Latvijas Radio korim jauna koncertprogramma ciklā «Sakrālie dziedājumi»

Koncertu ciklā ‘‘Sakrālie dziedājumi" 28. septembrī Latvijas Radio koris, diriģents Kaspars Putniņš un ērģelnieks Aigars Reinis pievērsušies 20. gadsimta franču garīgajai mūzikai. Jaunā koncertprogramma izskanēs Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, informēja kora pārstāvji.

Koncertā būs dzirdami Šarla Turnemīra (Charles Tournemire, 1870–1939), Fransisa Pulenka (Francis Poulenc, 1899–1963), Olivjē Mesiāna (Olivier Messiaen, 1908–1992) un Morisa Diruflē (Maurice Duruflé, 1902–1986) darbi.

Kā atzīmē programmas veidotāji, Morisa Diruflē daiļradē mijiedarbojas franču kultūras elegance, impresionisma iezīmes un baznīcas mūzikas tradīcijas. Skolas gadus viņš aizvadīja Ruānas katedrālē, kurā jau kopš 8. gadsimta tika izkopta gregorisko dziedājumu prakse, un šo laiku viņš dēvēja par savas dzīves svarīgāko periodu. Morisa Diruflē personība atradās it kā ārpus 20. gadsimta tendencēm, viņu neinteresēja eksperimenti un Parīzes mūzikas elitē notiekošais. Diruflē pielūdza pagātnes komponistus un rakstīja garīgas ievirzes darbus, pazemīgi mēģinot tuvoties Dievam.

Komponista "Rekviēms" ir viņa apjomīgākais darbs, rakstīts Otrā pasaules kara beigās, to veltot sava tēva piemiņai. Diruflē opusā nav dramatisku kolīziju, kādus rodam citu komponistu rekviēmos. Emocionālā līdzsvarotība, tīrās, vienbalsīgās melodijas šajā skaņdarbā veido arku uz vairāk nekā tūkstoš gadu seno gregoriāņu mūzikas tradīciju. Diruflē par savu "Rekviēmu" teicis, ka ‘‘tas ataino cilvēka sajūtas, kad priekšā paveras viņa dzīves beigu noslēpums".

Olivjē Mesiāns savā daiļradē pārradīja teoloģiskos simbolus un greznu krāsu varavīksnes. ‘‘O sacrum convivium" ir Mesiāna vienīgā motete ar liturģisku tekstu – tajā spilgti atklājas komponista vienreizējā harmonisko dziļumu darināšanas meistarība un saviļņojums par Svētajā Vakarēdienā piedzīvoto.

Vēl viens komponists, kura darbs izskanēs koncertā, ir Fransiss Pulenks. Viņš pēc svētceļojuma uz Rokamandūras Melnās Dievmātes kapu no jauna sevī atklāja kristietību. Nebēdnīgi asprātīgais komponista rakstības stils pēc šīs pieredzes pārvērtās par garīgu pārdomu vēstījumu, un viņš radīja izcilus kora darbus, kuriem piemīt jutekliskums un trauslums, bet vienlaicīgi jaudīgs ticības spēks – tas dzirdams arī Pulenka motetē ‘‘Salve regina", teikts koncerta aprakstā.

Ērģelnieks, divkārtējais Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvējs, Aigars Reinis atskaņos Šarla Turnemīra virtuozo ērģeļu improvizāciju ‘‘Ave Maris stella".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti