War, Feed the Fire]" un "A Gun In Every Home".

Par "Radio Naba" topā iekļauto dziesmu duo stāsta: "Atdoties sev pašam var būt viena no visgrūtāk sasniedzamajām lietām. Mums tik ir daudz "ieprogrammētas" lietas un bloku, kas liedz mums ļaut sev vienkārši "būt". "A Gun In Every Home" apskata ideju par savas ēnas puses izpētīšanu, lai varētu izlauzties otrā pusē. Tumšā nakts dvēselei, lai arī sāpīga, ir nepieciešama, tā ir jāpārdzīvo, jāizdzīvo, lai spētu piedzīvot izaugsmi un varētu izplesties."

"heavenphetamine" – "kyouen"

Psihodēliskā pankroka apvienībā "heavenphetamine" apvienojušies mūziķi no Japānas un Ukrainas. Grupa pēdējos mēnešus, ja pat ne gadus, pavadījusi aktīvi uzstājoties dažādās valstīs, tostarp arī Rīgā – pēdējo reizi 10. oktobrī bāra "Aleponija".

"kyouen" ir vārds, kas apzīmē dzīres vai neprātu. Dziesmas vārdi apdzied tos, kas ļaujas neprātam, kas tam pretojas, kas tam padodas. Singls ierakstīts Kijivā laikā no 2022. līdz 2023. gadam uz karadarbības fona. Mūzikas video tika filmēts Kijivā aptuveni tajā pašā laika posmā.

 

"Health" –  "Children of sorrow"

"Radio Naba" klausītajiem labi zināmais trio "Health" pēdējos gadus nodevušies sava veida kopradei. Apvienības pēdējie divi albumi, 2020. gada "DISCO4 :: PART I" un 2022. gada "DISCO4 :: PART II" veidoti, iesaistoties tādiem mūziķiem kā "Nine Inch Nails", "JPEGMAFIA", "100 gecs" un "Soccer Mommy".

Nu "Health" izziņojuši albumu "Rat Wars", kurā būs dzirdami pārsvarā tikai viņi, jo albumā savu roku pielikuši pāris mūziķu draugi. Piemēram, singlā "Children Of Sorrow" dzirdams grupas "Ļamb Of God" Villija Adlera kaucošā ģitāra, kas dziesmai piešķir nelielu metāla piedevu.

"King Gizzard & The Lizard Wizard" – "Set"

Reti kura, ja vispār kāda mūsdienās aktīvā apvienība ir tik pat ražīga, cik "King Gizzard & The Lizard Wizard". Septembra beigās austrālieši izziņoja savu 25 albumu "The Silver Cord", kas tiks izdots divās dažāda garuma versijās. "Īsajā versija" esot tik tiešām "saspiesta", izgriežot visas ekstras. "Garā versija" ir pilnīgi pretēja. "Otrajā versijā albuma pirmā dziesma "Theia" vien ir 20 minūtes gara. Tā ir versija ar "visu" – visas septiņas dziesmas, ko var dzirdēt īsajā versijā, bet ar daudziem dažādiem mēsliem, ko ierakstījām tās tapšanas laikā," stāsta apvienības pārstāvis Stjū Makkenzijs.

Arī "Radio Nabas" topā iekļuvušais singls "Set" oriģināli paredzēts kā trešdaļa no gabala ar nosaukumu "Theia / The Silver Cord / Set".

"Shabazz Palaces" feat. "O Finess" – "Scarface Mace"

Oktobra sākumā producenta Ismaela Batlera hiphopa grupa "Shabazz Palaces" izdeva singlu "Scarface Mace" no 27. oktobrī gaidāmā albuma "Robed in Rareness". Jaunākais Sietlas apvienības gabals tapis kopā ar Kolorādospringsas reperi "O Finess" un ir albuma trešais singls, kas nonācis pie klausītājiem.

"Robed in Rareness" būs apvienības jaunāko radošo darbu apkopojums kopš 2020. gadā izdotā "The Don of Diamond Dreams", un tajā bez "O Finess" būs dzirdami arī tādi mūziķi kā "Royce The Choice", "Lil Tracy", "Lavarr the Starr", "Porter Ray" un "Geechi Suede".

Jaunākais singls "Scarface Mace" atkārtoti pierāda "Shabazz Palaces" vēlmi un spēju pārkāpt sev piedēvētā žanra robežām un piešaut mazliet avangarda sagaidāmajam skanējumam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti