NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: PJ Harvey, Beach House, Calvin Johnson, Oghre u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Kuusbārdis, Vendels, Amber Sea, Gas Of Latvia, Brutus u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: ede, Beirut, OMD, Civic u.c.

Cibiņa piedzīvojumi un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Septembris vietējās mūzikas topā iesācies ar jaunumiem no Liepājas, Rēzeknes un laboratorijas. Grupa "ede" debitē "Radio Naba" ar dziesmu "Tas pazūd", latgalieši "Gandreiž 10nīka" izdevuši singlu tusētājiem "Beha iz kreita", un "Dr.Klisicka laboratorija" par Cibiņa piedzīvojumiem reflektē dziesmā "Sniega kauja". Ārzemju topā jaunumi no "Awolnation", "Beirut", "Orchestral Manoeuvres in the Dark", "Brik Tu-Tok" un "Civic".

"ede" – "Tas pazūd"

Aktīvākie Liepājas skatuves vērotāji, iespējams, jau būs pamanījuši grupu "ede", kas aizsāka savu darbību 2018. gadā un jau vairākas reizes uzstājušies Liepājas pusē, tostarp Pāvilostā kopā ar leģendāro "Jumpravu". Rīgā grupa (ja vien nav bijis kāds sociālajos tīklos neatklāts koncerts) pirmo reizi uzstājās 2. septembrī, arī galvaspilsētai atrādot debijas albumu "Formas", kas iepriekšējā vakarā tika prezentēts un nosvinēts Liepājā. 

"Šis ir alternatīvā roka albums, kas apvieno elementus arī no tādiem stiliem kā džezs un indī," par debijas albumu stāsta daudzsološā apvienība, kuru veido Jēkabs Lociks, Kristaps Vītols-Vītoliņš, Marks Jonatans Runds, Rūdolfs Kirhners un Sebastians Šmits.

 "Formas" tika ierakstīts Liepājā, Jāņa Dreiblata studijā. Dziesmas komponēja Jēkabs, kurš ir arī dziesmu vārdu autors. Albumu miksēja un māsterēja Kristaps Vītols-Vītoliņš.

"Gandreiž 10nīka" –  "Beha iz kreita"

"Dziesma veltīta visiem BMW faniem un tusētājiem!" Tā savu jauno singlu "Beha iz kreita" piesaka latgaliešu grupa "Garndreiž 10nīkā". Šis ir otrais singls no apvienības gaidāmā albuma – šī gada jūlijā tika izdota dziesma "Panki doncoj". Grupa, kuras sastāvā ir Mareks Gusāns, Ingars Gusāns un Jānis Kuzminskis, par jauno albumu pagaidām atklāj, ka tā būs otrā daļa no albumu triloģijas. Grupas debijas un pirmais triloģijas albums "Nasoki nikuo" tika izdots 2017. gadā, par kuru grupa ieguva Latgaliešu kultūras balvu "Boņuks 2017" kategorijā "Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā".

"Dr.Klisicka laboratorija" – "Sniega kauja"

Neilgi pirms Zinību dienas, 30. augustā, savu jaunāko albumu izdeva eksperimentālās un psihedēliskās elektroniskās mūzikas apvienība "Dr.Klisicka laboratorija". Kā jau šķietams no nosaukuma, albuma "Krauja pie Knipskas" motīvi smēlušies iedvesmu no slavenā Jāņa Poruka darba ar pavisam tuvu nosaukumu. Tomēr, kā atklāj apvienība, ar apvienību "PK-25" kopīgi radītais albums nav tiešs Poruka darba atstāsts. "Izmantoti ir tēli, vieta, notikumi, kas transplantēti citā dimensijā, uzsverot cilvēka kā būtnes trauslumu Visuma sistēmas ietvaros," atklāj apvienība, turpinot, "Poruka stāstam pieejam ar pietāti, bijību, un mūsu atsauces uz klasiku ir dziļi intīmas. (..) Teksti stāsta par liriskā varoņa Cibiņa dzīves ceļu līdz pat nāvei no grupas dalībnieku individuālā skatupunkta, ar vēlmi pārdzīvoto sasaistīt ar pasaules notikumiem, Visuma ritējumu vai vienkārši sarkastisku skatījumu uz cilvēka kā būtnes pretrunīgumu."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Awolnation" – "Freaking Me Out"

Losandželosas elektroniskā rokgrupa "Awolnation" šķietami lēnām briest jauna albuma izdošanai. Augusta beigās publicēts mūzikas video singlam "Freaking Me Out" – viena no trim dziesmām, kas izdota kopš pagājušā gada. Pērn apvienība izdeva " My Echo, My Shadow, My Covers and Me", kuru veidoja ar citiem mūziķiem kopīgi izpildītas dziesmu kaverversijas, bet pēdējais grupas orģinālmūzikas albums "Angel Miners & the Lightning Riders" izdots 2020. gadā. Grupas dibinātājs un vokālists Ārons Bruno par "Freaking Me Out" izteicies, ka "rakstot šo dziesmu, jutu savā veidā cerīgu paranoju. Pie tam pie šīs dziesmas tu vari dejot vai kratīt galvu. Vai darīt abus. Atkarīgs no tevis."

"Beirut" – "So Many Plans"

 Pēc vairāku gadu gaidīšanas Zeks Kondons beidzot izziņojis jaunu "Beirut" albumu ar nosaukumu "Hadsel". Šī būs pirmā plate kopš 2019. gada "Gallipoli", ja neskaita 2021. gadā neizdoto EP un singlu kompilāciju "Artifacts". Pēc "Gallipoli" izdošanas apvienība devās turnejā, kas pēkšņi tika pārtraukta Zeka akūtā laringīta dēļ. Mūziķis devās meklēt atveseļošanās vietu, lai aprūpētu ne tikai fiziskās, bet arī emocionālās sāpes un pašpārmetumus, ko veicināja sajūtas, ka viņš ir pievīlis gan savus klausītājus, gan grupas biedrus un pats sevi. 

2020. gada sākumā viņš ieradās Norvēģijas ziemeļu salā Hadselā. Lai arī apkārt esošā daba bija elpu aizraujoša, Zeku visvairāk iepriecināja ērģeles, ko viņam "uz mūžu" aizdeva kāds kaimiņš. Šī instrumenta dēļ viņš pieņēma lēmumu uz Hadselu nogādāt savu studijas aprīkojumu, kas, kā viņš pats izsakās, bija "murgains" process. Zeks satuvinājās ar salas vietējiem iedzīvotājiem, tostarp arī vietējo ērģelnieku, kurš mūziķim atļāva arī sēsties pie vietējās baznīcas teju divu gadsimtu senajām ērģelēm.

Strādājot pie drīzumā gaidāmā albuma, Kondons nokļuva teju transa stāvoklī. "Akli klupu cauri savam garīgajam sabrukumam, ko biju ignorējis kopš pusaudžu gadiem. Mani mocīja daudzas lietas no pagātnes un tagadnes, ko pavadīja apkārt esošā dabas skaistuma, ziemeļblāzmu un vētru satriecošais šovs. Īsās dienasgaismas laikā izzināju kalnus un fjordus, bet stundām garās krēslas mani pildīja ar pieklusinātu sajūsmu. Gribētos ticēt, ka tas viss, šī ainava kaut kā arī parāda sevi mūzikā," savā mājaslapā stāsta Zeks.

"Brik Tu-Tok" – "Horsing Around"

Beļģu eklektiskais un košais DIY duets "Brik Tu-Tok" vienotā un nekad, nekur citur neizbaudītā pieredzē savij mākslu, teātri un mūziku. "Izmisīgi cenšoties aprakstīt grupas skanējumu, "Brik Tu-Tok" apvieno "Kenji Minougue", "The Residents", Čārliju Čaplinu, "B-52s", "CocoRosie", "Sparks" un Commedia dell'arte. Īsāk sakot, duets tevi iesēdina karuselī cauri paralēlām realitātēm, kur skaņu rada kasetes, sadzīves krāmi un īpaši apstrādāti objekti," apvienība aprakstīta jaunā albuma "Hot Glue" prezentācijas pasākuma pieteikumā. "Horsing Around" ir pirmā dziesma 27. septembrī gaidāmajā platē, ko grupa nosaukusi par "odu izvirtībai". Duets vēlas aicināt sabiedrību atraisīties. "Viss ir iespējams un viss ir atļauts, īpaši koncertos. Es nedomāju, ka mēs rakstām ārkārtīgi sarežģītu mūziku, taču tajā ir jauks haoss, kas aicina cilvēkus pievienoties. Tas arī redzams mūsu tēlos. No vienas puses, tie ir dīvaini patīkami, bet, no otras puses, tie tevi mazliet atbaida," stāsta Linde Kerijna: "Mēs ne vienmēr esam tie, kurus tu vēlētos satikt autobusu pieturā."

"Orchestral Manoeuvres in the Dark" – "Bauhaus Staircase"

Sintpopa leģendas "Orchestral Manoeuvres in the Dark" (OMD), kas pērn atzīmēja savas pastāvēšanas 40. jubileju, pēc sešu gadu pauzes atgriezušies ar jaunu albumu "Bauhaus Staircase". Londonas duets neslēpj, ka jaunais albums būs līdz šim politiskākais apvienības daiļradē. "Bauhaus Staircase" tapis pandēmijas laikā, kad Makklaskijs atkārtoti atklāja "radošo spēku, kas rodas pilnīgā garlaicībā". Par albuma tituldziesmu Makklaskijs stāsta: "Kad pienāk grūti laiki, valdībām ir tendence apgriezt finansējumu radošajām nozarēm, kas ir tieši tas laiks, kad mums vajag mākslu, lai barotu un aprūpētu mūsu dvēseles. Tādēļ šķiet tikai atbilstoši, ka šī dziesma un tās vārdā nosauktais albums rakstīti pandēmijas mājsēdes laikā."

"Civic" – "Hourglass"

Austrāliešu garāžpanki "Civic" vēl šī gada sākumā izdeva savu otro albumu "Taken By Force". Nu puiši jau kravā mantas, lai dotos savā pirmajā Ziemeļamerikas turnejā. Lai atzīmētu šo posmu sava karjerā, "Civic" izdevuši dziesmu "Hourglass", sakot, ka vēlējās izdot ko jaunu, kas iezīmētu evolūciju grupas skanējumā kopš pavisam nesen izdotā albuma. 

Šī evolūcija gan nākusi ne tikai iekšējo, radošo apstākļu, bet arī ārējo apstākļu rezultātā. Grupai samazinājies dalībnieku skaits, un nu puiši ir palikuši tikai četri, nevis pieci. Tomēr "Civic" šīs izmaiņas uztver ar optimismu. "Luisam (ģitāristam) bija vairāk vietas, lai izpaustos ar savām ģitāras partijām, būt eksperimentālākam, mazāk haotiskam," stāsta grupas vokālists Džims Makkalo. "Tekstos es pieskāros pārmaiņām, precīzāk, procesiem, kas notiek pārmaiņu laikā. Brist cauri mēsliem un padibenēm un tomēr tikt otrā krastā. Cerību pilns pavērsiens jaunai versijai. Mēs sākam no jauna."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti