NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The City Gates, Nick Cave & The Bad Seeds, P.S. PMS u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: A Place To Bury Strangers, Depustūtes u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The Jesus and Mary Chain, Nielslens Lielsliens, MobyXAnfisa L.

Dokumentālā dziesmrade par lāčiem un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

"Radio Naba" mūzika topā – jaunumi no Mobija, skotu grupas "The Jesus and Mary Chain", kā arī pašmāju apvienībām "Nielslens Lielsliens" un "Oranžās brīvdienas".

"The Jesus and Mary Chain" – "Girl71"

"The Jesus and Mary Chain" 1983. gadā Skotijā dibināja brāļi Viljams un Džims Rīdi un nākamajā desmitgadē radīja dziesmas, kas kļuva par veselas paaudzes "skaņu celiņu" un reizēm iekļuva arī kino skaņu celiņos, kā "Just Like Honey" filmā "Lost in Translation" (galvenās lomas tēlotāja Skārleta Johansone reiz pat pievienojās grupai uz skatuves koncertā). Tomēr garais bijušo "The Jesus and Mary Chain" dalībnieku saraksts liecina, ka ar brāļiem Rīdiem sadzīvot nav viegli. Vēl vairāk – arī paši brāļi viens ar otru īsti labi nesatiek. Pēc dramatiskās 1998. gada turnejas, kad Džims nokaitināja Viljamu tiktāl, ka tas pameta skatuvi un arī grupu tikai 15 minūtes pēc koncerta sākuma Losandželosā, abi atkal kopā uzstājās tikai 2007. gadā.

Kopš tā laika "The Jesus and Mary Chain" ierakstījuši divus albumus – "Damage and Joy" (2017) un "Glasgow Eyes" (2024). Pie klausītājiem grupas jaunākais veikums nonāks 22. martā, bet pasaules ietekmīgāko mūzikas mediju apskatnieki to ir saņēmuši jau savlaicīgi, noklausījušies un atzinuši par labu esam. Albuma otrajā singlā "Girl71" piedalās arī Džima draudzene Reičela Konte.

"Nielslens Lielsliens" – "Vijciema lāči"

Varbūt kāds patiešām spēj bez aizķeršanās uzrakstīt un izrunāt šo nosaukumu (tas radies "aranžējot" amerikāņu aktiera Leslija Nīlsena vārdu), bet pārējiem "LN" ir grupas "Židrūns" dalībnieka Klāva Kalnača "otra grupa", kas darbojas jau kopš 2009. gada. Pēdējā laikā "LN" radošajam kodolam Klāvam Kalnačam un Marekam Kaminskim pievienojusies arī balafoniste un ksilofoniste Vija Moore. "Vijciema lāči" ir dziesma no "LN" jaunā albuma "Negaidīti varoņi", tās tapšanu rosinājuši patiesi notikumi – savvaļas lāču ienākšana Vijciemā. Teksta pamatā – aculiecinieku un mediju vēstītais par trauksmaino lāču un cilvēku satikšanos.

Dokumentālā dziesmrade ir pagaidām reti sastopams virziens latviešu mūzikā, bet tam ir liels potenciāls, kā to savulaik pierādīja grupas "Suņa stunda" populārā dziesma "Pļaviņas" par Pļaviņu baznīcā no ziedojumu kastes nozagtiem aptuveni 250 latiem.

Moby X Anfisa Letyago – "You & Me"

Kad Mobijs pirms 35 gadiem sāka dīdžeja gaitas Ņujorkā, gan jau viņa mērķis bija iekarot vietu elektroniskās deju mūzikas cienītāju aprindās, un tas arī gluži labi izdevās. Taču diez vai mūziķis un producents toreiz nojauta, ka 1999. gada albums "Play" padarīs viņu par rokzvaigzni, kas uzstājas pārpildītās arēnās un stadionos visā pasaulē. Arī Latvijas klausītājiem divas reizes bija iespēja baudīt Mobija uzstāšanos – 2005. gadā Ķīpsalas hallē Rīgā un 2009. gadā "Positivus" festivālā Salacgrīvā. Tomēr ar laiku šī mūzikas industrijas jezga viņu nogurdināja, tāpēc pēdējos gados Mobijs labprātāk nododas dažādiem nekomerciāliem projektiem un ambientas mūzikas ierakstiem, kā arī turpina popularizēt vegānismu un aizstāvēt dzīvnieku tiesības.

Anfisas Letjago karjera pagaidām veidojas diezgan līdzīgi Mobija gaitām mūzikā. Sibīrijā dzimusī Anfisa jau sen dzīvo Itālijā, kur no Neapoles andergraunda klubu DJ piecpadsmit gadu laikā kļuvusi par vienu no spilgtākajām māksliniecēm mūsdienu elektroniskajā deju mūzikā. Pirms diviem gadiem Anfisa remiksēja Mobija dziesmu "Go", bet "You & Me" ir abu pirmais studijas kopdarbs.

"Oranžās brīvdienas" – "Zirgspēki"

Jaudīgs šis marts ir turbofolka grupai "Oranžās brīvdienas" – vinila platē iznāk jauns albums "Ārā", 23. martā gaidāms līdz šim vērienīgākais "OB" koncerts "Palladium" zālē, bet abiem lielajiem notikumiem pa priekšu joņo singls ar videoklipu "Zirgspēki".

"Pēdējā laikā daudz eksperimentējām ar dažādiem žanriem un noskaņām. Gan mums pašiem, gan publikai atkal bija vajadzīgs kaut kas ātrāks. Visi bijām noilgojušies pēc kā jauna un traka. Te nu tas ir – laižam zirgspēkus ārā," stāsta "OB" līderis un dziesmas autors Ints Ķergalvis, pazīstams arī kā Speiss. ""Zirgspēki" ir par katra personīgo potenciālu, kuru ne vienmēr lietderīgi spējam izmantot. Skarta arī kara tēma, kas aktualitāti nav zaudējusi, jo "OB" aizvien par vienu no savām prioritātēm uzskata cīņu par taisnību un brīvību visā pasaulē."

Dziesmas videoversijā galvenā loma atvēlēta grupas trompetistam Naurim Bruņiniekam, kurš ir titulēts autosportists. "Jau sen bija skaidrs, ka agri vai vēlu abas šīs viņa aizraušanās saplūdīs vienā. Šoreiz vienkārši nevarējām neizmantot rallija tēmu," skaidro Speiss. Videoklipa režisors Jānis Teters stāsta: "Pirmo reizi dzirdot dziesmu, iedomājos tīri vienkāršu video. Bet, kad radās iespēja filmēt reālu rallija mašīnu, sapratu – tas būs episki."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti