Koncerti Latvijas Radio studijā

Ansamblis "Ældmusic" Ukrainas 17. gadsimta baroka mūzikā

Dziesmu svētku tiešraides 2023

Noslēguma koncerts "Kopā augšup" Mežaparka Lielajā estrādē

Helēna Sorokina un Matīss Eisaks programmā "Neredzamā gaisma"

VIDEO: Helēna Sorokina un Matīss Eisaks programmā «Neredzamā gaisma» Latvijas Radio 1. studijā

18. martā Latvijas Radio 1. studijā pirmo reizi viesosies dziedātāja Helēna Sorokina un kontrabasists Matīss Eisaks. Katru no mūziķiem dzirdēsim spilgtos solo skaņdarbos – Helēnas Sorokinas neparastajai kontralta balsij komponēti Felisas Annes Rejesas Makahisas un Džošua Katalana vokālie opusi, savukārt Matīss Eisaks atskaņos Pētera Vaska Kontrabasa sonāti un vācu komponista Gordona Kampes virtuozo "Krawall". Balss un kontrabasa dueta īpašo kopskaņu dzirdēsim Platona Buravicka jaundarbā "Zvaigznes dziedājums".

"Visus skaņdarbus, kurus dziedāšu, caurvij gaismas un mirdzēšanas tēma, tostarp Platona Buravicka "Zvaigznes dziedājumu,"

tā koncerta nosaukumu "Neredzamā gaisma" skaidro Helēna Sorokina. Matīss Eisaks piebilst, ka "viņa spēlētajai mūzikai vairāk piestāv tumsa, bet tā jau ir, ka gaisma bez tumšās puses neeksistē."

Koncertu vadīs un ar mūziķiem sarunāsies koncerta producente Anna Veismane.

Koncertu varēs klausīties LR3 "Klasika" ēterā un skatīties "Klasikas" mājaslapā un portālā LSM.lv.

Vīnē dzīvojošā latviešu dziedātāja Helēna Sorokina ir specializējusies laikmetīgās vokālās mūzikas interpretācijā, koncertdziedāšanā un teātra mūzikā. 2020. gadā viņa uzsāka projektu "VOICE.ONLY" – inovatīvu laikmetīgu koncertu ciklu, kas top doktorantūras projektā Grācas Mūzikas un Tēlotājmākslas universitātē Austrijā, kur viņa šobrīd ir universitātes zinātniskā asistente un lektore. Kopš 2017. gada Helēna Sorokina ir vokālā ansambļa "Cantando Admont" alts, ar koncertiem un izrādēm viesojusies Zalcburgas festivālā, "Wien Modern", "Steirischer Herbst", Berlīnes Vācu operā, "Teatro Colon" Buenosairesā, "Onassis" centrā Atēnās, Vīnes "Musikverein" un "Konzerthaus", Ķelnes filharmonijā, Amsterdamas "Concertgebouw" un citur. Sadarbojusies ar komponistiem Beatu Furreru, Peteru Ablingeru, Klausu Langu, Dmitriju Kurļandski, Tomasu Kesleru, Samiru Odē-Tamimi un daudziem citiem.

Matīss Eisaks šobrīd ir pasaulslavenā Leipcigas "Gewandhaus" orķestra mūziķis. Matīss ir četru starptautisku kontrabasu solo konkursu 1. vietas ieguvējs Zviedrijā, Polijā un Čehijā, uzstājies kopā ar Berlīnes Filharmonijas orķestri, Berlīnes Radio Simfonisko Orķestri, Berlīnes Vācu Simfoniķiem, Berlīnes Kamersimfoniķiem, "Kremerata Baltica" un virkni citiem orķestriem. Paralēli viņš spēlē ģitāru Berlīnes rokgrupā "Born a Rebel". Matīss Eisaks ir no Skrundas, kur mūzikas skolā mācījies ģitāras spēli, mūzikas vidusskolā Liepājā apguva kontrabasu un jau 19 gadu vecumā sāka muzicēt Liepājas Simfoniskajā orķestrī. 2017. gadā Matīss nominēts Lielajai Mūzikas Balvai kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti