Lūznavas muižā notiks piektais Baltijas džeza festivāls «Škiuņa džezs»

Šonedēļ Rēzeknes novada Lūznavas muižā norisināsies jau piektais Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs". Tā laikā paredzēti ne vien mūzikas grupu koncerti, bet arī meistarklases jauniešiem, ko vadīs profesionāli mūziķi. Šogad tām esot pieteicies rekordliels dalībnieku skaits – 52 džeza entuziasti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Dalība festivālā jauniešiem dodot pārliecību par savām spējām arī kā izpildītājiem, jo džeza meistarklašu dalībnieki un pasniedzēji vakaros kopā uzstājas improvizētās mūzikas sesijās.

Lūznavas muižā notiks piektais Baltijas džeza festivāls «Škiuņa džezs»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Džezs Rēzeknē kļūst aizvien populārāks. Tas lielā mērā ir notiicis, pateicoties Džeza nodaļai Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā un Baltijas džeza festivālam "Škiuņa džezs".

"Pirms sešiem gadiem bija sajūta, ka Rēzeknē viss virmo ap un par džezu, jo tanī gadā sākās sarunas, ka Rēzeknes Mūzikas vidusskolā tiek dibināta Džeza nodaļa, un neatkarīgi no tā mums Lūznavā virmoja doma, ka mums arī varētu būt savs festivāls, kas būtu tieši džezam par godu. Un kāda gan Džeza nodaļa bez tāda pastiprinājuma, muzikāla notikuma? Un tad mēs vienojāmies par brīnišķīgu ideju – par šo džeza festivālu. Mūzikas skolā šogad bija jau piektais gads, kopš ir Džeza nodaļa, un arī Baltijas džeza festivālam šogad ir pieci gadi," stāsta festivāla organizatore, Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule.

Festivāls "Škiuņa džezs" 2022. gadā
Festivāls "Škiuņa džezs" 2022. gadā

Ralfs Arbidāns absolvējis Rēzeknes Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļu, kur apguva basģitāras spēli, un šobrīd turpina studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

"Tad, kad es atnācu šeit mācīties vēl pirms vidusskolas bērnu mūzikas skolas džeza ansamblī, mēs bijām uz vienas rokas saskaitāmi cilvēki, kam reāli interesē šī džeza mūzika, tagad arī mani draugi, ar kuriem es pirms tam spēlēju, kuri ir drusciņ jaunāki, arī viņi šobrīd šeit studē. Džeza nodaļā, ja nemaldos, ir 20 audzēkņi šobrīd," saka Arbidāns.

Inga Žirgule uzskata, ka jauniešu aizraušanās ar džezu ir veicinājusi arī kopējo studētgribētāju skaitu Rēzeknes Mūzikas vidusskolā.

"Tā izskatās, ka Džeza nodaļa un jaunieši, kas tik aizrautīgi, tik stilīgi jaunieši popularizē savu aizraušanos, ko viņi studē – mūziku, kā viņi stāsta par to citiem. Man liekas, šī ideja ir aizrāvusi jauniešus, jo viņi tiešām divreiz lielākā skaitā šogad ir iestājušies Rēzeknes Mūzikas vidusskolā," priecājas Žirgule.

Ralfs Arbidāns festivālā "Škiuņa džezs" Rēzeknes novada Lūznavas muižā ir piedalījies katru gadu – palīdzējis organizatoriskos darbos, sagādājot nepieciešamo aprīkojumu, iesaistījies meistarklasēs un uzstājies arī kā mūziķis.

Šogad viņš ar grupu "Four Collective" atklās festivāla koncertprogrammu. 

"Pavisam noteikti ir profesionāla izaugsme tieši sava instrumenta spēlē, un tas ir palīdzējis manī rosināt un attīstīt organizēšanas lietas, arī, protams, visas tās zināšanas par tehnoloģijām, ko mēs izmantojam, arī tur es tās pilnveidoju. Satiekos ar jauniem cilvēkiem – jauni kontakti, jaunas pieredzes," Ralfs stāsta, ko viņam nozīmē dalība festivālā.

Festivāls "Škiuņa džezs" 2022. gadā
Festivāls "Škiuņa džezs" 2022. gadā

Bez džeza koncertu programmas, kurā uzstāsies profesionālu mūziķu grupas no Baltijas valstīm, Somijas un Ukrainas, lielu uzsvaru organizatori liek arī uz džeza meistarklasēm.

"Protams, izvēlamies gan Latvijas, gan Lietuvas, gan Igaunijas prestižus mūziķus, kas var jau savu pieredzi dot jaunajiem, vadīt meistarklases un novest šīs meistarklases līdz zināmam rezultātam – līdz ansambļa koncertiem. Ne tikai tu gūsti pieredzi kā individuāls izpildītājs, bet tu gūsti pieredzi kā ansambļa mūziķis," skaidro Inga Žirgule.

Šogad meistarklasēm ir pieteikušies 52 topošie džeza mūziķi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Ralfs Arbidāns uzskata – šī iespēja būtu jāizmanto vēl lielākam jauniešu lokam.

"Jaunieši skatās uz ārzemēm – ka viņi gribētu aizbraukt uz Ņujorku, uz visām tām vietām, kur džezs ir radies, bet taču šeit pat mums viss ir – mums ir Ventspils "Groove" festivāls, tad ir "Škiuņa džezs" un ir Saulkrastu džeza festivāls. Veseli trīs festivāli vasarā. Un jauniešiem jāsaprot – šī nedēļa un šīs zināšanas, ko jūs iegūstat, jums viņas noderēs uz gadu, diviem, pieciem, desmit vai pat vairāk. Nedēļa džeza meistarklašu festivālā var iedot vairāk nekā visa vidusskolas pabeigšana," uzsver Arbidāns.

Festivāla dalībnieki Lūznavā ierodas jau rīt, 22. augustā, kad sakārto klases un uzstāda nepieciešamo aparatūru, lai trešdien agri no rīta jau varētu sākt nodarbības meistarklasēs. Savukārt skatītāji jauniešu un pasniedzēju improvizētus džeza mūzikas priekšnesumus un profesionālu mūzikas grupu koncertus varēs apmeklēt, sākot no trešdienas, līdz pat sestdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti